Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

    Υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και στα ζητήματα τα οποία εμείς έχουμε θέσει ως ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, και αν χρειάζεται, πρέπει να ξαναδώσουμε μια δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και στην επίλυση των μεγάλων θεμάτων όπως είναι το Κυπριακό, δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τις επίσημες συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας είπε πως οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας επικεντρώνουν την προσοχή και τις ενέργειές τους προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων εταίρων τους, ούτως ώστε να ασκήσουν πιέσεις και επιρροή στην Τουρκία να λογικευτεί, να κατανοήσει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον, η εφαρμογή των υποχρεώσεων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατά προέκταση απέναντι στην ΕΕ.

    Παράλληλα ευχήθηκε το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος τάσσονται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ να φτάσει μέχρι την Τουρκία, και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ``αλλά με τη συμπλήρωση`` είπε, ``ότι δεν είμαστε και μαζοχιστές στο κάτω κάτω. Δεν μπορούμε να δεχθούμε η Τουρκία να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε πλήρη ένταξη στην Ενωση, χωρίς πρώτα επίλυση του κυπριακού προβλήματος πάνω στη σωστή βάση``, υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς για το τί προβλέπει ο οδικός χάρτης για Τουρκία, τον οποίον ο ίδιος εισηγείται, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως ``οι στόχοι είναι πολύ καθαροί, υπάρχει ένα τέλμα σε αυτή την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ένα τέλμα στα ζητήματα τα οποία εμείς έχουμε θέσει ως ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, και αν λοιπόν χρειάζεται, να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά ακόμα περισσότερο δυναμική για επίλυση των μεγάλων θεμάτων όπως είναι το Κυπριακό``.

    ``Αυτή είναι η βάση της συζήτησης που κάναμε και σήμερα, για να δούμε τους χειρισμούς μας, τις κινήσεις μας που θα ενταθούν ακριβώς σε ένα πλαίσιο οδικού χάρτη για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, αξιοποιώντας ακριβώς αυτό το πλαίσιο της Ευρώπης, γιατί είναι ένα εργαλείο το οποίο υπάρχει για να το αξιοποιήσουμε``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως ``βασικός μας στόχος και στρατηγική πολλών ετών ήταν να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς το κυπριακό πρόβλημα να κρατά την Κύπρο σε ομηρία, όπως υπήρχε η άποψη αρκετών κρατών μελών τότε που λέγανε ότι δεν μπορεί να είναι μέλος η Κύπρος της ΕΕ εάν δεν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα``.

    ``Ακριβώς αυτό πετύχαμε να το αντιστρέψουμε και να δώσουμε όλα τα εργαλεία που θεωρούμε σημαντικά για μια ευρωπαϊκή λύσης στο Κυπριακό, κεκτημένα που ακριβώς διασφαλίζουν αρχές όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές λειτουργίες αλλά και βεβαίως και την καλή γειτονία. Και οπωσδήποτε δεν επιτρέπουν να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα σε έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, ιδιαίτερα από μια υποψήφια χώρα``, ανέφερε. Πρόσθεσε πως ``αυτά είναι τα εργαλεία τα οποία εμείς θα αξιοποιήσουμε, δημιουργώντας μια νέα δυναμική στην ΕΕ, η οποία και αυτή θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος το οποίο δεν είναι κυπριακό αλλά και ευρωπαϊκό``.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού επεσήμανε πως η Κύπρος είναι ήδη μέλος της ΕΕ με όλη της την επικράτεια, σημείωσε πως ``αυτό που χρειάζεται να γίνει με την επίλυση του Κυπριακού είναι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ανεμπόδιστα το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα καταστεί η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία``.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει συζητηθεί τον ενδεχόμενο υιοθέτησης εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ``εναλλακτικά σχέδια επικίνδυνα για την Κύπρο κάνει η Τουρκία, και απειλεί για αυτά αν δεν γίνει κατορθωτή η επίλυση του Κυπριακού, μάλιστα μέχρι τον Απρίλιο, όπως λένε. Εμάς είναι σταθερή η δική μας θέση, ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ενα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των αρχών και των αξιών της ΕΕ``, όπως τόνισε.

