Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [02] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ-ΛΑΒΡΟΦ
  • [03] ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [01] ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, ενώ έτεινε ξανά το χέρι προς την Αγκυρα για απευθείας διάλογο, ζητώντας από μέρους της Τουρκίας να δοθεί το Βαρώσι στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ως χειρονομία καλής θέλησης.

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως πρόκειται για θέσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας «και μας απογοητεύουν». «Ελπίζω, σύγχρονοι πολιτικοί, όπως ο κ. Ερντογάν κι ο Πρόεδρος Γκιουλ θα κάνουν δεύτερες σκέψεις», σημείωσε.

    «Ζήτησα να μου δώσουν τη δυνατότητα για διάλογο μαζί τους. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν τις θέσεις τους για την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως πρέπει να προχωρήσουν πέραν τούτων. Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα προοδευτικό βήμα προς τα μπρος από μέρους μίας χώρας, η οποία προσεγγίζει την ενωμένη Ευρώπη, με στόχο να καταστεί πλήρες μέλος. Η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όμως δεν δίνουμε επιταγή εν λευκώ. Υπάρχει όρος η τουρκική ηγεσία να σεβαστεί την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και να αποκαταστήσει σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Για το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων, ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο μετά τις 40 και πλέον συναντήσεις, πόσες ακόμη χρειάζονται για να λυθεί το πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε, «ίσως 40 ακόμη, ίσως και 80, όσες χρειαστεί να λύσουμε το πρόβλημα».

    «Ομως δεν έχουμε πρόθεση να παραιτηθούμε. Αυτή είναι θέση μου κι είμαι σίγουρος και του Μεχμέτ Αλί (Ταλάτ). Θέλουμε ταχεία λύση, το συντομότερο δυνατό και το εννοώ», είπε και πρόσθεσε όμως πως υπάρχουν οι πικρές εμπειρίες του παρελθόντος, με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και την επιδιαιτησία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη λύπη του, που συνομιλώντας με τον κ. Ερντογάν, «όταν του έθεσα το θέμα των εποίκων, μου απάντησε ότι το θέμα έχει λυθεί. Πώς; Εχουν γίνει, είπε, «πολίτες» της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ. Οπως αντιλαμβάνεστε, με τέτοιες θέσεις, ακόμη κι αν συναντηθούμε χίλιες φορές, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε σε λύση».

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι μόλις ανέλαβε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε γενναίες προσφορές στους Τ/κ, δέχθηκε την παρουσία 50.000 εποίκων και εκ περιτροπής προεδρίας.

    «Υπήρξε καμία ανταπόκριση από την πλευρά της. Δεν είναι δυνατόν να κάνω άλλες υποχωρήσεις χωρίς απάντηση, χωρίς ανταπόκριση από την άλλη πλευρά», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στο θέμα της επιδιαιτησίας, αφού υπογράμμισε ότι ούτε τα Ηνωμένα Εθνη εισηγήθηκαν επιδιαιτησία, είπε ότι ήταν μεγάλο λάθος η αποδοχή της επιδιαιτησίας το 2004 και η επιβολή λύσης δεν είναι αποδεκτή. «Θα ήταν επανάληψη του ίδιου λάθους κι όχι σοφό», είπε.

    «Μήπως τα Ηνωμένα Εθνη εισηγήθηκαν επιδιαιτησία; Πέρυσι που είχα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ πήραμε την ξεκάθαρη απόφαση ότι ο ρόλος του ΟΗΕ θα είναι διευκολυντικός, όχι επιδιαιτησία, όχι αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Κανένα ψήφισμα του ΣΑ ή της ΓΣ του ΟΗΕ δεν αναφέρεται σε επιδιαιτησία. Κι ήταν μεγάλο λάθος των Ηνωμένων Εθνών και δικό μας που αποδεχθήκαμε επιδιαιτησία το 2004», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως το αποτέλεσμα της επιδιαιτησίας θα είναι λύση που θα επιβληθεί εκ των έξω κι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό.

    «Πρέπει να πετύχουμε λύση οι Κύπριοι για τους Κύπριους, αλλιώς η λύση δεν θα είναι ούτε βιώσιμη ούτε λειτουργήσιμη», συμπλήρωσε.

    Στέλνοντας μήνυμα στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε ότι θα πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να υπάρξει επιδιαιτησία.

