Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΣ ΟΗΕ - ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [03] ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΙΚ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [04] ΣτΕ - ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΣ ΟΗΕ - ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

    Την ελπίδα ότι στο δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού θα υπάρξει αναθεώρηση των τουρκικών θέσεων ούτως ώστε να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια συμφωνημένη λύση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι δεν θα παρουσιάσει στο λαό μια λύση που προέρχεται από έξω και ούτε θα δεχθεί επιδιαιτησία και άσκηση πιέσεων μέσω τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.

    Σε προσφώνησή του στην 64η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι παράγοντας κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και ότι δεν είναι αρκετό η τουρκική ηγεσία απλά να δηλώνει δημόσια ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, αλλά θα πρέπει να συνδράμει για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο ιστορικό του Κυπριακού και την πληθώρα των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και σημείωσε ότι, ``από της ίδρυσής της, η Κυπριακή Δημοκρατία βασίστηκε στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας``.

    Ανέφερε ότι, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνησή του ανέλαβε πρωτοβουλίες για τερματισμό του αδιεξόδου στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα την έναρξη των απευθείας συνομιλιών με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ``Συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία θα είναι στα χέρια των Κυπρίων χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Εχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Οχι όμως τέτοια ώστε να πείθει ότι βρισκόμαστε κοντά στην τελική λύση του προβλήματος``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ``στόχος του αγώνα μας είναι η αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι η κοινή πατρίδα Ε/κ και Τ/κ``, και ότι ``στόχος, επίσης, είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης``.

    ``Είμαστε δεσμευμένοι για τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, που θα αποτελείται από δύο περιοχές με μεγάλη αυτονομία. Η μια περιοχή θα διοικείται από την ε/κ κοινότητα και η άλλη από την τ/κ κοινότητα``, είπε και πρόσθεσε ότι ``η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και των θεσμών, όπως επίσης και της οικονομίας και του λαού``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι, ``παρ` όλες τις κοινές μας προσπάθειες, η τ/κ πλευρά, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να καταθέτει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες μας οδηγούν έξω από τα πλαίσια των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών όσο αφορά στον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής, την παράνομη κατοχή περιουσιών και την παράνομη παρουσία εποίκων``.

    ``Τυχόν αποδοχή αυτών των θέσεων θα οδηγούσε σε αποδοχή πολλών από τις συνέπειες της κατοχής, αλλά και στην παραβίαση των διεθνών Συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και των αρχών πάνω στις οποίες είναι οικοδομημένες οι ομοσπονδίες. Είναι δε σαφές ότι μια τέτοια λύση δεν θα είναι ούτε βιώσιμη, ούτε λειτουργική και δεν θα διασφαλίζει τη συνέχιση της ενότητας του κράτους και της χώρας``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ``θέλουμε να πιστεύουμε ειλικρινά ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων, που μόλις έχει αρχίσει, θα υπάρξει αναθεώρηση των τουρκικών θέσεων ούτως ώστε να μπορέσουμε, όσο το δυνατό πιο σύντομα, να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση την οποία να παρουσιάσουμε στο λαό προς έγκριση σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα``.

    ``Αυτή η λύση πρέπει να είναι από τους Κύπριους για τους Κύπριους. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα παρουσιάσουμε στο λαό μια λύση που προέρχεται από έξω και ούτε μπορούμε να δεχθούμε επιδιαιτησία και την άσκηση πιέσεων μέσω τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Αυτές οι προϋποθέσεις έχουν συμφωνηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις``, είπε και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, καθώς και για το ρόλο του ΟΗΕ να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι παράγοντας κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και ότι ``η επιτυχία των προσπαθειών μας για λύση του προβλήματος εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας και τις πολιτικές που εφαρμόζει``.

    ``Δεν είναι αρκετό η τουρκική ηγεσία απλά να δηλώνει δημόσια ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών. Η Τουρκία πρέπει, στην πράξη, να συνδράμει για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντί τούτου, η Τουρκία, στην πράξη, προωθεί λύση συνομοσπονδίας``, σημείωσε.

