Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΡΙΠΗ Α - ΣΧΟΛΕΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ως ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα στις συνομιλίες χαρακτήρισε το περιουσιακό ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι δύο ηγέτες θα βρουν ένα τρόπο να το επιλύσουν.

    Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από όλα τα ζητήματα στις συνομιλίες το περιουσιακό είναι ένα από τα «πολύ δύσκολα ζητήματα», που έχουν οι ηγέτες να αντιμετωπίσουν.

    Ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών θα συζητήσουν το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτός είναι ένας «πολύ εποικοδομητικός τρόπος» να χειριστούν το θέμα και ότι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κάποια από τα λεπτομερή ζητήματα με εποικοδομητικό τρόπο σε αυτές τις συνομιλίες. Είπε επίσης ότι στο μεσοδιάστημα οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κάποια από τα ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών στην επόμενη τους συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη.

    «Πιστεύω ότι το θέμα των περιουσιών είναι ένα πολύπλοκο θέμα, υπάρχουν πολλά που εμπλέκονται, όπως θεωρούν και όσοι ασχολούνται με το θέμα, και θα χρειαστεί χρόνος για να μελετηθούν όλα αυτά τα ζητήματα», είπε ο κ. Ντάουνερ.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι «όπως πάντα λέω σε σχέση με τις συνομιλίες, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν μια επιτυχή κατάληξη στις συνομιλίες.»

    Πρόσθεσε ότι και στο θέμα των περιουσιών θεωρεί ότι θα καταλήξουν, βρίσκοντας έναν τρόπο να ξεπεράσουν όσα έχουν μπροστά τους. Επανέλαβε ότι το θέμα των περιουσιών δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα και ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές σε αυτό, οι οποίες πρέπει να εξεταστούν.

    Σε σχόλιο ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες διαφωνίες στις αρχές που προβάλλει η κάθε πλευρά για το θέμα, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι στα πολλά χρόνια που συζητείται το θέμα διαμορφώθηκαν κάποιες θεμελιώδεις αρχές. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να εξεταστούν και κάποιες άλλες λεπτομέρειες του ζητήματος όπως και οι θέσεις των δύο πλευρών σε σχέση με τις ευρύτερες αρχές που είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια.

    Θα πρέπει, επίσης, συνέχισε, να εξεταστούν κάποιες λεπτομέρειες για το πώς παρουσιάζεται η όλη κατάσταση στο περιουσιακό.

    Ο κ. Ντάουνερ, ανέφερε επίσης ότι θα αναμένει να δει τι θα γίνει στη συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι με τον Πρόεδρο είχε μια «πολύ καλή» και «χρήσιμη» συζήτηση για τις συνομιλίες και την πορεία των συνομιλιών, για το τι έγινε την περασμένη εβδομάδα και πώς θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

    Ερωτηθείς κατά πόσο έφερε στον Πρόεδρο οποιεσδήποτε προτάσεις από τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά και τη χθεσινή του συνάντηση μαζί του, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε «προφανώς κρατάμε τις σκέψεις μας για τον εαυτό μας στο τι συζητούμε με τους δύο ηγέτες».

    Ανέφερε ωστόσο ότι συζητήθηκαν με τους δύο ηγέτες η παρούσα φάση των συνομιλιών, το πώς προχωρούν και τα ζητήματα που εγείρονται στις συνομιλίες.

    Επίσκεψη ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο -----------------------

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι- Μουν εξέφρασε οποιαδήποτε πρόσθεση να επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ο κ. Μπαν ενδιαφέρεται να έρθει κάποια στιγμή, ωστόσο δεν υπήρξε οποιαδήποτε απόφαση για το πότε θα το κάνει.

    Ανέφερε επίσης ότι ο ΓΓ έχει για την ώρα επικεντρωθεί στην επικείμενη συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη και ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για αυτόν. Πρόσθεσε ότι και το Κυπριακό είναι σημαντικό για τον ΓΓ του ΟΗΕ και ότι ενδιαφέρεται πολύ για το θέμα.

    «Είχα μια αρκετά μακρά συνομιλία μαζί του την περασμένη εβδομάδα για το Κυπριακό. Είναι πολύ επικεντρωμένος στο ζήτημα. Οπως ξέρετε πριν από μερικές εβδομάδες συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες και με αυτή την ευκαιρία είχα κι εγώ συνάντηση μαζί του», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι το πότε θα έρθει στην Κύπρο εξαρτάται μόνο από τον προγραμματισμό που κάνει σε σχέση και με άλλα ζητήματα που έχει ενώπιον του.

