Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [03] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ
  • [04] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Με τα ζητήματα της διακυβέρνησης και του περιουσιακού, ξεκινά την Πέμπτη η δεύτερη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων, κατά την οποία θα συζητηθούν όλα τα θέματα, αλλά δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία του πάρε-δώσε μετά από τη συζήτηση ενός με δύο θεμάτων, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις το αναφορικά με τους σκοπούς διήμερης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία στις 8-9 Σεπτεμβρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά με τη δεύτερη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων που ξεκινά την Πέμπτη.

    «Ξεκινούμε με τα ζητήματα της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. Αλλά θα συζητηθούν όλα τα θέματα γιατί έχουμε περάσει, έχουμε διεξέλθει των θεμάτων εκείνων που έχουμε συμφωνήσει, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι για όλα τα θέματα, λίγο ή πολύ υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν σε μια προσπάθεια να βρούμε συγκλίσεις. Αρα δεν θα είναι αυτό που αφήνεται να εννοηθεί ότι θα συζητηθούν ένα-δύο θέματα και μετά θα πάμε σε ένα πάρε δώσε», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις στο εσωτερικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών θέσεις που δεσμεύουν την ε/κ πλευρά, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε την πάγια και διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς, την οποία, όπως είπε, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διατύπωσε ευθαρσώς την πρώτη μέρα που άρχιζαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις στις 3 Σεπτέμβρη 2008: «Καμία θέση και τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επιτευχθεί συνολική λύση. Και αυτή είναι διαχρονική θέση που καθοδηγεί την ε/κ πλευρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Εξηγώντας, είπε πως μια θέση όπως η εκ περιτροπής προεδρία, «δεν δεσμεύει την ε/κ πλευρά αν και εφόσον αύριο δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, δεν έχουμε συνολική λύση και θα πάμε σε άλλες συνομιλίες, ενδεχομένως και με άλλο Πρόεδρο και άλλο διαπραγματευτή. Και αυτό ήταν κάτι που ίσχυε και προηγουμένως και με όλους τους Προέδρους και εκπροσώπους της ε/κ πλευράς, και αυτό ισχύει και τώρα», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς στη συνέχεια για τη θέση-επιχείρημα του Προέδρου Χριστόφια στις επικρίσεις για την εκ περιτροπής προεδρία, ότι αυτή η δέσμευση υπήρχε και στο προηγούμενο σχέδιο λύσης και κανείς στο εθνικό συμβούλιο δεν ζήτησε να αλλάξει, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως όταν ξεκινάει μια διαπραγμάτευση υπάρχει η γνώση για το τι έχει μεσολαβήσει και ποια είναι η παρούσα κατάσταση.

    «Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγορείται ότι η εκ περιτροπής Προεδρία αποτελεί υποχώρηση, εμείς έχουμε πει και είναι πεποίθηση μας ότι αυτή η πρόταση δεν αποτελεί υποχώρηση. Αλλά, αποτελεί μια πρόταση όλο το πακέτο της πρότασης, που βοηθούν έτσι ώστε να έχουμε ένα συνεκτικό κράτος, μια κεντρική Κυβέρνηση στα πλαίσια της ομοσπονδιακής επίλυσης του Κυπριακού», είπε ο κ. Στεφάνου απορρίπτοντας παράλληλα τη θέση ότι η πρόταση αυτή αποτελεί συνομοσπονδιακό στοιχείο.

    Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε λύση σε μελλοντικό στάδιο μπορεί ο Πρόεδρος να εισηγηθεί κάτι λιγότερο από την εκ περιτροπής Προεδρία, ανέφερε πως αν και δεν μπορεί να κάνει εικασίες, υπάρχουν κάποιες γενικές προσεγγίσεις που όλοι τις κάνουν παραδεκτές. Οτι, συνέχισε, «δεν μπορείς να αγνοείς όλο το ιστορικό και την ιστορική πορεία του Κυπριακού για να φτάσεις μέχρι τώρα εδώ. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για συγκεκριμένες θέσεις. Τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνήσουμε σε συνολική λύση. Πέραν ασφαλώς από αυτά τα οποία και οι δύο κοινότητες έχουν συμφωνήσει, όπως οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 1979, που είναι συμφωνίες κοινές, που δεσμεύουν και τις δύο κοινότητες, ότι θα έχουμε λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μια βάση που ο Πρόεδρος έχει επαναβεβαιώσει κατά την προπαρασκευαστική περίοδο, διευρύνοντας αυτή τη βάση με την αναφορά για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε πως η γενική αρχή ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επιτευχθεί συνολική λύση ισχύει και σε σχέση με τα έγγραφα των συνομιλιών. «Γίνεται μια εργασία, υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις, αυτό το έχουμε ως κρατούμενο για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά ο στόχος είναι η συνολική λύση και όχι η συμφωνία επί ξεχωριστών θεμάτων ή επί μιας ομάδας θεμάτων», σημείωσε.

    Σε ερώτηση για τις επικρίσεις για εκ των υστέρων ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη άποψη. «Δηλαδή όταν ζητήθηκε από τον Πρόεδρο να καταθέσουν θέσεις για την οικονομία, την ΕΕ, πριν ανοίξουν τα θέματα στη συζήτηση, ήταν εκ των υστέρων;», διερωτήθηκε, απαντώντας την ίδια ώρα πως δεν ήταν εκ των υστέρων.

    Οσον αφορά την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτή είναι προαπαιτούμενο. «Η ενότητα για εμάς δε σημαίνει έλλειψη διαφωνιών, ούτε και φίμωση, γιατί ακούγεται και αυτό, ότι τάχατες ότι επιχειρείται η φίμωση κάποιων», είπε και συμπλήρωσε: «Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι η ενότητα πρέπει να περνά μέσα από την ενότητα στους στόχους, και εδώ υπάρχει ενότητα, καθώς ο στόχος της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι κοινός. Από εκεί και πέρα ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημερώνει, διαβουλεύεται με τις πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός Εθνικού Συμβουλίου και διαχειρίζεται το Κυπριακό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια όλοι θα πρέπει μέσα στην απαραίτητη υπευθυνότητα και ωριμότητα, να προσπαθήσουμε να στηρίζουμε τον Πρόεδρο και την διαπραγματευτική του ισχύ ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο προς τη λύση έχοντας υπόψη ότι δεν εξαρτώνται όλα από εμάς», ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ντάουνερ κατά την οποία επιχειρήθηκε τα ΗΕ να περάσουν κάποιες προτάσεις και ο Πρόεδρος αντέδρασε έντονα, ο κ. Στεφάνου διέψευσε τα δημοσιεύματα. «Η συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, ήταν όπως πάντοτε μια πολύ φιλική συνάντηση. Αρα, δεν ευσταθεί αυτό που έχει γραφτεί ότι ήταν κακό το κλίμα», είπε.

    Επίσης, συνέχισε, «δεν ευσταθεί αυτό που υπάρχει στο δημοσίευμα ότι επιχειρήθηκε να τεθούν προτάσεις, και ειδικά προτάσεις για το περιουσιακό όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Καμία πρόταση δεν έχει τεθεί και πολύ περισσότερο δεν έχει συζητηθεί τίποτα που έχει να κάνει με το περιουσιακό. Ο Πρόεδρος έχει συναντήσεις με τον κ. Ντάουνερ και θα συνεχίσει να έχει γιατί είναι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο ρόλος των ΗΕ διέπεται από συγκεκριμένα ψηφίσματα και οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, και αυτό το ρόλο διαδραματίζει ο κ. Ντάουνερ».

    Ο κ. Στεφάνου είπε, επίσης, πως και για το θέμα του Λιμνίτη ο κ. Ντάουνερ δεν εξέφρασε άποψη πάνω στο θέμα στη συνάντηση.