    Επίσης, ανέφερε ότι ένδειξη καλής θέλησης από μέρους της Τουρκίας θα ήταν η εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984, το οποίο προνοεί τη μεταβίβαση της κατεχόμενης κενής πόλης των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της στα σπίτια και τις περιουσίες τους, και επίσης να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και στην αναγνώρισή της, όπως απαιτείται και από αποφάσεις της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι είναι παράδοξο για μια χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να διατηρεί στρατεύματα κατοχής για 35 χρόνια στο έδαφος ενός άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, και να υποσκάπτει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ``Η Κύπρος ουδέποτε επιδίωξε ούτε θέλει να έχει εχθρικές σχέσεις με τη γείτονα της, Τουρκία. Αλλά, είναι ευθύνη μας να υπερασπισθούμε την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του κράτους μας``, είπε.

    Επίσης, εξέφρασε ``την ετοιμότητά μου να αναπτύξω διάλογο με την ηγεσία της Τουρκίας, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τον Τ/κ ηγέτη, ώστε να μοιραστώ μαζί της ιδέες για το μέλλον και να ενισχυθούν οι πιθανότητες για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων``.

    Οσον αφορά την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με συνέπεια υποστηρίζει την πορεία αυτή, ``με την πεποίθηση ότι η όλη διαδικασία προσαρμογής της, όπως και η ένταξή της, θα βοηθήσει τους γείτονές μας και θα αποβεί επωφελής τόσο για την περιοχή μας όσο και για μας``.

    ``Αυτή η υποστήριξη, όμως, δεν είναι άνευ όρων. Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και έναντι της ΕΕ``, είπε.

    Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι ``οι Τ/κ συμπατριώτες μας είναι ίσοι πολίτες της Δημοκρατίας και θα αγωνιστώ με συνέπεια για τα δικαιώματά τους και για να βρουν τη θέση που τους αρμόζει σε όλα τα όργανα του κράτους``, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα δικαιώματα των Τ/κ ``δεν μπορούν να εφαρμόζονται σε βάρος των δικαιωμάτων της μεγαλύτερης κοινότητας, που είναι η ε/κ``.

    ``Πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα φεισθώ προσπαθειών για να πετύχουμε ισοζυγισμένη και δίκαιη λύση που θα αποκαθιστά τα δικαιώματα ολόκληρου του λαού``, είπε και πρόσθεσε ότι ``τα οφέλη μιας διαρκούς ειρήνης θα αποβούν ευεργετικά για το λαό της Κύπρου, της Τουρκίας και, γενικότερα, για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής``.

    ``Οι πραγματικοί πολιτικοί ηγέτες δεν είναι αυτοί που σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, αλλά αυτοί που σκέφτονται τις επόμενες γενεές. Εχουμε την ευθύνη να εργασθούμε μαζί για να εγκαθιδρύσουμε διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας``, σημείωσε.

    Οσον αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η παγκόσμια σταθερότητα και ευημερία τέθηκε σε κίνδυνο από την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε πρόσφατα``, προσθέτοντας ότι ``φανέρωσε τις αδυναμίες του συλλογικού εποπτικού συστήματος``.

    ``Είναι μόνο διά μέσου της συλλογικής παγκόσμιας δράσης και όχι μέσω του οικονομικού εθνικισμού που μπορούμε να ξεπεράσουμε τέτοιες προκλήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη δράση εναντίον των επιδημιών και της φτώχειας, καθώς επίσης και για αποτροπή περισσότερης ζημιάς στο περιβάλλον που επηρεάζει τη ζωή όλων μας``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``το πιο σημαντικό μάθημα από την οικονομική κρίση είναι ότι η οικονομία δεν μπορεί να ειδωθεί ανεξάρτητα από τις ανάγκες της κοινωνίας`` και σημείωσε ότι, ``παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, η οποία θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, σε πολλά μέρη του κόσμου άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται βασικών αγαθών όπως πόσιμο νερό, ιατρική περίθαλψη, παιδεία και εργασία``.

    ``Το μέγεθος της οικονομικής κρίσης δείχνει ότι είναι κρίση του συστήματος και της πιο ακραίας έκφρασής του, του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας της αγοράς. Στην παρούσα μορφή της, η παγκοσμιοποίηση δεν αποτελεί την εκπλήρωση των οραμάτων που διαμόρφωσαν φιλόσοφοι και κοινωνικοί επαναστάτες για παγκόσμια αδελφοσύνη και ευημερία για όλους. Και αυτό γιατί η παγκοσμιοποίηση χαρακτηρίζεται από το κυνηγητό του κέρδους και του υπερκέρδους, με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι``, είπε.

