Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΛΑΒΡΟΦ
  • [03] ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
  • [04] ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη και ο ίδιος προσωπικά επικεντρώνονται στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν στο να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού και δεν σχολιάζουν τους ισχυρισμούς από έγγραφα που έχουν διαρρεύσει.

    «Απλώς δεν θα μπούμε σε αυτό το παιγνίδι και θα επικεντρωθούμε στο να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να επιτύχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Ντάουνερ ύστερα από συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σημειώνοντας πως χρειάζεται να επιστέψουμε στις συνομιλίες.

    Δήλωσε ότι αυτό θα γίνει την Τετάρτη και πως στο πλαίσιο αυτό είχε την Τρίτη συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι -όπως είπε- ετοιμάζονται για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν δυο συναντήσεις, μια την Τετάρτη και μια την Πέμπτη και ότι δυο συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και την προσεχή εβδομάδα.

    «Είναι καλό να βλέπουμε τη διαδικασία να αποκτά και πάλι κάποιο μομέντουμ και χρειάζεται να επικεντρωθούμε πραγματικά σε αυτό γιατί αυτό είναι το κύριο θέμα και εάν μπορέσουν να επιτύχουν σε αυτές τις συνομιλίες αυτό θα είναι κάτι σημαντικό για την Κύπρο και έτσι, ως συνήθως, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», ανέφερε.

    Ερωτηθείς σε σχέση με τις συζητήσεις γύρω από το πρόσωπό του τον τελευταίο καιρό με αφορμή τη διαρροή εγγράφων των ΗΕ για την Εκκλησία και πολιτικά στελέχη, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως τα ΗΕ δεν θα σχολίαζαν ποτέ οποιαδήποτε «φερόμενα ως διαρρέοντα έγγραφα ή κάτι παρόμοιο».

    «Δεν θα μπαίναμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτή η διαδικασία δεν αφορά αυτόν αλλά την Κύπρο, τους Κύπριους και την προσπάθεια των δυο ηγετών να διαπραγματευτούν για λύση.

    Ανέφερε πως η συμβουλή που δίδει στους Κύπριους είναι να επικεντρωθούν 100% και οι δυο πλευρές στο να κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

    «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Πάντα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για αυτήν, αλλά είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση και αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία της Κύπρου», είπε ο Αυστραλιανός διπλωμάτης και πρόσθεσε πως «σε αυτό επικεντρωνόμαστε».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν φαίνεται να επικεντρώνεται μόνο στις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ είπε πως ο ίδιος επικεντρώνεται στις συνομιλίες και δεν επικεντρώνεται σε άλλα θέματα.

    «Επικεντρώνομαι στο να διασφαλίσω ότι κάνουμε όλα όσα μπορούμε στην προσπάθεια να βοηθήσουμε την Κύπρο να πετύχει μια ικανοποιητική διευθέτηση στα προβλήματά της. Δεν έχω οποιαδήποτε άλλα ενδιαφέροντα», ανέφερε.

    Σε άλλη ερώτηση για έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε πως δεν σχολιάζει «τους ισχυρισμούς εγγράφων που έχουν διαρρεύσει» και δεν μπαίνει σε μια ατέρμονη συζήτηση για αυτό.

    «Αμφιβάλλω εάν μια τέτοια συζήτηση είναι επωφελής για την Κύπρο», είπε και πρόσθεσε πως τα ΗΕ επιλέγουν να μην σχολάζουν τέτοιου είδους ζητήματα.

    «Το κύριο ζήτημα εδώ στην Κύπρο και αυτό στο οποίο ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί, είναι να διασφαλιστεί ότι αυτές διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς. Είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις», ανέφερε και επανέλαβε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι οι δυο ηγέτες μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως όλοι πρέπει να επικεντρωθούν στη διασφάλιση του ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

    Σε παρατήρηση ότι πολιτικοί αρχηγοί έχουν πει πως έχει ξεφύγει από τα όρια των όρων εντολής του, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε πως το όλο θέμα δεν αφορά αυτόν αλλά τις διαπραγματεύσεις και ο ίδιος δεν θέλει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    Είπε πως το έχει κάνει ξεκάθαρο και ότι είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως τα ΗΕ δεν θα σχολιάσουν ισχυρισμούς διαρρεόντων εγγράφων κ.λπ. «Απλώς δεν θα μπούμε σε αυτό το παιγνίδι και θα επικεντρωθούμε στο να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να επιτύχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ανάλογες εκθέσεις και για τ/κ κόμματα, επανέλαβε τη θέση των ΗΕ να μην μπαίνουν σε τέτοιου είδους συζητήσεις για τέτοια διαρρέοντα έγγραφα ή για το πώς άτομα μπορεί να προσπαθούν να παίρνουν έγγραφα, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι παραγωγικό.

    Κληθείς να πει αν συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε πως είχαν μια πολύ καλή συζήτηση για όλα τα θέματα.

    Ερωτηθείς σε σχέση με τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου για δυο κράτη στην Κύπρο και εάν αυτές υποβοηθούν τις προσπάθειες για λύση, ο κ. Ντάουνερ παρέπεμψε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για το Κυπριακό που καθοδηγούν, όπως επεσήμανε, τα ΗΕ.