    Οσον αφορά το δημοσίευμα και τις πληροφορίες για μεγάλο ομαδικό τάφο στην περιοχή της Λαπήθου και ερωτηθείς αν το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Στεφάνου είπε πως μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ συζητούνται πολλά θέματα τέτοιας υφής πέραν από την καθαυτή διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

    «Εχουμε και εμείς δει αυτά τα δημοσιεύματα, δεν είναι απλά δημοσιεύματα υπάρχουν σε καταθέσεις. Η Κυβέρνηση για αυτό το συγκεκριμένο θέμα των αγνοουμένων και της προώθησης της διαδικασίας που υπάρχει σε εξέλιξη, των εκταφών και των ταυτοποιήσεων, κάνει συγκεκριμένη δουλειά, χωρίς πολύ θόρυβο», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου επανέλαβε την έκκληση να είναι όλοι προσεκτικοί σε αυτό το θέμα, καθώς υπάρχει πολύς πόνος και συναίσθημα από τους συγγενείς των αγνοουμένων.

    Ωστόσο, υπογράμμισε πως «το ό,τι δεν γίνεται θόρυβος δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται ενέργειες και δεν υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια να προωθηθεί προς επίλυση αυτό το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Η θέση του Γάλλου Προέδρου είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αν θέλει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Ερωτηθείς κατά πόσον στο Παρίσι συμφωνήθηκε κάτι συγκεκριμένο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γάλλου Προέδρου αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την επικείμενη αξιολόγηση της, είπε ότι «η θέση του Γάλλου Προέδρου είναι σαφής, ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εάν θέλει να συνεχίσει την πορεία της με δεδομένη, βεβαίως, τη θέση της Γαλλικής Κυβέρνησης ότι αυτή η πορεία δεν θα πρέπει να οδηγεί σε πλήρη ένταξη».

    «Όμως, αυτό δεν απαλλάσσει την Τουρκία από την εκπλήρωση τον υποχρεώσεων της», συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί ομαδικών τάφων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές οι πληροφορίες «διερευνώνται από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και βεβαίως, όπως ξέρετε, είναι αρμοδιότητα της Διερευνητικής Επιτροπής να ασχοληθεί με αυτά».

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση στηρίζει, αλλά είναι γνωστή η διαδικασία των ερευνών», είπε.

    [03] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ

    Η Κυβέρνηση γνωρίζει για την ύπαρξη ομαδικών τάφων με μεγάλο αριθμό αγνοουμένων σε περιφραγμένη περιοχή της Λαπήθου και έχει ήδη θέσει το θέμα στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ).

    Αυτό αναφέρει έγκυρη πηγή, η οποία σημειώνει, επίσης, πως το θέμα θα τεθεί και στην πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την Πέμπτη, κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «Καθημερινή» για ύπαρξη μεγάλου τάφου με Ελληνοκύπριους, τους σωρούς των οποίων οι Τούρκοι περισυνέλλεξαν μετά το πέρας της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής από τις κατεχόμενες περιοχές και έθαψαν σε τοποθεσία στη Λάπηθο, είναι έγκυρες. Οπως σημειώνει η ίδια πηγή, τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται σε κατάθεση που δόθηκε το Μάρτιο του 1977.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει ήδη να γίνουν εκταφές στην περιοχή, αίτημα το οποίο απέρριψε το κατοχικό καθεστώς, σημειώνει τέλος η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας πως το θέμα τυγχάνει λεπτών χειρισμών και συγκεκριμένων ενεργειών.

    [04] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αρνητικός στο -1,1% υπολογίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο -0,7%.

    Η συρρίκνωση της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πολύ αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στους τομείς των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, καθώς και στις αρνητικές επιδόσεις που παρουσιάζουν οι τομείς της Βιομηχανίας, Κατασκευών, Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, Μεταφορών και Επικοινωνιών, αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία.

    Οπως προστίθεται στην ανακοίνωση, οι τομείς των Χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και του ευρύτερου τομέα των Υπηρεσιών, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και το δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 7 September 2009 - 17:29:12 UTC