Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΛΛΑΔΑ - ΥΠΕΞ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΒΟΥΛΗ ΓΕΡΟΝΤΩΝ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Από το 1983 μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού, τονίζει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου σε μήνυμά του για την 15η Νοεμβρίου, «καταδικάζοντας σήμερα την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάζουμε ταυτόχρονα την εισβολή, την κατοχή και όλα τα δεινά που επέφεραν στην πατρίδα μας».

    Στο μήνυμά του ο κ. Δημητρίου σημειώνει ότι «μέσα από τις αντικατοχικές εκδηλώσεις των μαθητών και φοιτητών ολόκληρος ο κυπριακός λαός υψώνει φωνή καταδίκης του φασιστικού πραξικοπήματος, της τουρκικής εισβολής και κατοχής, του εθνικού ξεκαθαρίσματος, του εποικισμού, της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του σφετερισμού των περιουσιών των προσφύγων, της διαιώνισης του δράματος των αγνοουμένων και της στέρησης βασικών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας».

    Καλεί τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση, τονίζοντας ότι επιδιώκεται «μια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας και δημοκρατίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, λύση που να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την απαλλαγή από τον εποικισμό».

    Ο κ. Δημητρίου αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά παλεύει για μια λύση που «να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εξαρτήσεις από ξένες χώρες, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας».

    Επιδίωξή μας, τόνισε, είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας συστατικό στοιχείο της οποίας θα είναι και η πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ακόμη ότι θεωρούμε δεδομένο ότι η πραγματική επιθυμία και των δυο κοινοτήτων είναι να ζήσουμε ξανά μαζί σε μια Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ομοσπονδιακή, σε μια Κύπρο όπου η διασφάλιση των δικαιωμάτων της μιας κοινότητας δεν θα αποβαίνει σε βάρος των δικαιωμάτων της άλλης, σε μια Κύπρο ειρηνική και ευημερούσα όπου θα μετρά ο άνθρωπος ανεξάρτητα από την γλώσσα και την καταγωγή του.

    Επιθυμία Ε/κ και Τ/κ, προσθέτει, είναι να ζουν σε μια Κύπρο κοινή πατρίδα αυτών αλλά και των Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων. «Αυτό είναι το όραμά μας, όραμα όχι για ένα μακρινό μέλλον, αλλά για το αύριο, όραμα που μπορεί και πρέπει να γίνει ζωή και πράξη». Και θα γίνει ζωή και πράξη, κατέληξε, σαν αποτέλεσμα του κοινού αγώνα του λαού μας και για αυτό το όραμα αξίζει να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το μήνυμα που στέλνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δημοσκόπηση που αυξάνει το ποσοστό απόρριψης λύσης όπως το σχέδιο Ανάν στο Κυπριακό, σε σχέση με το δημοψήφισμα του 2004, είναι πως η βούληση του κυπριακού λαού όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή από όλους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. Ο κ. Καρογιάν τόνισε πως η θέση του ΔΗΚΟ για διαφοροποίηση ή απόσυρση θέσεων που κατατίθενται από την πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί μομφή, ούτε συνιστά προσπάθεια απονεύρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις, στο περιθώριο της συνόδου της Βουλής των Γερόντων, σχολιάζοντας δημοσκόπηση του ΑΝΤ1, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Η Μάχη», που φέρει τους Ε/κ να ψηφίζουν εναντίον σχεδίου λύσης όπως το σχέδιο Ανάν με ποσοστό ψηλότερο από το ποσοστό με το οποίο το απέρριψαν το 2004, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως είναι ηλίου φαεινότερο ότι η βούληση του κυπριακού Ελληνισμού, όπως εκφράστηκε το 2004, δεν ήταν το αποτέλεσμα μια αυθόρμητης ενέργειας ή πράξης, αλλά μια συνειδητή απόφαση. «Αυτά που απέρριψε ο κυπριακός Ελληνισμός το 2004 δεν μπορούν να είναι ζητήματα που να καθοδηγούν τη σκέψη και την πολιτική μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε, προσθέτοντας πως απαιτείται σεβασμός στη βούληση του κυπριακού Ελληνισμού και αγώνας με στήριξη αρχών και υπηρετώντας αξίες που θα οδηγήσουν σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα θέσει τέρμα σε αυτό το στάτους κβο και θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού στο σύνολο του.

