Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] KAΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΕΣΤΕΡΕΝΚΟ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Επιφυλακτικά αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ, απέδωσε την αισιοδοξία του στη δέσμευση του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για επιτυχές αποτέλεσμα. Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα και στην υποβολή κατά την έναρξη του β γύρου των διαπραγματεύσεων, νέων προτάσεων από τους δύο ηγέτες που στοχεύουν στη γεφύρωση των διαφορών στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

    «Είναι ενθαρρυντικό και δείχνει ότι προσπαθούν να γεφυρώσουν τις αποκλίσεις», είπε.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, καθώς το πρόβλημα παραμένει άλυτο για χρόνια.

    «Η διαδικασία χρειάζεται μομέντουμ», επανέλαβε αρκετές φορές, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα απαιτείται πολιτική βούληση και ήταν σαφής πως παράγοντες εκτός της Κύπρου δεν μπορούν να την επιβάλουν.

    Για το ρόλο της διεθνούς κοινότητας ανέφερε ότι θέλει λύση του Κυπριακού, βασισμένη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και μία διεθνή προσωπικότητα.

    «Η θέση της είναι ξεκάθαρη, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, με δεδομένες τις διακηρύξεις των δύο ηγετών» είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στο θέμα των διαρροών, είπε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι υποθέτουν ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.

    «Δεν ήλθα εδώ για να επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος. Δεν υπάρχει λόγος να βαδίσουμε στα βήματα μιας αποτυχημένης διαδικασίας» είπε.

    Πρόσθεσε δε ότι δεν προσπαθούν να επιβάλουν τίποτε στους δύο ηγέτες.

    «Οι δύο ηγέτες μας κάλεσαν να βοηθήσουμε και το πράττουμε», σημείωσε.

    [02] KAΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει έμπρακτα σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

    «Το τείχος της βίας που διχοτομεί την Κυπριακή Δημοκρατία, η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, τα τετελεσμένα της εισβολής δεν τα αποδεχόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, η Τουρκία οφείλει επίσης να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001 για τους παράνομους μετανάστες και να πάψει να καλύπτει του σύγχρονους δουλεμπόρους στη νοτιανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

    Επανέλαβε κατηγορηματικά ότι το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, ούτε με προκλήσεις, ούτε με απειλές.

    «Οι θέσεις της Ελλάδας, στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στις Διεθνείς Συνθήκες, στους Διεθνείς Κανόνες και είναι ισχυρές και ακλόνητες», τόνισε.

    «Η πολιτική μας σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις, πλήρης συμμόρφωση-πλήρης ένταξη», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [03] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΕΣΤΕΡΕΝΚΟ

    Αμετάβλητες παραμένουν οι θέσεις της Ρωσίας σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο επίσημος αντιπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ θέμα αναγνώρισης των κατεχομένων.

    «Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει αμετάβλητη: είμαστε υπέρ της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εναντίον των προσπαθειών επιβολής στις πλευρές έξωθεν οποιωνδήποτε συνταγών και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων διευθέτησης», είπε ο κ. Νεστερένκο, προσθέτοντας ότι «οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας επανειλημμένως υπογράμμισαν ότι η τελική επίλυση της σύγκρουσης είναι δυνατή μόνο μέσω της επίτευξης καθολικής συμφωνίας μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, τον υπολογισμό των θέσεων καθεμιάς από αυτές, το σεβασμό των συμφωνημένων διαπραγματευτικών και ειρηνευτικών μηχανισμών».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο «διολίσθησης» των ρωσικών θέσεων, ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης παρατήρησε: «Εννοείται ότι ποτέ δεν έγινε λόγος για αναγνώριση από τη Ρωσία της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου και ούτε γίνεται».

    Αναφερόμενος στη ρωσική άποψη για τις απευθείας διακοινοτικές συνομιλίες, ο Αντρέι Νεστερένκο δήλωσε ότι το υπουργείο του παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξή τους και πως «σημειώνει με ικανοποίηση τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου του διαλόγου για τα ζητήματα της διευθέτησης του Κυπριακού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 September 2009 - 12:41:19 UTC