Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ - ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη καταδίκασε το πρόσφατο περιστατικό στο οδόφραγμα του Λιμνίτη, χαρακτηρίζοντάς το ``απογοητευτικό, το οποίο επιβαρύνει το κλίμα ακριβώς όταν ξεκινάει η νέα φάση των διαπραγματεύσεων``.

    Η κ. Μπακογιάννη, μαζί με τον ομόλογό της, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού έδωσαν στην Αθήνα κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή τους, που άρχισε με κατ ιδίαν συνομιλίες και συνεχίστηκε με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών. Ακολούθησε γεύμα εργασίας.

    Στην κοινή διάσκεψη Τύπου τονίστηκε ότι με τη ``στενή`` και ``συνεχή`` συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, προετοιμάζεται ο δεύτερος ``κρίσιμος`` γύρος των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ξένων εταίρων, ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ, το Δεκέμβριο, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ``στηρίζουμε με ουσιαστικό τρόπο τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη μιας κυπριακής λύσης χωρίς επιδιαιτησίες, παρεμβάσεις τρίτων, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και πάσης φύσεως ορόσημα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

    Χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ``ζήτημα ζωτικής προτεραιότητας`` για την Ελλάδα, η κ. Μπακογιάννη απευθύνθηκε προς την Τουρκία, την οποία και κάλεσε «να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευτούν εποικοδομητικά για μια συμφωνημένη λύση βιώσιμη και λειτουργική``.

    Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι ``η διχοτόμηση δεν είναι λύση``, ενώ ``μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ της οποίας όλοι οι πολίτες θα είναι Ευρωπαίοι πολίτες αποτελεί την καλύτερη επένδυση για ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης``.

    Για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν ``διεξοδικά``, το θέμα ``της αξιολόγησης της Τουρκίας ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και την πορεία των επιμέρους κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία``.

    Οπως είπε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ``δίνουμε από κοινού τον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εταίρων στην ΕΕ και των διεθνών παραγόντων που έχουν ρόλο και ενδιαφέρον για το Κυπριακό``.

    Πρόσθεσε ότι ``έχουμε ξεκινήσει την ενημέρωση των εταίρων μας και της Κομισιόν για τις θέσεις μας, έτσι ώστε η έκθεση του Οκτωβρίου να αποτυπώνει αντικειμενικά την πραγματικότητα ενόψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου».

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «χρόνος υπάρχει ακόμη για να συμμορφωθεί η Τουρκία αρκεί να αντιληφθεί έγκαιρα ότι εκπτώσεις και ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξουν, διότι δεν δουλεύει έτσι η Ευρώπη``.

    Από την πλευρά του, ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι ``στον πρώτο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε η πρόοδος που ελπίζαμε στα πιο δύσκολα ζητήματα``.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι με την Ελληνίδα ομόλογό του, ``ανταλλάξαμε απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων και είδαμε τους περαιτέρω χειρισμούς για την πορεία αξιολόγησης της Τουρκίας``.

    Ο κ. Κυπριανού κάλεσε και αυτός την Τουρκία ``να είναι εποικοδομητική στη επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα επιτρέποντας στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματεύονται ελεύθερα, στέλνοντας τα σωστά μηνύματα προς την επιδιωκόμενη λύση``.

    Οπως είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, «πέρα από τη συμφωνημένη διαδικασία, η Τουρκία έχει την ευθύνη πρώτα από όλα για την επίλυση του προβλήματος, γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

    Για τις υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της Κύπρου εντός της ΕΕ, ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι πρέπει να τις εκπληρώσει χωρίς να θέτει προϋποθέσεις και όρους, ``ειδεμή θα υπάρξουν επιπτώσεις``.

    Πρόσθεσε ότι ``ευελπιστούμε να παρθούν αποφάσεις συλλογικά από την ΕΕ ανάλογα με τις συνθήκες και την κατάλληλη στιγμή``.

    Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό της για την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντρες Φονγκ Ρασμούσεν στην Αθήνα και αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ``δεν έχουμε ένσταση για τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ``.