    Πρόσθετα διευκρίνισε πως σε μια διαπραγμάτευση αυτά που θέτεις προς συζήτηση, είτε βολιδοσκοπώντας, είτε θέλοντας να δημιουργήσεις προϋποθέσεις ώθησης της διαδικασίας, στην πρακτική της διεθνούς διπλωματίας, δεν αφαιρούν από το διαπραγματευτή το δικαίωμα, να εμπλουτίζει, να διαφοροποιεί, ή να αποσύρει μια πρόταση που δεν μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων που θέτει.

    [03] ΕΛΛΑΔΑ - ΥΠΕΞ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

    Την Κυριακή συμπληρώνονται 26 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κύπρου, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

    ``Η 15η Νοεμβρίου 1983 παραμένει μαύρη σελίδα για όσους σέβονται τη διεθνή νομιμότητα. Το Κυπριακό παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους που είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να τερματισθεί`` τονίζεται.

    ``Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης. Μιας λύσης κυπριακής, χωρίς κηδεμόνες, που θα οδηγήσει στη λήξη της τουρκικής κατοχής και στην επανένωση της νήσου, επιτρέποντας σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να διαβιούν από κοινού σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ελευθερίας και ευημερίας, όπως αυτό εξασφαλίζεται από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση`` καταλήγει το δελτίο Τύπου.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΒΟΥΛΗ ΓΕΡΟΝΤΩΝ

    Τη διαβεβαίωση ότι η παρούσα διακυβέρνηση θέτει τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα τα ζητήματα των συνταξιούχων στις προτεραιότητες της, έδωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. ``Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στα δημόσια οικονομικά παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο δίπτυχο ``στήριξη της πραγματικής οικονομίας, στήριξη των ευπαθών ομάδων``, είπε στο χαιρετισμό της στην 11η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων. Πρωταρχικός και σταθερός μας στόχος, συνέχισε, ``είναι η βελτίωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων μας ώστε σταδιακά κανένας να μην ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Για το σκοπό αυτό καταρτίσαμε το Σχέδιο Ενίσχυσης των Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα``.

    Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ακόμα ότι το Σχέδιο αυτό είναι το πρώτο ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και στοχευμένο σύστημα στήριξης των εισοδημάτων των συνταξιούχων που εφαρμόζεται στην Κύπρο. Ανέφερε ότι το εν λόγω σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Δεκεμβρίου και από αυτό θα επωφεληθούν γύρω στα 53,385 νοικοκυριά με περίπου 71,207 άτομα. Σχετικά με το Σχέδιο Επιχορήγησης των Διακοπών των Συνταξιούχων, η Υπουργός είπε ότι αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος, στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Οι παροχές των δημόσιων βοηθημάτων για κάλυψη των βασικών αναγκών των ληπτών και των εξαρτώμενων τους καθώς και τα ποσά των ειδικών αναγκών που συνδέονται με αυτές αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, ανέφερε στο χαιρετισμό της η κ. Χαραλάμπους και είπε ότι το 2008 παραχωρήθηκε αύξηση 12% και από την 1/7/2009 παραχωρήθηκε αύξηση 6,34%. Επιπρόσθετα, στους λήπτες δημόσιου βοηθήματος παραχωρούνται και πρόσθετα ωφελήματα όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα διατιμημένου ηλεκτρικού ρεύματος, σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε μονήρη άτομα μεγαλύτερα των 65 χρόνων που είναι λήπτες δημόσιου βοηθήματος παραχωρήθηκε και φέτος τον Οκτώβριο εφάπαξ ποσό ύψους 427,15 ευρώ, ενώ παράλληλα αυτό το μήνα θα παραχωρηθεί και το επίδομα θέρμανσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 14 November 2009 - 12:29:12 UTC