Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΑΘΗΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΒΡΟΦ

  • [01] ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Συνομιλίες με την κυπριακή Κυβέρνηση θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο στις 4 και 5 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Λαβρόφ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής ενώ θα υπογραφεί Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου στους τομείς της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού για την περίοδο 2009-2012 και θα εγκριθεί το σχέδιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών για την περίοδο 2010-2011.

    Ο Ρώσος ΥΠΕΞ φθάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας με ειδική πτήση από τη Μόσχα στις 12 το μεσημέρι την Τετάρτη. Θα τον υποδεχθεί ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, η επικεφαλής της Εθιμοτυπίας Ιωάννα Μαλιώτη και ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Βιάτσεσλαβ Τσούμσκι.

    Στις 1300 θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και κρατικοί αξιωματούχοι των δυο χωρών.

    Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για τον Ρώσο ΥΠΕΞ, με τη συμμετοχή επίσης κρατικών αξιωματούχων των δυο χωρών.

    Στις 1515 ο κ. Λαβρόφ θα έχει κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

    Στις 1610 θα υπογραφεί το Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Τομείς της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού για την περίοδο 2009-2012.

    Επίσης θα εγκριθεί το Σχέδιο Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών για την περίοδο 2010 - 2011. Στις 1615 θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

    Στις 17000 ο κ. Λαβρόφ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας.

    Στις 1900 ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε ιδιωτικό δείπνο σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα.

    Από την Κύπρο θα αναχωρήσει στις 8.30 το πρωί της Πέμπτης.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Το μήνυμα ότι εκεί που υπάρχουν προβλήματα υπάρχουν και λύσεις, όποια κι αν είναι αυτά τα προβλήματα, έστειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του στο σεμινάριο «Ενεργειακή Πολιτική μετά την Ειρήνη στην Ιρλανδία και την Επανένωση στη Γερμανία - Διδάγματα για την Κύπρο», το οποίο διοργάνωσε το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης. «Οταν έχει ειρηνεύσει η Ιρλανδία και όταν έχει επανενωθεί η Γερμανία, γιατί όχι και η Κύπρος. Γιατί και στην Ιρλανδία και στη Γερμανία τα προβλήματα ήταν βαθιά, όμως οι λύσεις έχουν εξευρεθεί. Φτάνει να υπάρχει η πίστη ότι λύσεις μπορούν να δοθούν, μπορούν να εξευρεθούν και άρα πρέπει με συνέπεια να εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτών των λύσεων», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι λύσεις στα προβλήματα επιτυγχάνονται όταν κάποιος είναι πεπεισμένος ότι πίσω από τα προβλήματα υπάρχουν οι λύσεις και δεν βλέπει απλά πίσω από τα προβλήματα μόνο προβλήματα. Είπε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ διαχρονικό και πολύ σημαντικό και για την Κύπρο, βλέποντας τις καθημερινές συζητήσεις που γίνονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Εχουμε συνηθίσει εδώ στην Κύπρο και το λέω ως παράδειγμα της εμπειρίας μου στους 20 μήνες που είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και για τα μερικά χρόνια που βρίσκομαι στην πολιτική, ότι είδηση για τα ΜΜΕ αποτελεί το πρόβλημα και όχι αυτό που μπορεί να αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Είδηση αποτελεί ό,τι αρνητικό εμφανίζεται μέσα από τα προβλήματα και όχι η προοπτική μέσα από θετικές δράσεις και δηλώσεις», ανέφερε ο κ. Στεφάνου. Πρόσθεσε ότι η «επιτέλους θα πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το σύνδρομο».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ένα άλλο σημαντικό μήνυμα που εκπέμπεται μέσα από την εκδήλωση είναι ότι στην Κύπρο «υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να βλέπουν μπροστά». Είπε ότι «χρειάζεται να βλέπουμε μπροστά» και ότι «δεν πρέπει και δεν μπορεί να μένουμε καθηλωμένοι στο παρελθόν, χωρίς ασφαλώς να διαγράφουμε τα όσα έχουν επισυμβεί και τα οποία οδήγησαν στην παράνομη τουρκική κατοχή και τη ντε φάκτο διαίρεση της Κύπρου εδώ και 35 χρόνια». Υπέδειξε ότι άλλη επιλογή από τη συνέχιση της προσπάθειας και του αγώνα για επίτευξη λύσης που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού της Κύπρου δεν υπάρχει. Σημείωσε ότι ο στόχος της λύσης είναι δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος.

    [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΑΘΗΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό, μεταξύ άλλων θεμάτων, αναμένεται να συζητήσει στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, όπου έφθασε για επίσημη επίσκεψη.

    Σήμερα συναντάται στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο θα συζητήσει και άλλα θέματα, όπως το Σκοπιανό.

    Ο κ. Μπαν είναι ο πρώτος επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Μετέβη στην Αθήνα για να μιλήσει στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, όπου θα τον καλωσορίσει ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Ακολούθως, ο κ. Μπαν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και μετά, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει προς τιμή του επίσημο γεύμα.

    [04] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΒΡΟΦ

    Η συνέχιση του δραστήριου πολιτικού διαλόγου με την κυπριακή ηγεσία, για ένα ευρύ θεματολόγιο διμερών και διεθνών ζητημάτων, είναι ο σκοπός της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην Κύπρο, σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο. Σύμφωνα με το Ρώσο εκπρόσωπο, ``οι σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσονται σε ατμόσφαιρα παραδοσιακής φιλίας και αλληλοκατανόησης`` και μεταξύ των δύο χωρών διατηρούνται πολιτικές επαφές σε ανώτατο και υψηλό επίπεδο.

    ``Οι σχέσεις μας με την Κύπρο είναι ελεύθερες από οποιαδήποτε πολιτικά προβλήματα. Την εδραίωση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και των παραδόσεων φιλίας διευκολύνει η σταθερή υποστήριξη των Κυπρίων από τη Ρωσία στις προσπάθειες τους για επίτευξη δίκαιης, καθολικής και βιώσιμης διευθέτησης στο νησί``, σχολίασε ο κ. Νεστερένκο, σημειώνοντας ότι ``Ρωσία και Κύπρος συνεργάζονται παραγωγικά σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης``.

    Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο κ. Νεστερένκο σημείωσε ότι η Κύπρος είναι ``σταθερός οικονομικός εταίρος της Ρωσίας και αποτελεί μια από τις κορυφαίες διόδους προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία``. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας, που επικαλέστηκε ο Ρώσος εκπρόσωπος, ο συνολικός όγκος επενδύσεων που εισήλθαν το 2008 στη Ρωσία από την Κύπρο ήταν περίπου 56,7 δις δολάρια ΗΠΑ, το 23,4% του συνόλου των ξένων επενδύσεων με ``ιδιαίτερα υψηλό το μερίδιο των απευθείας επενδύσεων - περισσότερα από 38 δις δολάρια ΗΠΑ``, ενώ ο διμερής όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανήλθε στα 1,306 εκ. δολάρια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 4 November 2009 - 10:29:14 UTC