    Πρόσθεσε πως ``εάν με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς, δεν έχουμε λύση στο Κυπριακό, ασφαλώς θα εξαπολύσουμε μια διεθνή εκστρατεία ούτως ώστε η διεθνής κοινότητα και να δακτυλοδείξει τον ένοχο αλλά και να πάρει τα μέτρα της, περιλαμβανομένης και της ΕΕ``.

    ``Στόχος μας όμως είναι η λύση στο Κυπριακό, και αυτή την ώρα επικεντρώνουμε και οι δύο Κυβερνήσεις την προσοχή και τις ενέργειες μας προς την κατεύθυνση των 27 ούτως ώστε να ασκήσουν πιέσεις και επιρροή στην Τουρκία να λογικευτεί, να κατανοήσει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον η εφαρμογή των υποχρεώσεων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατά προέκταση απέναντι στην ΕΕ``, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ανέφερε πως εύχεται και ελπίζει το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος τάσσονται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ να φτάσει μέχρι την Τουρκία, να πάει και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά με τη συμπλήρωση ότι δεν είμαστε και μαζοχιστές. Δεν μπορούμε να δεχθούμε η Τουρκία να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε πλήρη ένταξη στην Ενωση χωρίς πρώτα επίλυση του κυπριακού προβλήματος πάνω στη σωστή βάση.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε: ``Ούτε είδα, ούτε συζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις και τα άλλα, όλα όσα είπε ο Πρόεδρος με εκφράζουν απόλυτα``.

    Σε ερώτηση τί πρωτοβουλίες μπορούν να εξαγγείλουν με στόχο την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ``όταν θέτουμε το Κυπριακό στους όποιους επίσημους κρατικούς παράγοντες, του διεθνούς χώρου, όπου χρειάζεται και μας δίνεται η ευκαιρία να θέσουμε το κυπριακό πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που τονίζουμε δεν είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Υπάρχουν αυτές, και πρέπει να γεφυρωθούν``.

    ``Το πρώτο πράγμα που τονίζουμε είναι ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η κατοχή, είναι η παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, είναι η παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου και κάθε έννοιας δικαίου, είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά μαζικό τρόπο. Αυτό λένε τουλάχιστον οι αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης``, υπέδειξε.

    Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, ``απότοκο των ξένων επεμβάσεων διαχρονικά, που καταλήξαμε με το πραξικόπημα της χούντας και την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας, είναι και η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, χωρίς να λέω ότι εμείς οι Κύπριοι είμαστε αθώες περιστερές, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι. Υπάρχουν, υπήρξαν μεταξύ μας οι οποίες, καθοδηγούμενες από εθνικιστικά και σοβινιστικά κίνητρα, συνέβαλαν και συνέδραμαν σε αυτές τις προσπάθειες των ξένων``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκείνο που τονίζουμε είναι πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.

    ``Στη διάρκεια των συνομιλιών έχουμε θέσει και θέμα απογραφής πριν από την εφαρμογή της λύσης για να φανεί ποιοι είναι οι Κύπριοι και ποιοι είναι οι ξένοι. Αν θέλετε ένθεν και ένθεν, αν υπάρχουν ξένοι και εδώ, που σας λέω δεν υπάρχουν, έχουν δοθεί από το 1960 μέχρι και σήμερα μόνο 24 χιλιάδες υπηκοότητες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι περισσότερες δεν είναι σε Ελλαδίτες, οι περισσότερες είναι σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων``, ανέφερε και πρόσθεσε πως ``κατά συνέπεια εμείς παίζουμε με ανοικτά χαρτιά``.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου είπε πως η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αφαιρεί από την Αγκυρα κάθε ίχνους αιτιολογία, και όχι δικαιολογία, να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Διότι η ένταξη στην ΕΕ ακριβώς σημαίνει την ειρηνική συμβίωση των κρατών μελών, την προάσπιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα ευνομούμενο κράτος που πρέπει να είναι επανενωμένο και να λειτουργεί αποτελεσματικά με ενιαίο τρόπο στην ΕΕ.

