Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - Κ.Α. - ΓΙΟΥΡΟΣΙΠΡΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ

    Στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με κύρια θέματα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και Πακιστάν, καθώς και το διεθνή ρόλος της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη το διήμερο 4-5 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό και τις θέσεις της Κύπρου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει και της επερχόμενης αξιολόγησης της Τουρκίας το Δεκέμβριο.

    Σε παρέμβαση του κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Ατυπου Συμβουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, και ειδικότερα των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, το συντομότερο δυνατό με στόχο την επίτευξη λύσης δύο κρατών επί των συνόρων του 1967, τονίζοντας επίσης την ανάγκη άμεσου τερματισμού της πολιτικής εποικισμού από το Ισραήλ.

    Ο κ. Κυπριανού επισήμανε εξάλλου την ανάγκη ενεργητικότερης εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Επί του θέματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία συνέχισης του διαλόγου των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και της Γερμανίας με την Ιρανική Κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη μέρα του Συμβουλίου διεξήχθη και το καθιερωμένο γεύμα εργασίας των «27» με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - Κ.Α. - ΓΙΟΥΡΟΣΙΠΡΙΑ

    Ως διαδικαστικό θεωρεί το θέμα που προέκυψε με την ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών ότι δεν επιθυμούν να έχουν καμία ανάμειξη στην πενταμελή επιτροπή που θα διοριστεί σε μια προσπάθεια διάσωσης της Γιουροσίπρια, δήλωσε από τη Λεμεσό ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Νίκος Νικολαϊδης, τονίζοντας πως η ουσία είναι πως «το ενδιαφέρον του κράτους και της κυβέρνησης και για τις δυο εταιρείες, είναι δεδομένο».

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών, σύμφωνα με την οποία δεν επιθυμούν να έχουν καμία ανάμειξη στην πενταμελή επιτροπή, λόγω της σύμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέπει τις ανεξάρτητες αεροπορικές εταιρείες, ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε πως ο ίδιος δεν θα τοποθετηθεί επί θεμάτων διαδικαστικών, σημειώνοντας ωστόσο πως «οφείλει το κράτος, οφείλει η κάθε κυβέρνηση, να διασφαλίζει αυτήν την επένδυση, την κοινωνική αυτή επένδυση του κράτους, του λαού της Κύπρου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα των εταιρειών αυτών».

    «Νομίζω το θέμα είναι διαδικαστικό, η ουσία παραμένει αναλλοίωτη. Δεν έχουν λόγο ασφαλώς, ούτε οι εταιρείες, ούτε το κράτος να μην θέλουν να προχωρήσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στην παραπέρα πορεία», είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, προσθέτοντας ότι «αν οποιοσδήποτε διάλογος, μέσα σε κάποια θεσμικά πλαίσια, ενδεχομένως να πρέπει να γίνει πάνω σε μια διαφοροποιημένη βάση από αυτήν που συμφωνήθηκε, δεν είναι η ουσία» .

    Σίγουρα, συνέχισε, οι δυο εταιρείες μπορεί μεν να είναι κρατικές, λειτουργούν όμως σε ένα περιβάλλον ελεύθερο, ελεύθερης αγοράς άρα μέσα σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει ασφαλέστατα να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα των δυο αυτών εταιρειών, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την κοινωνική αυτή επένδυση της Κύπρου, όσον αφορά τις δυο αυτές πολύ σημαντικές εταιρείες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 5 September 2009 - 13:29:11 UTC