    «Αυτό που είπε το ΣΑ είναι πως επιθυμεί να δει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια διεθνή προσωπικότητα», είπε, προσθέτοντας ότι δουλειά των ΗΕ είναι να λειτουργούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

    «Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία πραγματοποιούνται αυτές οι διαπραγματεύσεις και εάν αυτές είναι επιτυχείς τότε η Κύπρος θα καταλήξει με μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», ανέφερε.

    Ερωτηθείς σε σχέση με τις σκληρές θέσεις που εκφράζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το περιουσιακό και τις εγγυήσεις και κατά πόσον έχει διαπιστώσει ετοιμότητα από τουρκικής πλευράς να κάνει πίσω σε αυτά τα θέματα, ο Αυστραλιανός διπλωμάτης επεσήμανε πως το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο με συμβιβασμούς και το πώς θα γίνουν αυτοί οι συμβιβασμοί είναι θέμα των δυο ηγετών.

    Είπε πως ο κόσμος έχει εκφράσει απόψεις και πως δεν είναι μυστικό που δεν είναι συμβατές μεταξύ τους, σημειώνοντας πως αυτό σημαίνει πως κάτι πρέπει να γίνει για να υπάρξει συνταίριασμα αυτών των θέσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία. «Το πώς θα γίνει αυτό είναι πραγματικά ένα θέμα για τους ηγέτες», είπε.

    Ερωτηθείς εάν τα ΗΕ σκοπεύουν να αναμειχθούν περισσότερο στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, ο Αυστραλιανός διπλωμάτης είπε πως τα ΗΕ βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν «και βοηθούμε στο βαθμό που οι ηγέτες μας θέλουν να βοηθήσουμε».

    Κληθείς να πει εάν είναι ώρα η ΕΕ να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε πως η ΕΕ κάνει συζητήσεις και με τους δυο ηγέτες, εκπροσώπους και άλλους επισήμους κατά καιρούς και πως αυτό είναι υποβοηθητικό.

    Σημείωσε, ωστόσο, πως αυτή δεν θα είναι μια διαπραγμάτευση για την οποία λαμβάνονται αποφάσεις από την ΕΕ ή τα ΗΕ αλλά από τους Κύπριους.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει οτιδήποτε νεώτερο για επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με το αν ο ΓΓ θα επισκεφθεί ή όχι το νησί.

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντάουνερ είπε πως αυτές εντατικοποιούνται, αφού οι ηγέτες θα συναντηθούν δυο φορές αυτή την εβδομάδα και δυο φορές την επόμενη και αυτοί θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.

    [02] ΥΠΕΞ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΛΑΒΡΟΦ

    Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το δεύτερο γύρο των συνομιλιών ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος - είπε - ουσιαστικά αρχίζει τώρα εντατικά, μετά την ανάπαυλα λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Μετά από τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο και τη συντονίστρια της βρετανικής Επιτροπής `Φίλοι της Κύπρου`, αλλά και το νέο Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, σημείωσε ότι αυτός ο γύρος ``θα ασχοληθεί με όλα τα δύσκολα σημεία και τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει από την προηγούμενη φάση. Και πιστεύω ότι εδώ ακριβώς θα φανεί και η βούληση της άλλης πλευράς για τη λύση, η δέσμευσή της για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πόσο πραγματικά επιδιώκει τη λύση και ανάλογα πόσο εποικοδομητικές θα είναι οι προτάσεις και η προσέγγισή της``.

    Υπήρξε, τόνισε, αρκετή προεργασία και τώρα είναι θέμα να φανεί η σωστή πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά, να διαψευστούν όλες οι δημόσιες ρητορείες από πλευράς Τουρκίας για συνομοσπονδία ή νέο συνεταιρισμό δύο κρατών και να επικεντρωθούμε με πρακτικό τρόπο στην υλοποίηση του στόχου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος σε αντάλλαγμα της αναγνώρισης της Αμπχαζίας από την Τουρκία, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι ``μόνο με ικανοποίηση μπορούμε να σημειώσουμε αυτή τη σαφή τοποθέτηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, που εκφράζει την εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας``.

    [03] ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

    Η τεχνική επιτροπή, η οποία συστάθηκε στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αρμόδια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, επισκέφθηκε την Τρίτη το χωριό Αυδήμου, όπου ξεκίνησαν εργασίες για καθαρισμό και επιδιόρθωση του τζαμιού στην περιοχή.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι στις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσουν παρόμοιες εργασίες στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντος στην Αγκαστίνα.

    Οπως ανέφερε, σκοπός της επιτροπής είναι η πρακτική παρέμβαση για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. «Μέχρι σήμερα έχουμε πάρει ορισμένες αποφάσεις, τις οποίες προωθούμε για υλοποίηση», δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    [04] ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ

    Σε 796.900 υπολογίστηκε στο τέλος του 2008 ο πληθυσμός της Κύπρου στις περιοχές που ελέγχει το κράτος, σημειώνοντας αύξηση 1%, σε σύγκριση με το 2007, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Στην επαρχία Λευκωσίας, ο πληθυσμός στο τέλος του 2008 ήταν 313.400, στην Αμμόχωστο 44.300, στη Λάρνακα 133.300, στη Λεμεσό 228.900 και στην Πάφο 77.000.

    Στις αστικές περιοχές διέμενε ποσοστό 70% του πληθυσμού, ενώ στις αγροτικές περιοχές 30%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 October 2009 - 17:29:13 UTC