Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΑ
  • [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε πως η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες που υποστηρίζουν ειλικρινά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας ωστόσο πως η Λευκωσία δεν είναι έτοιμη να συμβιβάσει τις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ απλά και μόνο για μια πιο γρήγορη ένταξη της γειτονικής μας χώρας στην Ενωση.

    Σε ομιλία του σε συνέδριο του European Rim Policy and Investment Council (ERPIC), που διάβασε ο Πρέσβης Μιχάλης Σταυρινός, Επικεφαλής της Διεύθυνσης θεμάτων Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία πρέπει να επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα για να ευοδωθούν οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.

    ``Πρέπει (η Τουρκία) να αποσύρει τις 40.000 κατοχικών στρατευμάτων και να τερματίσει τις προσπάθειες δημογραφικής αλλοίωσης του βόρειου τμήματος του νησιού``, υπέδειξε.

    Ο κ. Κυπριανού αναγνώρισε ότι η Τουρκία έκανε σημαντική πρόοδο σε ορισμένες πτυχές προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών κριτηρίων, τόνισε ωστόσο πως δεν μπορεί να επιτευχθεί συνολική πρόοδος χωρίς την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με ένα κράτος - μέλος, την Κύπρο.

    ``Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες που υποστηρίζει ειλικρινά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Είναι όμως ένας από τους αυστηρούς υποστηρικτές, που δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβάσουν τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων η ΕΕ εδράζεται απλά και μόνο για χάρη μιας πιο γρήγορης ένταξης της Τουρκίας``, υπογράμμισε.

    Η ελπίδα ότι αυτές οι αρχές θα μετατρέψουν την Τουρκία σε ένα ευνομούμενο κράτος μας ενθαρρύνει να στηρίζουμε αυτήν την προσέγγιση, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, η Τουρκία πρέπει να λύσει επειγόντως το κυπριακό πρόβλημα με ένα δίκαιο τρόπο προκειμένου τυπικά και αντικειμενικά να θεωρείται ως υποψήφια για πλήρη ένταξη, εκπληρώνοντας όλα τα αναγκαία αντικειμενικά κριτήρια.

    ``Επί του συγκεκριμένου θέματος, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ηθική υποχρέωση να ασκήσουν την αναγκαία πολιτική πίεση στην Τουρκία, προκειμένου η τελευταία να συμπεριφερθεί ανάλογα, αν πραγματικά επιθυμούν να βοηθήσουν τις δικές τους στρατηγικές επιλογές για να προωθήσουν με επιτυχία την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ``, σημείωσε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων συζητούν μόνον οι δύο κοινότητες μεταξύ τους και δεν υπάρχει παράθυρο ανοικτό για οτιδήποτε άλλο, διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Λιν Πάσκο φέρεται ότι έδωσε οδηγίες στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «να εμπλουτίσει με ιδέες τη διαδικασία», ο κ. Στεφάνου τόνισε πως καμιά επιδιαιτησία δεν πρόκειται να υπάρξει και υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη πρόταση ή ενημέρωση για επιβολή προτάσεων από τα ΗΕ.

    «Εμείς επειδή δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να ερμηνεύουμε το τι σημαίνει βοήθεια από έξω, λέμε αυτό που ξέρουμε εμείς, που το έχουμε συμφωνήσει και που το ακολουθούμε», είπε, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει κάποιοι να προτρέχουν και να λένε ότι οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.

    «Χτες ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος, και σύμφωνα με τα όσα έχει πει και ο κ. Ντάουνερ χθες, ήδη έγιναν κάποιες προτάσεις σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν διαφορές που υπάρχουν. Αρα, τώρα είμαστε σε ένα αποφασιστικό στάδιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και ας μην βιάζονται κάποιοι εντός ή εκτός Κύπρου να βγάζουν το συμπέρασμα ότι καταλήγουμε λίγο ή πολύ σε αδιέξοδο, άρα κάποιοι πρέπει να έρθουν να μας σπρώξουν. Ο ΟΗΕ παρέχει καλές υπηρεσίες στη βάση συγκεκριμένων ψηφισμάτων, ότι θα πρέπει να ενθαρρύνει και να στηρίζει τις δύο κυπριακές κοινότητες στο διάλογο και στη διαπραγμάτευση. Ας μην βιαζόμαστε τώρα να αρχίσουμε να κτίζουμε ένα ολόκληρο σκηνικό που τελικά θα μας αποπροσανατολίσει και από το βασικό: τη διαπραγμάτευση των δύο πλευρών τούτην την ώρα», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επιστρέφοντας στο Προεδρικό από την πρώτη συνάντηση της Β` φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτό του Λιμνίτη, διατυπώνοντας ταυτόχρονα λύπη για «το χάλι μας» στο εσωτερικό μέτωπο.

    «Θα κουβεντιάσουμε περαιτέρω για τη διαδικασία την ερχόμενη εβδομάδα», είπε αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες διευκρινίζοντας, «όχι για να αλλάξει η διαδικασία».

    Πρόσθεσε πως «είπαμε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω την υπόθεση Λιμνίτη και ό,τι συνέβη και να δούμε μπροστά, με την ευχή ότι από εδώ και πέρα δεν θα ξανασυμβούν παρόμοια πράγματα».

    Παραπέμποντας στη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως είχαμε μια ευχάριστη εκδήλωση εκεί, κατά την οποία κουβεντιάσαμε με Ε/κ και Τ/κ ζωγράφους και καλλιτέχνες που εκθέτουν έργα τους.

    [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Γεφυρωτικές προτάσεις πάνω στο κεφάλαιο Διακυβέρνηση και συγκεκριμένα στο θέμα της εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ομόσπονδης Δημοκρατίας, κατέθεσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά την πρώτη συνάντηση της β` φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε δυόμιση περίπου ώρες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε πως οι ηγέτες ξεκίνησαν τις συνομιλίες με μια κατ ιδίαν συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στο Λιμνίτη με τους προσκυνητές και αποφάσισαν όπως αφήσουν πίσω τους αυτό το θέμα και προχωρήσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

    «Στην ολομέλεια της συνάντησης, οι ηγέτες ξεκίνησαν τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων και κατέθεσαν προτάσεις γεφύρωσης των διαφορών σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία και την εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Ενωμένης Δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας πως θα συνεχίσουν τη συζήτηση των προτάσεων αυτών στη διάρκεια της επόμενης συνάντησης την ερχόμενη Πέμπτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 11 September 2009 - 11:29:11 UTC