Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - EUROCYPRIA
  • [03] ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν κάλεσε τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ενώπιον προσωπικοτήτων που βρίσκονται στην Κύπρο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις του κατεχόμενου Δήμου Μόρφου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βρετανού βουλευτή, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτό που έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση - λέγοντας η Ελλάδα δεν θα ήθελε και δεν επιδιώκει να είναι εγγυήτρια δύναμη - ``το ίδιο πράγμα θα πρέπει να πράξει και η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία``.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος των ΗΕ και της ΕΕ και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποθηκεύσει αυτή την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της σε οποιαδήποτε άλλη χώρα``, πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι ούτε αυτή επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη αλλά και πως ούτε θα πρέπει να διασφαλιστεί σε άλλη χώρα το δικαίωμα της επέμβασης.

    ``Αν πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις τότε αυτές θα πρέπει να έρθουν από την ΕΕ``, πρόσθεσε.

    Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους προσκεκλημένους του Δήμου Μόρφου αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των απευθείας συνομιλιών.

    Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε πενιχρά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών, επισημαίνοντας πως παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα, ωστόσο στα κεφαλαιώδη ζητήματα του Κυπριακού όπως είναι το εδαφικό, το περιουσιακό, οι εγγυήσεις και το θέμα των εποίκων υπάρχει τεράστιο χάσμα, καθώς όπως είπε, η τουρκική πλευρά από την αρχή υποβάλλει προτάσεις συνομοσπονδιακές ή προτάσεις που βασίζονται στο Σχέδιο Ανάν το οποίο έχει ήδη απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας συνεχίζεται με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων όπως η άφιξη, πρόσφατα, άλλων δεκαπέντε χιλιάδων εποίκων με στόχο, όπως δηλώνουν πολιτικοί στα κατεχόμενα, το μισό εκατομμύριο ενώ συνεχίζεται την ίδια στιγμή και ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη πως η πολιτική ισότητα, την οποία επικαλείται διαρκώς η τ/κ πλευρά δίνοντας τη δική της ερμηνεία στον όρο αυτό, δεν σημαίνει και αριθμητική ισότητα καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα παραβιαζόταν η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας.

    Ανέφερε δε πως η πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα ΗΕ, σημαίνει τη συμμετοχή των Τ/κ στις δομές του ομόσπονδου κράτους, υποδεικνύοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν τα πάντα.

    Για το περιουσιακό, ο κ. Καρογιάν ξεκαθάρισε πως τον πρώτο λόγο στην περιουσία θα πρέπει να έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης, κάτι που όπως είπε, δεν έχει αποδεχτεί η τουρκική πλευρά.

    Σε ό,τι αφορά το ορόσημο του Δεκεμβρίου και την αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ότι η Αγκυρα δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το 2004, χρονικό σημείο κατά το οποίο Ελλάδα και Κύπρος άναψαν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας -ΕΕ.

    Ανέφερε πως η Κύπρος από την ένταξη της στην ΕΕ το 2004, έχει κάνει πολλά βήματα προς την Τουρκία. Ωστόσο, όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει ακόμη καμία από τις τέσσερεις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επέκταση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο και τη δέσμευση της να συνδράμει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

    ``Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει κάνει η Τουρκία`` είπε ο κ. Καρογιάν, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία, εάν δεν συμμορφωθεί, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη να εισπράξει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής της.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε και την προσέγγιση Τουρκίας - Αρμενίας με την υπογραφή και των σχετικών πρωτοκόλλων, υπενθυμίζοντας πως στην περίπτωση της Κύπρου η Τουρκία έχει αθετήσει πολλές από τις συμφωνίες τις οποίες υπόγραψε, όπως οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979, η Συμφωνία της Γ` Βιέννης, η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η Συμφωνία για το άνοιγμα του Λιμνίτη.

    Απέδωσε δε την προθυμία της Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Αρμενία σε επικοινωνιακά παιχνίδια της τουρκικής πολιτικής με αφορμή την πίεση που δέχεται διεθνώς η Τουρκία για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - EUROCYPRIA

    To κράτος, ως μέτοχος, έχει υποχρέωση και δικαίωμα να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαϊδης, σχολιάζοντας την αντίδραση των συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών στην πρόθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά την Eurocypria.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση οι δυο εταιρίες δεν πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά η μια της άλλης και πρέπει να βρεθούν οι βέλτιστες μέθοδοι, το βέλτιστο πλαίσιο λειτουργίας που να ενισχύει και τις δυο εταιρίες».

    [03] ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Επίσημη υποδοχή του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, Στρατηγού Miloje Miletic, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) στη Λευκωσία.

    Ο Στρατηγός Miletic πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από σήμερα μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου 2009, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη.

    Τιμές κατά την άφιξη του Σέρβου Στρατηγού απέδωσε στρατιωτικό άγημα των Λόχων Ορεινών Καταδρομών και, μετά την επιθεώρηση του αγήματος από τον κ. Miletic και τον Αρχηγό της ΕΦ, ακολούθησε σύσκεψη των δύο με ανώτερους αξιωματικούς στο Κέντρο Επιχειρήσεων του κυπριακού στρατεύματος, όπου συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και έγινε ενημέρωση επί της αποστολής και του έργου της Εθνικής Φρουράς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 October 2009 - 11:29:13 UTC