Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [03] ΚΕΒΕ - ΦΟΡΟΥΜ - ΚΥΠΡΟΣ - ΙΝΔΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΕΕ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η εξαίρεση που έχει λάβει η Τσεχία από την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ώστε να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για την Κύπρο έλαβε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα συμπεράσματα της Συνόδου στα θέματα των κλιματικών αλλαγών και της μετανάστευσης, ενώ, όπως είπε, μετά και από δική του παρέμβαση περιλήφθηκε στα συμπεράσματα μια πιο ισχυρή αναφορά για την ανάγκη ενδυνάμωσης της κοινωνικής διάστασης της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

    Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει από τη βελγική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε το Συμβούλιο πολυδιάστατο, υπό την έννοια, όπως εξήγησε, ότι συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις πάνω σε πολύ σοβαρά θέματα.

    Αρχής γενομένης από το θέμα της Συνθήκης της Λισαβόνας και της εξαίρεσης που εξασφάλισε η Τσεχία από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΕ οδηγείται προς την τελική επικύρωση της Συνθήκης. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου δεν έγινε καμία αναφορά σε ονόματα για τις θέσεις του Προέδρου και του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ, οι οποίες προνοούνται μέσα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως στην παρέμβασή του στο δείπνο της Συνόδου, είχε ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους ηγέτες πως η εξαίρεση που λαμβάνει η Τσεχία δεν μπορεί να αφορά την Κύπρο και να θεωρηθεί ως προηγούμενο.

    ``Εδόθησαν ρητές διαβεβαιώσεις από πλευράς και των 26 ότι ασφαλώς και δεν αφορά την Κύπρο``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις διαπραγματεύσεις και του αναγνώρισαν το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Κυπρίων στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων.

    ``Κατόπιν τούτου αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσα να είμαι και εμπόδιο στη διευθέτηση αυτή, η οποία ανοίγει το δρόμο και για την εφαρμογή των αποφάσεων που σχετίζονται με τη Συνθήκη της Λισαβόνας``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν οι διαβεβαιώσεις που έλαβε για την εξαίρεση ήταν προφορικές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε πως η υπόθεση της Τσεχίας με αυτή της Κύπρου είναι διαφορετική.

    ``Ναι οι διαβεβαιώσεις ήταν προφορικές, αλλά και με βάση το Πρωτόκολλο και με βάση τη Συνθήκη είμαστε διασφαλισμένοι, κατά τη δική μου την εκτίμηση, ότι εμείς θα αποφασίσουμε για τα εσωτερικά της χώρας μας που σχετίζονται με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και επίλυσης των διάφορων πτυχών του Κυπριακού``, ανέφερε, προσθέτοντας πως σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει αυτό ως προηγούμενο, εκτός αν το δεχθούμε εμείς.

    Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η νομική επένδυση με την οποία περιβάλλεται αυτό το καθεστώς παραπέμπει σε πρωτογενές δίκαιο ευθέως, μέσω της επισύναψης ενός Πρωτοκόλλου στην επόμενη Συνθήκη προσχώρησης, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως αυτό δεν ικανοποιεί κανένα από τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς αποτελεί, όπως είπε, ένα μπάλωμα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της επικύρωσης της Συνθήκης.

    Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό υπάρχει και για τη Βρετανία και για την Πολωνία, ``και δεν νομίζω ότι δημιουργεί προηγούμενο για την Κύπρο. Κατά συνέπεια, είναι ξεκάθαρο ότι εμείς δεν δεχόμαστε``, είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το αίτημα περί Πρωτογενούς Δικαίου θα τεθεί από την Τουρκία και τον κ. Ταλάτ.

    ``Είναι απλό το ζήτημα, κατά τη δική μου την εκτίμηση, ότι το Πρωτόκολλο 10 δεν επιτρέπει να μιλάμε για πρωτογενές δίκαιο και η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς και τη δική μας συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση. Και σας λέω ότι είναι σταθερή η θέση μας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10``, συμπλήρωσε.

    Σε σχέση με το θέμα των κλιματικών αλλαγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει πρόνοια ανάληψης της υποχρέωσης όπως παρασχεθεί χρηματοδοτική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. ``Η ΕΕ θέλει να πρωτοπορήσει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις βεβαίως, ότι και οι αναδυόμενες οικονομίες και χώρες θα αναλάβουν ευθύνες αλλά και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις``, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας εκφράζοντας τη συγκατάθεση της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση.

    ``Εχει γίνει λόγος για καταμερισμό του οικονομικού βάρους, χωρίς να αποφασιστεί και δεν θα αποφασιστεί σήμερα, το βάρος για κάθε χώρα. Βεβαίως υπάρχει και πρόνοια η οποία εμάς μας καλύπτει, μιλάει για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές δυνατότητες των χωρών και τις ειδικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες κάθε χώρας``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ακόμη ότι σε παρέμβαση του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος από τις κλιματικές αλλαγές. ``Είπα ότι η Κύπρος είναι ήδη θύμα των κλιματικών αλλαγών, και ασφαλώς ανέφερα το παράδειγμα της χρηματοδότησης από τα ταμεία του κράτους, κατόπιν έγκρισης και της Επιτροπής των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου με 67,5 εκ. ευρώ, και τη μεταφορά νερού που στοιχίζει επίσης περί τα 60 εκ. ευρώ``, ανέφερε.

    Σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού. ``Εάν κατορθώσουμε να έχουμε συμφωνημένη λύση η οποία θα εγκριθεί από το λαό, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα γεμίσει φοβερές οικονομικές υποχρεώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, ανοικοδόμησης μεγάλου μέρους της χώρας μας``, δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Συμβούλιο γνωρίζει αυτές τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει η αίσθηση μεταξύ των ηγετών ότι προχωρά χωρίς συμφωνία στη Συνθήκη της Κοπεγχάγης και κατά πόσο θα πληγεί το κύρος της ΕΕ από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κατάληξη σε συγκεκριμένο ποσό βοήθειας, ο Πρόεδρος είπε πως στην Κοπεγχάγη θα υπογραφεί μια πολιτική συμφωνία και θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και για άλλες πτυχές.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος σημείωσε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσο θα πρέπει ή όχι η ΕΕ να πάει στη Συνθήκη για τις Κλιματικές Αλλαγές, έχοντας αποφασίσει το ποσό της χρηματοδότησης.

    Οσον αφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο Πρόεδρος ανέφερε πως ``η διατύπωση που υπάρχει στα συμπεράσματα γενικά μας ικανοποιεί``.

    Στη συζήτηση του θέματος της οικονομικής κρίσης, ο Πρόεδρος είπε πως ζήτησε και έχει περιληφθεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου μια πιο ισχυρή αναφορά σε σχέση με την ανάγκη ενδυνάμωσης κοινωνικής διάστασης σε ό,τι αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, στο οποίο αναφέρεται πως ο ίδιος φέρεται να έχει προτίμηση στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του Προέδρου της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως αυτό που είπε ``είναι πως ίσως για την Κύπρο είναι πιο συμφέρον ο Πρόεδρος της ΕΕ να προέρχεται από μια μικρή χώρα``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε ενοχλημένος από το άρθρο της Guardian στο οποίο γράφτηκε ότι ο ίδιος παρομοιάζει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με τη ναζιστική Γερμανία. ``Η Guardian έχει διαστρεβλώσει αρκετά πράγματα τα οποία έχω πει, και μάλιστα χονδροειδώς. Ενώ δημοσιογράφοι άλλων εφημερίδων που ήταν εκεί γράφουν αυτά που είπα και όχι αυτά τα οποία μπορεί να φανταστεί κανένας``, πρόσθεσε.

    Οσον αφορά στην προτίμηση του για την προεδρία της ΕΕ, αυτή θα την εκφράσει, όπως είπε, όταν θα υπάρχουν υποψηφιότητες.

    [02] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Το περιουσιακό θα τεθεί επί τάπητος στην συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (UNFICYP), η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, αρχίζει στις 1600.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση της 27ης Οκτωβρίου, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ θα συζητήσουν τα κριτήρια για το περιουσιακό. Το περιουσιακό είχε συζητηθεί και στις 22 Οκτωβρίου.

    [03] ΚΕΒΕ - ΦΟΡΟΥΜ - ΚΥΠΡΟΣ - ΙΝΔΙΑ

    Πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του ΚΕΒΕ, Επιχειρηματικό Φόρουμ για τις προοπτικές επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, στο οποίο συμμετείχε μεγάλος αριθμός Κυπρίων και Ινδών επιχειρηματιών από ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, το Φόρουμ προσφώνησαν από πλευράς της Κύπρου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος των Ινδιών Πρατίμπχα Πάτιλ, που εξέφρασαν την ετοιμότητα των δύο Κυβερνήσεων να στηρίξουν την επέκταση της επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας Κύπρου και Ινδίας, σημειώνοντας τη μακρόχρονη φιλία και τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μεγάλα περιθώρια για επέκταση των εξαγωγών από την Κύπρο στην Ινδία, όπως και οι ευκαιρίες ινδικών επενδύσεων στην Κύπρο. Σε χαιρετισμό στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης αναφέρθηκε στους στόχους του Επιμελητηρίου για ανάπτυξη σχέσεων με όλες τις χώρες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία και το μέγεθος των Ινδιών ως μιας ανερχόμενης και πολλά υποσχόμενης αγοράς, που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΕΕ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων είναι και πρόκληση, αλλά και ανάγκη, αφού θα μπορούσε να αποτελέσει το πολυτιμότερο, ίσως, εργαλείο στην επίλυση των σύνθετων και πολύπλοκων προβλημάτων υποβάθμισης και υποανάπτυξης που παρατηρείται, συνήθως, στα κέντρα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και πρωτευουσών, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Διάσκεψη της Ενωσης Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Λευκωσία, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης της Κυβέρνησης τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος η ανανέωση, επέκταση και σημαντική ενίσχυση του Προγράμματος Αναζωογόνησης για νέα τετραετή περίοδο, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ζωτικότητα, ελκυστικότητα και ισορροπία των περιοχών που βρίσκονται κατά μήκος της νεκρής ζώνης και να μονιμοποιηθούν και να σταθεροποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του Προγράμματος Αναζωογόνησης.

    Το Πρόγραμμα αυτό, συνέχισε, που καλύπτει τη χρονική περίοδο 2009-2012 και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 26.11.2008 με συνολικό κόστος 24,5 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει δύο σχέδια, ένα για χρηματοδότηση έργων υποδομής και ένα δεύτερο σχέδιο χορηγιών. Το σχέδιο αυτό, είπε, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, σύνθετο και πολυθεματικό πλαίσιο που περιλαμβάνει κρατικές ενισχύσεις προς ιδιώτες και πολεοδομικές παρεμβάσεις, που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου ή σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την Κυβέρνηση, και που εφαρμόζεται σε καθορισμένες περιοχές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 October 2009 - 18:29:13 UTC