Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΙΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως η Ρωσία όσον αφορά το Κυπριακό τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου, των κανόνων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

    «Οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να βρουν τη φόρμουλα της διευθέτησης του προβλήματος οι ίδιοι. Η τελική φόρμουλα διευθέτησης πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαδραματίζει υποβοηθητικό ρόλο, δεν μπορεί να επιβάλει οποιεσδήποτε συνταγές ή φόρμουλες και δεν μπορεί να επιβάλει τεχνητά χρονοδιαγράμματα», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

    Παράλληλα, σημείωσε πως τα κριτήρια τα οποία προβλέπουν οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι απολύτως κατανοητά και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτά τα κριτήρια δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο για το Κυπριακό, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται στη διευθέτηση και άλλων διενέξεων, κάτι το οποίο όπως πρόσθεσε, προβλέπει και η πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τήρησης του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί, ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε πως το πιο σημαντικό είναι η συμφωνία να επέλθει από τις δύο πλευρές στην Κύπρο.

    «Το ΣΑ του ΟΗΕ κατέγραψε τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να στηρίζεται η διευθέτηση του Κυπριακού. Η πιο σημαντική αρχή είναι η επίτευξη της συμφωνίας από τις δύο πλευρές στην Κύπρο και αυτή η αρχή δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα», σημείωσε, προσθέτοντας πως η επιβολή των οποιωνδήποτε έξωθεν τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, όπως και η επιβολή οποιωνδήποτε συνταγών μέσω επιδιαιτησίας ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, θα είναι ενάντια στη κοινή λογική και ενάντια στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

    Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη πως για την επίλυση της όποιας διένεξης θα πρέπει να υπάρχει πρώτα απ όλα η συγκατάθεση των άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών και από την άλλη, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διέπεται από την αρχή να μην κάνει ζημιά στο πρόβλημα. «Βλέπετε πόσο προσεκτικά η διεθνής κοινότητα προσεγγίζει τη διευθέτηση του μεσανατολικού προβλήματος. Στην Κύπρο πρέπει να αφήσουμε τις δύο πλευρές να βρουν τη λύση μεταξύ τους, ώστε να είναι αμοιβαία αποδεκτή», έκανε σαφές ο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας πως σε σύγκριση με το Μεσανατολικό, στο Κυπριακό παρατηρείται περισσότερη πρόοδος.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας στο Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ είπε πως δεν μπορεί να σχολιάζει προσεγγίσεις άλλων χωρών.

    «Ρωσία και Βρετανία είναι δύο μόνιμα μέλη του ΣΑ και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη διαφύλαξη της εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΣΑ», ανέφερε και τόνισε: «Οσον αφορά την Τουρκία, πρέπει να εφαρμόζει πλήρως τα ψηφίσματα των ΗΕ και πρέπει να διέπεται από τις αρχές που είναι καταγραμμένες στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

    Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε σημαντικό οι δύο πλευρές να συνεχίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών. «Υπάρχει κατανόηση, υπάρχει σχετική πρόοδος και ελπίζουμε ότι η στάση των δύο πλευρών θα συμπίπτουν και θα καταλήξουν στη σύναψη μιας πολιτικής συμφωνίας, η οποία θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και στην τελική ανάλυση, στην Κύπρο θα υπάρχει ένα κράτος και θα εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τη διεθνή κοινότητα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, να μην την τορπιλίζει και να μην της βάζει φρένο, κατά την έκφρασή του.

    Ο Ρώσος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά την οποία συζητήθηκαν σε βάθος, όπως είπε, το πώς εφαρμόζονται οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Χριστόφια στη Μόσχα πριν από ένα χρόνο.

    Ο κ. Λαβρόφ είπε ακόμη πως κατά τη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων επιβεβαιώθηκε ότι και από τις δύο πλευρές, Ρωσίας και Κύπρου, υπάρχει βούληση και πρόθεση για να επεξεργαστούμε νέα βήματα και νέες κατευθύνσεις της συνεργασίας μας. «Μελετήσαμε σε βάθος τα θέματα της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου. Στον οικονομικό τομέα οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους για αναβάθμιση της συνεργασίας ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, και της δημιουργίας μικτών επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στους τομείς του τουρισμού, οικοδομών, τηλεπικοινωνιών», είπε.

    Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμηση του στη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος της αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ. «Η στάση της Κύπρου θα συμβάλει στην ανάπτυξη των προσεγγίσεων και άλλων χωρών, οι οποίες ενδιαφέρονται για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας», είπε και αναφέρθηκε και στην πρόταση του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας για την Ευρώπη.

