Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ
  • [04] ΚΟΚ ΒΡΑΒΕΥΣΗ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Για να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου θα πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει την άτεγκτη και σκληρή της στάση, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Στη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η επίσκεψή του θέλει να δώσει μια δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών, στην όλη υπόθεση του Κυπριακού αλλά και εντός της ΕΕ.

    Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου προς την Ελλάδα για τη συμβολή της στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι το κύριο στήριγμά μας.

    «Εάν δεν ήταν η Ελλάδα, η Κυβέρνηση, η Βουλή και ο λαός της, δεν θα επιτυγχάναμε αυτόν τον μεγάλο στρατηγικό στόχο και ελπίζω να καταφέρουμε να επανενώσουμε το λαό μας, το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Καρογιάν.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της Ελλάδας λέγοντας ότι «και εσείς μας έχετε στηρίξει σε δύσκολες στιγμές και ευχαριστούμε για αυτό».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι για να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου, η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τη δική της άτεγκτη και σκληρή στάση που για χρόνια ακολουθεί και να συνειδητοποιήσει ότι είναι και προς το δικό της το συμφέρον να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.

    «Αυτό το οποίο μας αποθαρρύνει», συνέχισε ο κ. Καρογιάν, «είναι η ανοχή που επιδεικνύουν πολλοί για αυτή τη στάση της Τουρκίας. Ενώ ομολογούν στις κατ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν έχει εκπληρώσει καμία υποχρέωση ότι δεν συμβάλλει ουσιαστικά για την επίλυση του Κυπριακού όμως την ώρα της κρίσης βρίσκουν διάφορα προσχήματα και προσπαθούν να γλιστρήσουν από τις ευθύνες».

    Συνέχισε λέγοντας ότι ο ρόλος μας σε συνεργασία με την Ελλάδα και με άλλες χώρες είναι να ακολουθήσουμε μια πολιτική πιέζοντας την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ΕΕ, ο ΟΗΕ αλλά και η Τουρκία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, σημείωσε ότι για 35 χρόνια η ΕΕ και ο ΟΗΕ δεν κατάφεραν να ασκήσουν εκείνη την πίεση που απαιτείται.

    Δημιούργησαν, είπε, το πλαίσιο για λύση του Κυπριακού όμως σε επίπεδο ουσιαστικών κινήσεων δεν έγιναν βήματα.

    Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι υπάρχει η υπομονή, η αντοχή και η θέληση για να γίνει το σωστό.

    Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων.

    Ο κ. Καρογιάν πρόσφερε ένα μικρό συμβολικό δώρο, όπως είπε, ένα ασημένιο κλάδο ελαίας «που συμβολίζει τη θέληση και βούλησή μας για ειρήνη στον τόπο μας».

    «Συμβολίζει τον απώτερο στόχο μας», απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός προσέφερε στον κ. Καρογιάν ένα ομοίωμα αρχαίου αγγείου σε ασήμι, που θυμίζει τις κοινές μας ρίζες, όπως ανέφερε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι πραγματικά επιθυμεί λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου προς όφελος του κυπριακού λαού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επαναλαμβάνοντας ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχίσει ανεπηρέαστα αν εξακολουθήσει η αδιάλλακτη και προκλητική της στάση και η άρνηση συμμόρφωσης προς τις υποχρεώσεις της.

    Δεχόμενος σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Αυστρίας Martin Weiss, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε επίσης την τουρκοκυπριακή πλευρά να αλλάξει τη στάση της υποβάλλοντας πιο λογικές θέσεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις ώστε να δρομολογηθεί μια συμφωνημένη λύση η οποία να τεθεί ενώπιον του λαού σε χωριστά, ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Αυστρίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και για τη συνεχή της συμμετοχή για 45 χρόνια στην UNFICYP, ενώ αναφέρθηκε στη μορφή λύσης στο Κυπριακό και στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ίδια δέσμευση. «Παραμένουμε», είπε, «συγκρατημένα αισιόδοξοι παρότι γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη προσπάθεια». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα ούτε και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε λύση που δεν θα στηρίζεται σε αρχές, ούτε οποιεσδήποτε προσπάθειες για επιβολή επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η λύση, συνέχισε, πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και να έχει συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    [03] ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ

    Η Γαλλία ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας μαζί με άλλα Μέλη του Συμβουλίου στηρίζουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με στόχο τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο νέος Γάλλος Πρεσβευτής στην Κύπρο Ζαν Μαρκ Ριβ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Είναι λογικό, επεσήμανε, ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης από τους ίδιους του Κυπρίους. Ο Γάλλος Πρεσβευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταλήξουν σε συνολική, δίκαιη και ανθεκτική διευθέτηση, η οποία θα σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, και σε μια λύση που θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, η οποία θα φέρει ειρήνη, ελευθερία, και ευημερία για τους Κύπριους.

    Ο κ. Ριβ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Παρίσι, την οποία χαρακτήρισε ως άλλη μια ευκαιρία να καταδειχθεί το εξαιρετικό εύρος και η ποιότητα της συνεργασίας και της κατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Γάλλος Πρεσβευτής έκανε, παράλληλα, αναφορά στη συμφωνία το 2005 για προώθηση του «δομημένου διαλόγου».

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποφάσισε να ενταχθεί στην οικογένεια της «γαλλοφωνίας», εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, «την αποφασιστικότητα μας να εφαρμόσουμε από κοινού μια υψηλής ποιότητας γαλλο-κυπριακή εκπαίδευση στην Κύπρο». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν θα φεισθεί προσπαθειών για τη δημιουργία ενός γαλλοκυπριακού λυκείου.

    [04] ΚΟΚ ΒΡΑΒΕΥΣΗ

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας (ΚΟΚ) βραβεύτηκε με το δίπλωμα ``FAIR PLAY``, του Κογκρέσου του Ευρωπαϊκού Κινήματος Fair Play (EFPM).

    Η βράβευση έγινε κατά το 15ο Κογκρέσο του EFPM, που διεξήχθηκαν από τις 14-17 Οκτωβρίου 2009 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΚ, η βράβευση αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο και θεωρείται ως η ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμεται ως επιβράβευση σε οργανισμούς για το έργο και τη βοήθεια στην προώθηση και εξάπλωση των ιδεών και αρχών του Τίμιου Παιχνιδιού. Η EFPM είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 40 υποψηφιότητες από 11 χώρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 October 2009 - 11:29:24 UTC