Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και το Εγγραφο Στρατηγικής της Επιτροπής για τη Διεύρυνση, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δηλώνοντας ότι μέσα από μια προκαταρτική μελέτη προκύπτει πως ``καταγράφουν την πλήρη έλλειψη προόδου όσον αφορά την υλοποίηση των τουρκικών υποχρεώσεων``.

    Σε γραπτή δήλωση του, που ανέγνωσε το απόγευμα στο Προεδρικό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Εκθεση, ενώ καταγράφει τη δημόσια στήριξη της Τουρκίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αναφέρει ρητά πως αναμένεται από την Αγκυρα να υποστηρίξει ενεργά αυτές τις διαπραγματεύσεις και να πάρει πρακτικά μέτρα με στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι στα συμπεράσματα και εισηγήσεις του Εγγράφου Στρατηγικής η Τουρκία καλείται ρητά να συμβάλει με απτό τρόπο («in concrete terms») για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    ``Αυτό αποτελεί σημαντική ενίσχυση σε σύγκριση με προηγούμενα έγγραφα της Επιτροπής και καταδεικνύει το ότι η Τουρκία έμπρακτα, και όχι με λόγια, πρέπει να συμβάλει σε μια ορθή λύση του Κυπριακού``, σημείωσε.

    Η Εκθεση Προόδου, συνέχισε, καταγράφει ξεκάθαρα ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος εκ μέρους της Αγκυρας σχετικά με την πλήρη εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να έχει τα λιμάνια της κλειστά για τα κυπριακά πλοία παρά τις πολλές εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συμμόρφωση.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε, επισημαίνει εύστοχα πως καθίσταται πλέον επείγον όπως η Τουρκία υλοποιήσει τις σχετικές υποχρεώσεις της.

    Επίσης, συνέχισε, η Εκθεση καταγράφει με σαφήνεια ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία πρόοδο όσον αφορά την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες.

    ``Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως για πρώτη φορά η Επιτροπή αναφέρει ξεκάθαρα ότι πλοία που διεξάγουν έρευνες για πετρέλαιο εκ μέρους της Κύπρου έχουν παρεμποδιστεί από το τουρκικό ναυτικό σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις``, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ακόμη, η Εκθεση αναφέρει ξεκάθαρα, σημείωσε, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την αξιολόγηση των ζητημάτων που τέθηκαν από τη βαρυσήμαντη αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου 2006.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 October 2009 - 19:29:19 UTC