    ``Η προοπτική την οποία ξεκινήσαμε προ πολλών ετών αλλά και η πραγματοποίηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι τελικά η μεγάλη ευκαιρία, αλλά και η βάση πάνω στην οποία μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση. Για αυτό και χρειάζεται να δώσουμε νέο δυναμισμό σε αυτή την προοπτική, και αυτό θα κάνουμε σε στενή συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια``, κατέληξε.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ

    Τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Τον Ελληνα Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο χώρο των Φυλακισμένων Μνημάτων ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά και άγημα της Αστυνομίας, ενώ η Φιλαρμονική της Αστυνομίας απέδωσε τιμές.

    Ο κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αφού κατέθεσε στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα, ξεναγήθηκε στα κελιά των θανατοποινιτών, στο δωμάτιο της αγχόνης και στο κοιμητήριο. Ακολούθως, επισκέφθηκε τον Τύμβο Μακεδόνιστισσας, όπου απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.

    Τον Ελληνα Παρωθυπουργό υποδέχτηκε στο χώρο ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώ στρατιωτικό άγημα και η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς απέδωσαν τιμές. Κατά την παραμονή του στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Τύμβου Μακεδονίτισσας, ο κ. Παπανδρέου έτυχε σύντομης τοπογραφικής ενημέρωσης της περιοχής, ενώ έγινε και μια ιστορική αναδρομή για το στρατιωτικό κοιμητήριο και αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στην περιοχή αυτή.

    Εγινε επίσης κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

    [03] ΒΟΥΛΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Προτεραιότητα για το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Νικολαΐδης, παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2010, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Κυπρίων πολιτών με την ανάπτυξη των δημόσιων μεταφορών.

    Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Υπουργείου, των κεντρικών του υπηρεσιών και των έξι Τμημάτων του, για την επόμενη χρονιά, όπως είπε ο Υπουργός στη συνεδρία, στην οποία συμμετείχε και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών, περιλαμβάνει συνολικές δαπάνες όσες περίπου και κατά το προηγούμενο έτος, δηλαδή 404 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία οι αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχονται στα 120.158.970 ευρώ έναντι 112.401.600 ευρώ για το 2009 και τακτικές δαπάνες συνολικού ύψους 280.442.615 ευρώ έναντι 288.090.651 ευρώ κατά το 2009.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ποσοστό αύξησης για τις αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχεται στο 6.9%, ενώ για τις τακτικές δαπάνες παρατηρείται μείωση της τάξης του 2,6%.

    Ο κ. Νικολαΐδης και ανώτεροι συνεργάτες του απάντησαν σε περισσότερες των τριάντα ερωτήσεις βουλευτών και από τα έξι πολιτικά κόμματα που συνθέτουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δίδοντας περαιτέρω στοιχεία και πληροφόρηση για τα διάφορα έργα του Υπουργείου και μείζονα ζητήματα στα οποία εμπλέκεται, όπως οι απαγορεύσεις από την Τουρκία σε πλοία και αεροπλάνα της Κύπρου, η παράνομη χρήση λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα, τα οδικά έργα, η πρόληψη των δυστυχημάτων, κατασκευαστικά και βελτιωτικά έργα σε δημόσια κτίρια, αεροδρόμια και λιμάνια, η διαχείριση των αρχαιοτήτων, οι συγκοινωνίες τόσο στην Κύπρο όσο και με το εξωτερικό, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και η εισαγωγή της ψηφιακής πλατφόρμας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 October 2009 - 17:29:14 UTC