Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΗΕ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη θέση ότι αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες πάνω στην ενταξιακή της πορεία, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν μιλάμε για αναστολή της ενταξιακής της πορείας αλλά για κυρώσεις».

    Μιλώντας σε ενημερωτικό πρόγευμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής με τίτλο «Δεκέμβριος 2009 και οι σχέσεις Τουρκίας ΕΕ», ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως απορρέουν από το πρωτόκολλο της Αγκυρας, δεν έχει ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχει ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της ως όφειλε και δεν έχει συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Κύπρος επιθυμεί μια ευρωπαϊκή Τουρκία στην ΕΕ και όχι απλώς την Τουρκία στην ΕΕ και υπογράμμισε πως για να μπορέσει να ενταχθεί πλήρως η Τουρκία, θα πρέπει να εκπληρώσει πλήρως όλα τα κριτήρια.

    Μιλώντας σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, ούτε σχέδιο Β για την επίλυσή του και εξέφρασε τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης.

    Ανέφερε επίσης πως είναι εφικτός ο στόχος της λύσης μέσα στον επόμενο χρόνο.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΗΕ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Τη συνεχιζόμενη επί 35 χρόνια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων από την Τουρκία κατήγγειλε, μιλώντας στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ. Η Τρίτη Επιτροπή χειρίζεται θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και εξετάζει τις μέρες αυτές την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, στην ομιλία του αργά το βράδυ της Τρίτης, είπε ότι από το 1974 που η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε το 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κυπριακός λαός στερείται συλλογικά το βασικό δικαίωμα στην ειρηνική συνύπαρξη.

    Ακολούθως έκανε μια αναφορά στις παραβιάσεις που μαζικά διαπράττονται για πάνω από τρεις δεκαετίες, όπως η παράνομη παρουσία του κατοχικού στρατού, η στέρηση του δικαιώματος περιουσίας, η παράνομη εισαγωγή εποίκων από την Ανατολία στο κατεχόμενο τμήμα, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ο παράνομος σφετερισμός και εκμετάλλευση της περιουσίας των 200,000 Ελληνοκύπριων προσφύγων και η συνεχιζόμενη αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

    Ολες αυτές οι παραβιάσεις, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί σε πληθώρα ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 October 2009 - 12:29:14 UTC