    Αναφερόμενος στους στόχους της χιλιετίας, με ορόσημο το 2015, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η οικονομική κρίση αναγκάζει κράτη και οργανισμούς να επαναξιολογήσουν τις παγκόσμιες προτεραιότητες``, προσθέτοντας ότι ``τα Ηνωμένα Εθνη είναι ο πιο σημαντικός διεθνής οργανισμός που μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και να ενεργήσει συλλογικά και αποτελεσματικά για να αποτρέψει χειρότερες επιπτώσεις``.

    Είπε ότι ``ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και απειλές, κλιματικές αλλαγές, υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αδυναμία να προστατευθούν ευάλωτοι πληθυσμοί, αυξημένες περιφερειακές και διακρατικές συγκρούσεις, διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, πανδημίες``.

    ``Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ακούσαμε τη φωνή απόγνωσης αυτών που ζουν σε μικρά νησιωτικά κράτη, τη φωνή απόγνωσης της νέας γενιάς, καθώς και τη δραματική προειδοποίηση επιστημόνων ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, η ανθρωπότητα κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας και στηρίζουμε τις προτάσεις που έγιναν για λήψη πρακτικών μέτρων. Πρέπει να λάβουμε μέτρα τώρα. Αύριο θα είναι αργά. Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης πρέπει να αποτελέσει, με τις αποφάσεις της και τα μέτρα που θα ληφθούν, ιστορική στροφή προς την κατεύθυνση αποτελεσματικής αντιμετώπισης των καταστροφικών κλιματικών αλλαγών``, σημείωσε.

    Καταλήγοντας, ευχήθηκε στην οικογένεια των εθνών του κόσμου επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών της 64ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Την προσδοκία ότι η επικείμενη επίσκεψη της στην Κύπρο θα ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, εξέφρασε η Πρόεδρος της Ινδίας Pratibha Patil, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο Rashtrapati Bhawan στο Νέο Δελχί, κατά την οποία η Υπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ινδία Ναυσικά Χρ. Κρούστη επέδωσε τα διαπιστευτήρια της.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της, η κ. Κρούστη έκανε ιδιαίτερη μνεία στις διαχρονικά εξαίρετες, στενές και εγκάρδιες σχέσεις που ενώνουν τις δύο χώρες.

    Επίσης, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ινδίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας την αμετάθετη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό, μιας λύσης στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να εδράζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΙΚ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΛΕΜΕΣΟΣ

    Η Λεμεσός φιλοξενεί φέτος τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Grand Resort στη Λεμεσό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ``εκτός από τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών, θα διοργανωθούν, παράλληλα, τρεις άλλες σημαντικές συναντήσεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου``.

    Η μια συνάντηση αφορά στους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών, η δεύτερη συνάντηση στους Ανώτερους Λειτουργούς και η τρίτη συνάντηση στο Commonwealth Ministerial Debt Sustainability Forum.

    [04] ΣτΕ - ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Την επιδοκιμασία της προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη συνεργασία που έχει επιδείξει αλλά και για την οικονομική ενίσχυση που έχει προσφέρει, για την προστασία της αρμενικής και μαρωνίτικης μειονοτικής γλώσσας στην Κύπρο, εξέφρασε η Επιτροπή Ειδικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη δεύτερη έκθεση της, για τις μειονοτικές γλώσσες στην Κύπρο.

    Η Επιτροπή χαιρετίζει το γεγονός ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει στηρίξει οικονομικά τη δημιουργία πολιτιστικών χώρων (sites), μέσω των οποίων προβάλλεται, στις δύο μειονοτικές γλώσσες, ο πολιτισμός τους αλλά καλεί την Κύπρο να υιοθετήσει μία θεσμική πολιτική για την προστασία και την προώθηση της αρμενικής και της κυπριακής μαρωνίτικης αραβικής γλώσσας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 September 2009 - 17:29:15 UTC