Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑΜΕΙΟ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΟΣ
  • [03] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [04] ΡΑΛΙ ΤΡΟΟΔΟΥΣ 2009

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ελληνας Πρωθυπουργός στην Τουρκία σχετικά με το Κυπριακό, εναρμονίζονται πλήρως με τη στρατηγική της κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε το Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    «Η απλή και μόνο ανάγνωση των δηλώσεων αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι ακριβώς στην ίδια γραμμή», δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ερωτηθείς εάν οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για το Κυπριακό κινούνται στην ίδια πορεία με τις θέσεις του Προέδρου Χριστόφια.

    «Ουσιαστικά», συνέχισε ο κ. Στεφάνου, «ο κ. Παπανδρέου έχει αναπτύξει ένα σκεπτικό που αποτελεί και τη στρατηγική της Κύπρου και της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού και στην αξιοποίηση του χρονικού οροσήμου του Δεκεμβρίου με την αξιολόγηση της Τουρκίας έτσι ώστε μέσα από αυτή τη συγκυρία να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη δυναμική επίλυσης του Κυπριακού».

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις του κ. Παπανδρέου ως ξεκάθαρες και είπε ότι αυτές «εναρμονίζονται πλήρως με τις τοποθετήσεις, τις θέσεις, τη στρατηγική της κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο κ. Παπανδρέου διέψευσε μεν τα περί ύπαρξης σχεδίου Β για το Κυπριακό, ωστόσο, μίλησε για ένα Σύμφωνο Ειρήνης, στο οποίο θα εμπλέκεται και το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β.

    «Χθες έγινε πάρα πολύς θόρυβος για ένα σχέδιο Β. Και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι σχέδιο Β δεν υπάρχει για να μην αρχίσουμε τώρα να συζητούμε για σχέδια Γ, Δ κ.τ.λ. Το σχέδιο ένα είναι. Το σχέδιο είναι να λύσουμε το Κυπριακό, ότι αυτό το καθήκον είναι μπροστά μας και εργαζόμαστε με ένα ξεκάθαρο τρόπο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των όσων έχουμε συμφωνήσει οι δύο κοινότητες για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ότι ο καθένας οφείλει από τη δική του θέση, να διαδραματίσει το δικό του ρόλο», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, αφού είναι κατοχική δύναμη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο από το 1974 και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

    Η Τουρκία, υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος, «έχει την ευκαιρία πρώτα από όλα να βοηθήσει τον δικό της εαυτό και να ικανοποιήσει τα δικά της όνειρα και φιλοδοξίες. Εχει αναλάβει υποχρεώσεις, αυτές οι υποχρεώσεις βρίσκονται σε αποφάσεις της ΕΕ, υλοποιώντας αυτές τις υποχρεώσεις και έναντι της Ενωσης και έναντι της Κύπρου και του Κυπριακού, βοηθά πρώτα από όλα το δικό της τον εαυτό».

    «Αυτό αναμένουμε να κάνει η Τουρκία, αυτό θέλουμε να κάνει η Τουρκία, αυτό ζητάμε από την ΕΕ να ζητά από την Τουρκία και με αυτό το φακό θα συνεχίσουμε, όπως έχουμε ξεκινήσει από την πρώτη μέρα που ο Πρόεδρος ανέλαβε την Προεδρία», επισήμανε ο κ. Στεφάνου.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με τον κ. Παπανδρέου μετά την συνάντηση που είχε ο Ελληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν υπήρξε μια τέτοια επαφή.

    «Εξ όσων γνωρίζω όχι. Ξέρετε ότι βρίσκεται στην Κύπρο ο Βούλγαρος Πρόεδρος για επίσημη επίσκεψη. Χθες (την Παρασκευή) το πρόγραμμα ήταν συνεχές, αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν είχε μια τέτοια επαφή», απάντησε.

    Κληθείς να αναφερθεί στην τοποθέτηση του Προέδρου Χριστόφια περί του δικαιώματος της Κύπρου για λήψη μονομερών μέτρων έναντι της Τουρκίας ενόψει Δεκεμβρίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος δέχθηκε μια ερώτηση, την οποία απάντησε μέσα στο πλαίσιο της θέσης που προωθείται, με στόχο την αξιοποίηση του οροσήμου του Δεκεμβρίου.

    «Θα έλεγα ότι ο Πρόεδρος έστειλε πολλαπλά μηνύματα, και μήνυμα προς την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά και εδώ στο εσωτερικό μέτωπο. Οτι θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, έχουμε στρατηγική, την οποία έχουμε επαναβεβαιώσει και μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο. Αυτή τη στρατηγική εφαρμόζουμε για την αξιοποίηση του Δεκέμβρη για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον στρατηγικό στόχο και ο στρατηγικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού», συνέχισε.

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι το ίδιο ξεκάθαρη είναι και η θέση, την οποία επανέλαβε και την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, αλλιώς δεν θα μπορεί να συνεχίσει την πορεία της αλώβητη.

    Ο Εκπρόσωπος έστειλε, επίσης, μήνυμα για προσοχή και ψυχραιμία ενόψει της κρίσιμης όπως είπε, περιόδου μέχρι τον Δεκέμβρη.

