Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΥΠΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι δύο πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους επί θεμάτων αρχής στο περιουσιακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, κατά την οποία συζητήθηκε το κεφάλαιο των περιουσιών.

    Οπως είπε, η μόνη κοινή θέση των δύο πλευρών πάνω στο θέμα της ιδιοκτησίας είναι ότι οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζονται ως ιδιοκτήτες, αλλά η ε/κ πλευρά δίνει προτεραιότητα στον ιδιοκτήτη, ενώ η τ/κ στο σημερινό χρήστη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες εξουσιοδότησαν τους συνεργάτες τους να επεξεργαστούν κάποια κριτήρια και η συζήτηση επί του κεφαλαίου του περιουσιακού θα συνεχιστεί σε δέκα μέρες.

    «Συζητήσαμε και στο επίπεδο των δύο ηγετών, μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, αρκετά. Εχουμε αποφασίσει ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους επί θεμάτων αρχής όπως το θεωρεί η κάθε πλευρά, αλλά εξουσιοδοτήσαμε τις ομάδες, τους συνεργάτες μας, να επεξεργαστούν κάποια κριτήρια για το θέμα που μας απασχολεί», είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επανέλθουν στα θέματα των αρμοδιοτήτων, της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειακών κυβερνήσεων και στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο κ. Ταλάτ εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει δικαίωμα ιδιοκτησίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά.

    «Ασφαλώς, αυτό είναι δεδηλωμένο πλέον δεν το αμφισβητεί ούτε εκείνος ούτε εμείς, δηλαδή εμείς πολύ περισσότερο βεβαίως», είπε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον ο κ. Ταλάτ κάνει σεβαστές τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων στο θέμα των περιουσιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε λέγοντας ότι «μπαίνουμε σε πράγματα που θα τα βάλω στο στόμα του ανθρώπου που δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές του τις απόψεις, κατά συνέπεια να μην μπαίνουμε σε αυτά τώρα».

    «Είναι σεβαστή», πρόσθεσε, «και έχουμε κοινή θέση, άλλωστε αυτή ήταν η μόνη ουσιαστικά κοινή θέση των δύο πλευρών πάνω στο θέμα της ιδιοκτησίας, ότι οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζονται ότι είναι ιδιοκτήτες».

    Διευκρίνισε ότι η διαφορά έγκειται στην προσέγγιση του θέματος της ιδιοκτησίας.

    «Από εκεί και πέρα πώς προσεγγίζουν αυτήν την ιδιοκτησία, πώς δικαιώνονται, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Εμείς, ξέρετε, δίνουμε προτεραιότητα στον ιδιοκτήτη, εκείνοι δίνουν προτεραιότητα σε αυτόν που χρησιμοποιεί την περιουσία αυτή τη στιγμή», κατέληξε.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τις θέσεις τους στο περιουσιακό διατήρησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπου άρχισε η συζήτηση του περιουσιακού.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν μια δίωρη συνάντηση, η οποία άρχισε με κατιδίαν συζήτηση. Πρόσθεσε πως «άρχισαν τη συζήτηση του περιουσιακού" και πως "είχαν μια χρήσιμη συζήτηση και διατήρησαν τις θέσεις τους».

    Πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των δυο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη για να συνεχίσουν τη συζήτηση στο περιουσιακό στο δικό τους επίπεδο και σε περισσότερη λεπτομέρεια.

    Ανέφερε ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών την ερχόμενη Τρίτη, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα των αρμοδιοτήτων της ομόσπονδης κυβέρνησης και πραγματοποιηθεί περαιτέρω συζήτηση για το θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

    [03] ΥΠΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε σήμερα ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ένα φαινόμενο που έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία και πρόσθεσε πως εκείνο που χρειάζεται είναι να διαμορφωθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη τέτοιες πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά την παράνομη μετανάστευση, αλλά ταυτόχρονα θα αναδεικνύουν τα θετικά της νόμιμης μετανάστευσης.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ύστερα από συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας του Ερυθρού Σταυρού για τους Μετανάστες στην Κύπρο, ο κ. Συλικιώτης συνεχάρη τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αλλά και για την επιλογή του θέματος, αφού όπως είπε «και στην Κύπρο και στην Ευρώπη τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου είναι θέματα προτεραιότητας».

    Πρόσθεσε ότι ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός «έχει επιτελέσει και επιτελεί ένα σημαντικό έργο, ιδιαίτερα στη βοήθεια των προσφύγων και εκείνων των μεταναστών που έχουν ανάγκη. Εχουμε μια συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό σ αυτόν το τομέα και ελπίζω αυτή η συνεργασία να ενισχυθεί» είπε.

    Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε, επίσης, ότι τα κράτη μέλη της Ενωσης όπως είναι η Κύπρος και άλλες μεσογειακές χώρες, «που δέχονται τις ισχυρότερες μεταναστευτικές πιέσεις και έχουν φορτωμένες στις πλάτες τους αυτά τα τεράστια προβλήματα, θα πρέπει επιτέλους να έχουν πιο αποφασιστικά τη στήριξη και την αλληλεγγύη των άλλων κρατών μελών της ΕΕ».

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, το οποίο διεκδικούν η Κύπρος, η Μάλτα και η Βουλγαρία, είπε ότι αυτές έχουν ολοκληρωθεί και αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών τα τρία κράτη μέλη θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Υπογράφτηκε σήμερα Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η αρμόδια Υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης Σταύρος Ζένιος.

    Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση η Υπουργός Εργασίας τόνισε πως η υπογραφή της συμφωνίας για διεύρυνση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του Πανεπιστημίου στους τομείς της ασφάλειας και της υγείας είναι ένα θετικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν το ερευνητικό έργο έμπρακτα να συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και για τη δυνατότητα τα ζητήματα καθημερινής διαχείρισης να είναι αντικείμενα επιστημονικής μελέτης.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στη συμβολή σχολών του Πανεπιστημίου σε θέματα που αφορούν την κοινωνία ενώ σε ό,τι αφορά στα θέματα ασφάλειας και υγείας ειδικά είπε πως υπάρχουν ήδη κοινά ερευνητικά προγράμματα μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου που αφορούν μέτρηση των βιομηχανικών ρύπων και των αντίκτυπών τους πάνω σε θέματα υγείας. Πρόσθεσε ότι στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης έχει εγκατασταθεί μονάδα μέτρησης ρύπανσης κοντά στις φοιτητικές εστίες, κάτι που δείχνει και την ευαισθησία του Πανεπιστημίου για τους φοιτητές.

    Είπε εξάλλου πως ενώ από κάποιους θεωρείται ότι σε περιόδους οικονομικούς κρίσεων η έρευνα είναι ίσως το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να παραμεριστεί, η έρευνα συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομική πρόοδο και υπάρχουν επιστημονικές μετρήσεις που δείχνουν ότι 70-80% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών οφείλεται στις νέες γνώσεις και στις νέες ιδέες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 October 2009 - 11:29:12 UTC