Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΥΣΗΣ
  • [02] ΕΕ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΚΥΠΡΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ
  • [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΚΘΕΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΥΣΗΣ

    Το Κυπριακό δημιουργήθηκε στα χρόνια του ψυχρού πολέμου και δεν είναι νοητό να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε μέσα σε άλλες συνθήκες και άλλους καιρούς, δεδομένου ότι πολλά από όσα ίσχυαν στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 έπαψαν από καιρού να ισχύουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα συστημάτων επικοινωνίας στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο για τους Ξένους της Περούτζια.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ δύσκολες. ``Μέχρι τώρα σημειώθηκαν συγκλίσεις σε ορισμένα ζητήματα, αλλά διαπιστώθηκαν και σοβαρές αποκλίσεις σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά συχνά θέτει στο τραπέζι απόψεις που ξεφεύγουν από τα συμφωνημένο πλαίσιο``, είπε.

    Ανέφερε πως ``εμείς τιμούμε τις δεσμεύσεις μας, διατυπώνοντας απόψεις που συνάδουν πλήρως με το στόχο της λύσης και εξυπηρετούν συνολικά τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Προσεγγίζουμε τα πράγματα με πολιτική βούληση και καλή θέληση για να φτάσουμε σε λύση. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με υπομονή και επιμονή χωρίς να απογοητευόμαστε από τη στάση της άλλης πλευράς ή τις δυσκολίες που συναντούμε``, διαβεβαίωσε.

    Ανέφερε πως για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση χρειάζεται να ικανοποιηθούν τρεις προϋποθέσεις. Πρώτον, όπως είπε, να αλλάξει πολιτική η Αγκυρα και να επιτρέψει στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Ταλάτ να διαπραγματευτεί ουσιαστικά στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

    ``Η Αγκυρα έχει κίνητρο για να αλλάξει την πολιτική της. Είναι η φιλοδοξία της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για να μπορέσει να έχει προοπτικές η ευρωπαϊκή της πορεία απαραίτητα πρέπει να συμβάλει έμπρακτα στην λύση του Κυπριακού. Οσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, θα έχει ένα σημαντικό επιπρόσθετο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή της πορεία``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ``τουλάχιστο σε ό,τι αφορά την κυπριακή Κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινούμε σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης αν η Αγκυρα εξακολουθήσει να τηρεί την πολιτική που ακολουθεί. Χάριν λοιπόν πρώτα και κύρια της εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων, η Αγκυρα πρέπει να αλλάξει πολιτική.``

    Ως δεύτερη προϋπόθεση ανέφερε το ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών προτάσεις και θέσεις που προάγουν και εξυπηρετούν το στόχο της ομοσπονδίας και όχι προτάσεις που παραπέμπουν σε συνομοσπονδιακές προσεγγίσεις.

    Τρίτον, πρόσθεσε, η διεθνής κοινότητα να στρέψει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία. ``Εστω και τώρα ας ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα στενά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, αλλά και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί το διεθνές δίκαιο και να πάψει να υπάρχει ένα πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για δεκαετίες τώρα``, πρόσθεσε.

    Οπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Κυπριακό παραμένει στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, όπου είναι ο φυσικός χώρος αναζήτησης της επίλυσης του.

    ``Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως, έχει να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι ήδη μέλος της και η Τουρκία κτυπά την πόρτα της. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ξεχωριστών κρατών μελών της, όπως η Ιταλία, είναι στο επίκεντρο των επαφών που έχω στην παρούσα επίσκεψη μου στην Ιταλία``, ανέφερε και ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο για την πρόσκληση που του απηύθυνε για να επισκεφθεί την Ιταλία και τον Πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι ``για τις εγκάρδιες συνομιλίες που είχαμε μαζί τους``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμβιώσουν και να ευημερήσουν, διαχειριζόμενοι από κοινού το κοινό τους κράτος μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και είπε πως η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτό το αίσθημα ασφάλειας σε βαθμό που εμείς εκτιμούμε ότι δεν χρειάζεται η Κύπρος ξένες εγγυήσεις και ξένους εγγυητές.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, εκτενώς στην ιστορία του Κυπριακού, είπε πως αυτό έχει δυο πτυχές, τη διεθνή που αφορά την ξένη κατοχή, τον εποικισμό και τις λεγόμενες εγγυήσεις, και την εσωτερική που αφορά τη διάρθρωση του κυπριακού κράτους και τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