    Επανέλαβε αυτό που είπε και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψη Ρασμούσεν, ότι δηλαδή ``η ΕΕ έχει 27 κράτη-μέλη και αυτό πρέπει να το αποδεχθεί η Τουρκία``.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ``το πρόβλημα στη συνεργασία των δύο οργανισμών (ΕΕ και ΝΑΤΟ) είναι η Τουρκία και όχι η Κύπρος``.

    Τέλος, η Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείσα σχετικά με την προεκλογική περίοδο που διανύει η Ελλάδα και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, απάντησε ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν σταματά να δουλεύει ως την τελευταία μέρα της εκλογικής αναμέτρησης, στα εθνικά θέματα ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό κενό στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

    ``Είναι θετικό ότι ο πολιτικός κόσμος -παρά τις κάποιες εκδηλώσεις κομματικού πατριωτισμού, ενίοτε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν έχει διαφορετικές απόψεις και η γραμμή είναι μία και εθνικά συμφωνημένη``, είπε καταλήγοντας η Ελληνίδα ΥΠΕΞ.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. «Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου. Είχε ανακοινωθεί πριν από το καλοκαίρι ότι θα υπάρχει συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στις 3, 10 του Σεπτέμβρη και στις 3 του Οκτώβρη. Μετά την ακύρωση της σημερινής συνάντησης παραμένει το ραντεβού στις 10 και στις 3 του Οκτώβρη», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς γιατί ζητήθηκε αναβολή της συνάντησης αντί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με θέμα τα όσα έγιναν στο οδόφραγμα του Λιμνίτη και κατά πόσον η αντίδραση της Κυβέρνησης έγινε για να αποφύγει κατηγορίες από τα κόμματα, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι η αντίδραση της Κυβέρνησης αποτελεί μια έκφραση δυσαρέσκειας.

    «Αυτό είναι μια έκφραση της δυσαρέσκειας για αυτό το γεγονός και νομίζω ότι ο κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα τέτοιο γεγονός που έγινε χθες, που φορτίζει τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα, ότι δεν ήταν και η καλύτερη συγκυρία την αμέσως επομένη να γίνει η συνάντηση. Για αυτό και την ακυρώσαμε», είπε.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ - ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

    Υπήρξε αθέτηση των συμφωνηθέντων από την τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίστηκαν στο οδόφραγμα του Λιμνίτη κατά τη μετάβαση των προσκυνητών στον Αγιο Μάμα. «Ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα υπήρξαν, στο βαθμό που υπήρξαν και στο πώς υπήρξαν, δεν νομίζω κανείς να αμφιβάλλει ότι το πρόβλημα προέκυψε από τον τρόπο που χειρίστηκαν εκεί τα πράγματα οι κατοχικές αρχές και ότι ήταν ένας τρόπος που τελικά ακύρωνε, στην ουσία, και το σκοπό της μετάβασης των προσκυνητών», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ήταν λάθος ή παράλειψη της Κυβέρνησης να αφήσει τη διαχείριση όλου αυτού του ζητήματος σε μεμονωμένα πρόσωπα, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι η Κυβέρνηση πάντοτε σε τέτοιου είδους ζητήματα, όπως γινόταν και στο παρελθόν, κάνει τις επαφές της με τα Ηνωμένα Εθνη και μέσω των Ηνωμένων Εθνών και με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    «Από κει και πέρα, είναι διάφορα σύνολα που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, όπως η συγκεκριμένη για τη συμμετοχή στον εσπερινό και στη λειτουργία που γίνεται εδώ και μερικά χρόνια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Μητρόπολης Μόρφου και διάφορα οργανωμένα σύνολα, ανταποκρινόμενα σε αυτή την πρωτοβουλία, προβαίνουν σε ανάλογες διευθετήσεις με τη βοήθεια και συνδρομή της Κυβέρνησης μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες», εξήγησε.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Αρνητικός πληθωρισμός σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2009, για δεύτερο στη σειρά μήνα, συνεχίζοντας την κάθετη πτωτική πορεία που καταγράφει κυρίως από τον Απρίλιο του 2009.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2009 έπεσε στο -1%, σε σύγκριση με πληθωρισμό 5,4% τον Αύγουστο του 2008.

    Τον Ιούλιο του 2009, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,8%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2008. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2009, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 September 2009 - 17:29:13 UTC