    «Το να παίρνει μαξιμαλιστικές θέσεις και πέραν του σχεδίου Ανάν, το οποίο απέρριψε το 76% των Ελληνοκυπρίων, ελπίζοντας ότι κάποιοι απ έξω θα έλθουν για να περιορίσουν τις διαφορές, δεν είναι παραγωγικό. Χρειάζεται να γίνουμε παραγωγικοί για να βρούμε λύση μαζί, κι όχι περιμένοντάς την απ έξω», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε κλειδί για το Κυπριακό την Τουρκία.

    «Πρέπει να ζητήσουμε κι οι δύο (Σ.Σ. ο Πρόεδρος με τον κ. Ταλάτ) από την Τουρκία να μας βοηθήσει. Η Τουρκία είναι κλειδί της λύσης, εξαιτίας της κατάστασης επί του εδάφους. Υπάρχει η κατοχή, τα στρατεύματα, οι έποικοι και τα προβλήματα για τα οποία η Τουρκία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη σύντομα. Ακόμη κι αν εγώ με τον Ταλάτ συμφωνήσουμε στην αποχώρηση των στρατευμάτων και την αποστρατικοποίηση, αυτό θα είναι ένα καλό μήνυμα, όμως εναπόκειται μόνο στην Τουρκία η απόσυρση των στρατευμάτων της», τόνισε.

    [02] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ-ΛΑΒΡΟΦ

    Τις κοινές απόψεις Κύπρου και Ρωσίας για την επίλυση του Κυπριακού, επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο περιθώριο της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

    Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι «κατά τη συζήτηση του προβλήματος του νησιού εκφράστηκε η κοινότητα απόψεων των δύο χωρών υπέρ της επίτευξης καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ».

    Η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ σημειώνει επίσης ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη σημερινή κατάσταση των ρωσο-κυπριακών σχέσεων και επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε διάφορους τομείς των διμερών σχέσεων».

    [03] ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συνεχίζοντας τις επαφές του στην Γενική Συνέλευση των ΗΕ, είχε την Πέμπτη συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Παλαιστίνης με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις διμερείς σχέσεις.

    Ο κ. Κυπριανού το πρωί της Πέμπτης παρέστη στην εκφώνηση του λόγου του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γενική Συνέλευση.

    Ακολούθως συμμετείχε στην Υπουργική Συνάντηση της UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) που έγινε με την ευκαιρία της 60ης επετείου από την ίδρυση της.

    Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Κυπριανού συμμετείχε στην ετήσια Υπουργική Συνάντηση των Χωρών μελών της Κοινοπολιτείας η οποία είχε ως θέμα της την τρομοκρατία.

    [04] ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Στενή συνεργασία με την Ισπανία για την καταπολέμηση των οδικών δυστυχημάτων εγκαινίασε το Συμβούλιο Οδικής ασφάλειας, το οποίο συνήλθε με τη συμμετοχή Ισπανών εμπειρογνωμόνων.

    Οπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης μετά το Συμβούλιο, η συνεργασία αυτή γίνεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναδεικνύοντας τις αρχές συνεργασίες, αλληλεγγύης, αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής εμπειριών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ, ώστε όλες οι χώρες να έχουν τα θετικά κάποιων ενεργειών που κάποιες χώρες έχουν πετύχει.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η Ισπανία είναι μια χώρα με μεγάλες επιτυχίες σε θέματα οδικής ασφάλειας, που από το 2003 μέχρι το 2008 κατόρθωσε να μειώσει τους θανάτους από τα οδικά δυστυχήματα κατά 44%, υλοποιώντας έτσι το στόχο της ΕΕ για μείωση των οδικών δυστυχημάτων στο μισό στη συγκεκριμένη πενταετία.

    «Θεωρήσαμε ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με τους φίλους μας από την Ισπανία, υπάρχουν εμπειρίες τις οποίες πρέπει να ανταλλάξουμε, υπάρχει τεχνογνωσία την οποία πρέπει να αντλήσουμε ακόμα και για θέματα πάνω στα οποία κινούμαστε παράλληλα. Είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιωθούν κάποια πράγματα τα οποία κάνουμε ότι είναι σωστά και να μάθουμε και καινούρια πράγματα από κάποιους οι οποίοι μπόρεσαν να τα υιοθετήσουν και να πετύχουν τους στόχους τους», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 September 2009 - 19:29:12 UTC