    Ερωτηθείς αν η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο εξαρτάται από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μπαν είναι αρκετά απασχολημένος αυτή την περίοδο και ότι αφιερώνει πολύ χρόνο στο θέμα της συζήτησης για τις κλιματικές αλλαγές.

    Σε επισήμανση ότι πριν από κάποιες εβδομάδες εξέφρασε την προτίμηση

    του για επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο πριν από το τέλος του χρόνου, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι δεν υπήρξαν αποφάσεις σε αυτό το

    στάδιο. «Ερχεται συχνά στην Ευρώπη, άρα δεν θα συνέδεα απαραιτήτως την επίσκεψή του στην Κύπρο με οποιοδήποτε συγκεκριμένο ταξίδι, αφού κάνει συχνά ταξίδια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Αρα υπάρχει πάντα πιθανότητα να έρθει στην Κύπρο. Αλλά δεν υπήρξε ακόμα απόφαση», σημείωσε.

    Συνάντηση με Πρωθυπουργό της Ελλάδας -------------------------

    Ερωτηθείς αν θα έχει οποιαδήποτε συνάντηση με τον νέο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα ήθελε να τον συναντήσει σύντομα. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει τον κ. Παπανδρέου από την εποχή που ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας. Συμπλήρωσε ότι τον περασμένο Μάιο ή Ιούνιο γευμάτισε μαζί του στην Αθήνα και άρα είχε μια καλή συνομιλία μαζί του σχετικά πρόσφατα για το Κυπριακό.

    «Ωστόσο», ανέφερε, «έχει γίνει Πρωθυπουργός, τότε ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης και επίσης έχει έρθει και εδώ. Νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της Κύπρου και το παρακολουθεί στενά. Αρα θα ήθελα να πάω στην Αθήνα να τον συναντήσω.»

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει ανησυχίες που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ότι η τουρκική πλευρά κάνει πολλές προτάσεις που βασίζονται στη συνομοσπονδία παρά στην ομοσπονδία, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι ο ΟΗΕ και το ΣΑ έχουν ορίσει τη βάση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και αυτή είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ότι τα ΗΕ εργάζονται σε αυτή τη βάση.

    «Προφανώς προωθούμε την απόφαση του ΣΑ, έτσι προωθούμε ένα διζωνικό δικοινοτικό μοντέλο και οι Τ/κ μας λένε ότι υποστηρίζουν αυτό το μοντέλο», ανέφερε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

    Ανασκόπηση της προπαρα-σκευαστικής δουλειάς που γίνεται αναφορικά με την άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το 2012, έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δουλειά που θα ακολουθήσει.

    Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σύντομα θα υπάρξει νέα σύσκεψη για τη λήψη διαφόρων αποφάσεων που αφορούν και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την Προεδρία, αλλά και μια σειρά από άλλα θέματα στα οποία θα πρέπει να έχουμε κατευθυντήριες γραμμές.

    Οπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν Υπουργοί και ο επικεφαλής του επιτελείου Προεδρίας ΕΕ 2012 Ανδρέας Μολέσκης.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΡΙΠΗ Α - ΣΧΟΛΕΙΑ

    Σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας αντιμετωπίζουν την εμφάνιση περιστατικών γρίπης Α σε δυο σχολεία, στην Ασγάτα και στον Αγιο Αθανάσιο, διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανδρέας Δημητρίου και Χρίστος Πατσαλίδης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος πανικού και ανησυχίας καθώς και για κλείσιμο των σχολείων.

    Ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε πως πρόκειται για ήπιας μορφής περιστατικά, και πως σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη, στην Κύπρο έχει επηρεαστεί από τον ιό αυτό γύρω στο 1% του πληθυσμού, ποσοστό που εμπίπτει στα στατιστικά πλαίσια που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου το ποσοστό κυμαίνεται στο 1-2%.

    Οπως δήλωσε ο κ. Δημητρίου περίπου τα μισά παιδιά μιας τάξης στο κάθε ένα από αυτά τα δυο σχολεία έχουν επηρεαστεί από τον ιό.

    «Το παρακολουθούμε πολύ στενά και το χειριζόμαστε πολύ προσεκτικά ώστε ούτε πανικός να δημιουργηθεί, ούτε αποδιοργάνωση των σχολείων. Από το Υπουργείο Υγείας υπάρχει γιατρός, ο οποίος επί τόπου παρακολουθεί την κατάσταση ώστε να αποφασίσουμε ανάλογα με το πώς εξελίσσεται», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 October 2009 - 17:29:12 UTC