    Επεσήμανε πως από το 1974 και ύστερα όλες οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προσέκρουσαν στην πολιτική της Αγκυρας, που επιμένει σε τέτοια διευθέτηση του προβλήματος που να της επιτρέπει να συνεχίσει να ασκεί έλεγχο πάνω στην Κύπρο. Αυτό είναι απαράδεκτο για μας, είναι απαράδεκτο από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία έβρισκε πάντα, αν όχι τη στήριξη, σίγουρα την ανοχή ισχυρών φίλων και συμμάχων της. Ως αποτέλεσμα, δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ευχόμαστε και ελπίζουμε έστω και τώρα να αισθανθεί αυτή την ανάγκη``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οπως σημείωσε, ``στις πρωτοβουλίες μας ανταποκρίθηκε θετικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συμφωνήσαμε τη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση. Αυτή η βάση προνοεί ότι η λύση θα είναι δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Προνοεί ακόμα ότι η Κύπρος θα είναι ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ``στη βάση αυτής της συναντίληψης άρχισαν και συνεχίζονται για ένα τώρα χρόνο οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Επιθυμία μας είναι το συντομότερο δυνατό να καταλήξουν σε αίσιο τέρμα``, είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «κάποιοι σήμερα ξεχνούν αυτή την παραχώρηση της ε/κ πλευράς και μιλούν για δυο κράτη, κάτι που είναι ένα πολιτικό και ιστορικό λάθος, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά».

    Συνεχίζοντας είπε ότι η αποδοχή της εκ περιτροπής Προεδρίας από την ε/κ πλευρά υπήρξε μια σημαντική προσφορά προς τους Τ/κ, προσθέτοντας πως με βάση την εκ περιτροπής Προεδρία «θα υπάρχει ένας Ε/κ Πρόεδρος για 4 χρόνια και ένας Τ/κ Πρόεδρος για 2 χρόνια, που θα εκλέγονται από όλο το λαό».

    [02] ΕΕ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΚΥΠΡΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ

    Η πλειοψηφία των εταιρειών που πραγματοποιούν πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών μέσω διαδικτύου δεν τηρεί την κοινοτική νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Μάιο σε όλα τα κράτη μέλη υπό το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έρευνα κάλυψε 369 ιστοτόπους, που δραστηριοποιούνται σε πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών σε καταναλωτές. Πρόκειται για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, συσκευές DVD, εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κονσόλες ηλεκτρονικών παιγνιδιών.

    Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ότι το 55% των 369 ιστοσελίδων που διερευνήθηκαν, παρουσίασαν παρατυπίες, όπως παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα του καταναλωτή, παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με το συνολικό κόστος του προϊόντος ή ελλιπή στοιχεία επικοινωνίας με τον έμπορο.

    Στην Κύπρο η έρευνα κάλυψε 12 ιστοτόπους πώλησης ηλεκτρονικών ειδών, όπου διαπιστώθηκε ότι και οι 12 δεν τηρούσαν τη σχετική νομοθεσία. Στην Ελλάδα ελέγχθηκαν 10 ιστότοποι, εκ των οποίων στους 6 καταγράφηκαν σοβαρές παρατυπίες.

    [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΚΘΕΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Την 40ή θέση ανάμεσα σε 183 χώρες κατέλαβε η Κύπρος στο ``Doing Business Report`` της Διεθνούς Τράπεζας για το έτος 2010, που καλύπτει την περίοδο από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι το Μάιο του 2009. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Κύπρος συμμετέχει για πρώτη φορά στην αξιολόγηση της Διεθνούς Τράπεζας, ύστερα από πρωτοβουλία του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων.

    Το Doing Business Report πρόκειται για μία έκθεση η οποία αξιολογεί και κατατάσσει κάθε χώρα στη βάση δέκα παραγόντων, οι οποίοι διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε μία οικονομία. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την εγγραφή μιας επιχείρησης, την εξέταση των σχετικών αδειών, την εργοδότηση προσωπικού, την καταγραφή ιδιοκτησίας, την εξασφάλιση πιστώσεων, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές, την εφαρμογή συμβάσεων/συμφωνιών, και το κλείσιμο μιας επιχείρησης.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συμμετοχή στην αξιολόγηση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, εφόσον πλέον θα συμπεριλαμβάνεται σε έναν από τους σημαντικότερους πίνακες ``ραντάρ`` για τους επενδυτές ανά το παγκόσμιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 September 2009 - 19:29:10 UTC