    «Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι κάθε φορά θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί όλοι μας αναφορικά με το τι δηλώνεται, τι λέγεται, το τι κυκλοφορεί και ιδιαίτερα τώρα που είναι πολύ κρίσιμη η περίοδος, όπου κάνουμε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για να αξιοποιήσουμε το χρονικό ορόσημο του Δεκέμβρη. Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλά πράγματα θα βγαίνουν είτε ως φήμες, ή ψίθυροι ή ως ειδήσεις. Οι αντιδράσεις μας θα πρέπει να είναι ψύχραιμες, ώριμες, και πάντοτε με στόχο να στείλουμε μηνύματα, τα οποία εξυπηρετούν τον αγώνα μας και τους στόχους του αγώνα μας», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι «αυτό νομίζω ήταν και το μήνυμα που έχει στείλει και ο κ. Παπανδρέου χθες από την Τουρκία ότι θα πρέπει να είμαστε σοβαροί όλοι γιατί είναι σοβαρά τα ζητήματα με τα οποία ασχολούμαστε και θα πρέπει όλοι να είμαστε στο ύψος των περιστάσεων».

    Σε σχέση με τις επαφές που είχε το Σάββατο ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και ακολούθως με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι εντάσσονται στα πλαίσια της συχνής επαφής και ενημέρωσης που έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    «Είχε συνάντηση σήμερα (το Σάββατο) με τον κ. Καρογιάν, τον ενημέρωσε και συζήτησαν για το Κυπριακό. Είχε επίσης και με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού και τη Δευτέρα έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, αναμένεται να διευθετηθούν συναντήσεις και με τους υπόλοιπους», κατέληξε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑΜΕΙΟ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΟΣ

    Το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού έχει στόχο να καλύπτει εργαζόμενους που απολύθηκαν, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σχολιάζοντας πρόταση της ΟΕΒ για αξιοποίηση των αποθεμάτων του Ταμείου προς κάλυψη των υποχρεωτικών εισφορών του εργοδότη όταν προσλαμβάνει άνεργο και δηλώνοντας ότι το Υπουργείο Εργασίας συμφωνεί με τις κατευθύνσεις που θέτει η ΟΕΒ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, είπε πως οι πόροι για στήριξη της απασχόλησης θα εξασφαλισθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

    Σχολιάζοντας την πρόταση της ΟΕΒ, μετά την ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΕΟΚ με θέμα «Αγώνας ενάντια στην ανεργία λόγω της κρίσης», η Υπουργός Εργασίας είπε πως από την αρχή που ξεκινήσαμε την επεξεργασία στα καινούρια μέτρα στήριξης με τους κοινωνικούς εταίρους, ξεκαθαρίσαμε πως στη στόχευση για ενθάρρυνση με κίνητρα στην πρόσληψη ανέργων και στη στήριξη των σωστών επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και να μην διώξουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, συμφωνούμε.

    «Το κάθε ταμείο έχει συγκεκριμένο στόχο, ρόλος του Ταμείου Πλεονασμού και νομοθετικά είναι να καλύπτει τους εργαζόμενους που απολύθηκαν λόγω πλεονασμού», είπε προσθέτοντας ότι ο προσανατολισμός είναι τα κονδύλια για τα νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσουμε στις 19 Οκτωβρίου, που θα συνέλθει η εθνική επιτροπή απασχόλησης, να καλυφθούν με πόρους από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, όπως εξάλλου είναι και οι κατευθύνσεις της ΕΕ.

    Σημείωσε πως ο προσανατολισμός αυτός αφορά και μια πιο ευέλικτη και άμεση διαδικασία, εξηγώντας ότι τα χρήματα είναι εκεί και απλά αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να διαφοροποιήσουμε την αξιοποίηση, να ανακατανείμουμε τα χρήματα και δεν θα υπάρξει σύγκρουση με νομικά ζητήματα.

    [03] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Αποστολή κλιμακίου της οργάνωσης ``Εθελοντές Γιατροί - Κύπρος`` στις σεισμόπληκτες περιοχές της Δυτικής Σουμάτρας, στην Ινδονησία, για μεταφορά φαρμακευτικής βοήθειας και παροχή ιατρικής περίθαλψης στους πληγέντες από τον πρόσφατο σεισμό, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Οδοντίατρος Γεώργιος Γεωργίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο στηρίζει την αποστολή και πρόσθεσε ότι πολύτιμη στη διεκπεραίωση του έργου της ομάδας στην Ινδονησία θα είναι και η συνεργασία με τις ομάδες άλλων οργανισμών με τους οποίους η Οργάνωση ήρθε σε επαφή, όπως είναι η Merlin με έδρα το Λονδίνο και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

    Επίσης, ο κ. Γεωργίου ανακοίνωσε ότι δεύτερη ομάδα της Οργάνωσης αναχώρησε την Παρασκευή για την Κένυα, με σκοπό την επίβλεψη των εργασιών ανέγερσης του ορφανοτροφείου που άρχισε τον περασμένο Αύγουστο.

    Πρόσθεσε ότι θα γίνει επίσης έλεγχος και επίβλεψης της εύρυθμης λειτουργίας του προγράμματος αναδοχής εκ του μακρόθεν, το οποίο η Οργάνωση έχει εγκαθιδρύσει με σκοπό την εξασφάλιση τροφής και μόρφωσης στα παιδιά που εντάσσονται - και συνεχώς αυξάνονται - στο πρόγραμμα.

    [04] ΡΑΛΙ ΤΡΟΟΔΟΥΣ 2009

    Ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου το αγωνιστικό μέρος του ``Ράλι Τροόδους 2009``, το οποίο αποτελεί τον 5ο γύρο του Πρωταθλήματος Ράλι Μέσης Ανατολής FIA και διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (CAA), με την υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

    Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στη Γεροσκήπου η τελετή έναρξης του ``Ράλι Τροόδους``, στο οποίο συμμετέχουν 38 από τους καλύτερους οδηγούς από την Κύπρο και την γύρω περιοχή.

    Οι οδηγοί θα καλύψουν κατά την πρώτη μέρα συνολική διαδρομή 316,14 χιλιομέτρων, περιλαμβανομένων των ειδικών διαδρομών, 111,84 χιλιομέτρων συνολικά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 October 2009 - 13:29:13 UTC