    «Ρωσία και Κύπρος ενδιαφέρονται για τη δημιουργία της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, μιας ισότιμης ασφάλειας όλων των χωρών που προβλέπει τη συνεργασία και τη διευθέτηση προβλημάτων χωρίς τη χρήση βίας και χωρίς έξωθεν συνταγές», είπε και πρόσθεσε: «Τέτοιου είδους προσεγγίσεις προβλέπει η πρόταση του Προέδρου Μεντβέντεφ για την επεξεργασία και τη σύναψη ενός νομικά δεσμευτικού συμφώνου, μιας συμφωνίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συνομιλίες και διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

    Μετά τη συνάντηση, υπογράφτηκε από τους δύο Υπουργούς Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τομείς της Επιστήμης, Παιδείας και Πολιτισμού για τα έτη 2009-2012.

    «Το Πρόγραμμα που υπογράφηκε θα συμβάλει στην αναβάθμιση των ήδη πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων, οι οποίες είναι ιστορικές και βασίζονται στην αρχή της αμοιβαίας συμπάθειας», τόνισε ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος προσκάλεσε το Μάρκο Κυπριανού στη Μόσχα για συνέχιση των συνομιλιών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε καταρχάς στις σχέσεις Κύπρου Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας τις εξαιρετικές. «Υπάρχει μια παραδοσιακή φιλία τόσο σε επίπεδο Κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο λαών και αυτή η φιλία μεταφράζεται σε συνεργασία σε διμερές, και σε πολυμερές και διεθνές επίπεδο», είπε.

    Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι ένας σταθερός συμπαραστάτης στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση, τονίζοντας τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που διαδραματίζει στο ΣΑ του ΟΗΕ.

    Αναφέρθηκε επίσης, στην παρουσία δυναμικής ρωσικής κοινότητας στην Κύπρο τόσο στον τομέα των επιχειρήσεων όσο και σε άλλους τομείς, καθώς και στις πολύ σημαντικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    «Είχαμε την ευκαιρία τόσο στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών να συζητήσουμε το στάδιο των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος όπως και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ζητήματα περιφερειακά όπως της Μέσης Ανατολής και του Ιράν, θέματα ενέργειας όπως βεβαίως και την πρόταση του Προέδρου Μετβέντεφ για νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε.

    Οσον αφορά στο Κυπριακό και τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως τονίστηκε κατά τις σημερινές συναντήσεις, η ανάγκη να τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν για τη διαδικασία, η οποία έχει στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο χωρίς ξένες παρεμβάσεις, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Σε σχέση με το ρόλο της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως η Κύπρος υποστηρίζει τη συνεχή ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας. «Θεωρούμε ότι η Ρωσία δεν είναι ανταγωνισής της ΕΕ, αλλά ένας ισότιμος εταίρος και ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρχει στενή συνεργασία», πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη διαχρονική και συνεπή στήριξη της Ρωσίας η οποία στηρίζεται σε θέσεις αρχών, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα του ΣΑ.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική που υπάρχει στο Κυπριακό, επεσήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην Αθήνα.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, σε κοινές του δηλώσεις με τον κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή τους, τόνισε πως εκτιμά τη δέσμευση του Ελληνα Πρωθυπουργού «να βοηθήσει τους Κύπριους να έχουν μια συμφωνία» και επανέλαβε ότι «ο ΟΗΕ έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή την ενοποιητική διαδικασία και έχει και μεγάλες προσδοκίες».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, δεσμεύτηκε ότι προσωπικά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διευκολύνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και πρόσθεσε πως ο ειδικός απεσταλμένος του, κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου .

    Οπως δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον κ. Μπαν ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και οι στόχοι της χιλιετίας, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ΓΓ του ΟΗΕ επισκέπτεται την Ελλάδα.

    [03] ΥΠΟΙΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Τη διετία 2009-2010, η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην ΕΕ των ``27``, μετά την Πολωνία, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, τόσο το 2009 όσο και το 2010, η Κύπρος θα έχει χαμηλότερο έλλειμμα και δημόσιο χρέος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ των ``27``, ενώ το ποσοστό ανεργίας τη διετία 2009-2010 θα είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ των ``27``.

    Επίσης, ο κ. Σταυράκης είπε ότι παρά το ό,τι αναφέρεται από τα ΜΜΕ, η κυπριακή οικονομία δεν είναι σε επιτήρηση, τη στιγμή που 13 από τις 15 χώρες της Ευρωζώνης είναι ήδη σε επιτήρηση, ενώ σημείωσε πως η συνολική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά από τη μείωση των εσόδων και την αύξηση των κοινωνικών παροχών ανέρχεται στο 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ ή έλλειμμα 8,4%.

    Αναλύοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομίες της Ευρωζώνης και της ΕΕ των ``27``, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει στην έκθεση της ότι ``η Κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα στοχευμένα οικονομικά μέτρα για μετριασμό της οικονομικής κρίσης``, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ``το 2009 η Κύπρος έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη, παρά τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης του 0,7%`` τη στιγμή που ``όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν πολύ χειρότερους ρυθμούς ανάπτυξης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 4 November 2009 - 18:29:15 UTC