Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΣΑΡΚΟΖΙ-ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [02] ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
  • [03] ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΣΑΡΚΟΖΙ-ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Η Γαλλία θα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου στην προσπάθειά της για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά το πέρας του γεύματος εργασίας που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι.

    Στο γεύμα που διήρκησε μία ώρα συζητήθηκε το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και θέματα που αφορούν την ΕΕ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του γεύματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ευτυχής, προσθέτοντας ότι σημειώθηκε «πλήρης συναντίληψη στο Κυπριακό πρώτα απ` όλα, που μας καίει τόσο πολύ``.

    ``Η Γαλλία - έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Σαρκοζί από το πρώτο λεπτό ως το τελευταίο της ημέρας, των μηνών και των χρόνων - θα είναι δίπλα στην Κύπρο μέχρι να δικαιωθεί, στη σωστή βάση, υπερασπιζόμενη αρχές``, ανέφερε.

    Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως αυτές είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. «Εχουμε εξουσιοδοτήσει τους Υπουργούς των Εξωτερικών να είναι σε συνεχή επαφή, ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν να προετοιμαστούν έγραφα και συμφωνίες για να υπογράψουμε``, είπε.

    Σημείωσε εξάλλου πως στις 7 Νοεμβρίου στην Κύπρο θα εγκαινιαστεί το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας που είναι γαλλική κατασκευή. ``Αυτό νομίζω λέει πολλά``, επεσήμανε.

    Σε ερώτηση για την πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτές συνεχίζονται. ``Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, όπως είναι πολύ γνωστό ότι δεν είμαι και αιθεροβάμων. Αρα με βάση τα όσα έχουμε μπροστά μας μέχρι σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές αν όχι σοβαρότατες δυσκολίες``, είπε, για να προσθέσει: ``Ελπίζω να τις ξεπεράσουμε``.

    ``Αυτός είναι ο στόχος μου. Ο στόχος ο δικός μου ήταν και παραμένει η επίλυση του Κυπριακού πάνω σε δίκαιη, υπό τις συνθήκες, βάση, να είναι λειτουργική η λύση, να στηρίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις συμβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών και των λαών``, τόνισε.

    Ερωτηθείς για την ακύρωση της προγραμματισμένης για αύριο συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι αυτό είναι αλήθεια.

    ``Το σχόλιό μου είναι ότι χρειάζεται περισσότερος αλληλοσεβασμός και δεν τον επέδειξε η άλλη πλευρά ενόψει και των ζητημάτων που έχουν σχέση με το Λιμνίτη``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Επεσήμανε ωστόσο πως ``από την άλλη όμως πρέπει να προσέξουμε και εμείς τις αντιδράσεις μας. Είπα πολλές φορές ότι μετά από τέτοια γεγονότα, τα οποία μπορεί να μας διεγείρουν, δεν πρέπει να σκοτώσουμε και τις προσπάθειές``.

    [02] ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

    Ματαιώθηκε τελικά το προσκύνημα στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στα κατεχόμενα των πιστών που επρόκειτο να μεταβούν εκεί μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη, και όλοι οι προσκυνητές έχουν αποχωρήσει.

    Στο οδόφραγμα εισήλθαν στα λεωφορεία ένστολοι ``αστυνομικοί`` του ψευδοκράτους, ζήτησαν την επίδειξη ταυτοτήτων και στη συνέχεια αρνήθηκαν να αφήσουν τους προσκυνητές να περάσουν με το πρόσχημα ότι ήταν ήδη αργά, αφού η διευθέτηση προνοούσε την επιστροφή των προσκυνητών στον Πύργο Τηλλυρίας στις 10:30.

    Σε δηλώσεις του, ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης επέρριψε ευθύνες στο γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και σε συγκεκριμένο λειτουργό ότι υπήρξε ασυνεννοησία και ανέφερε ότι το κράτος για ακόμη μια φορά απουσιάζει από το διαμέρισμα Πύργου - Τηλλυρίας.

    [03] ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Τρία μέλη της παγκόσμιας οργάνωσης ``Οι Πρεσβύτεροι`` (The Elders) σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Κύπρο στις 10-11 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, της οργάνωσης «Οι Πρεσβύτεροι», στην αποστολή, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος των Πρεσβύτερων, Ντέσμοντ Τούτου από τη Νότιο Αφρική, θα συμμετέχει επίσης ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Λαχντάρ Μπραχίμι και η πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γκρο Μπρούντλαντ.

    Η οργάνωση αναφέρει πως πριν από το ταξίδι στην Κύπρο, οι τρεις Πρεσβύτεροι θα επισκεφθούν στις 8 Σεπτεμβρίου την Αγκυρα και την επόμενη μέρα (9 Σεπτεμβρίου) την Αθήνα, «για να συζητήσουν με ανώτατους πολιτικούς ηγέτες θέματα σχετικά με τις ειρηνευτικές διαδικασίες».

    Οι Πρεσβύτεροι σημειώνουν πως δεν επιδιώκουν να αναμιχθούν με κανένα τρόπο στις πολιτικές διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών, ξεκαθαρίζοντας πως σκοπός της επίσκεψης τους είναι «να παράσχουν υποστήριξη σε όσους εργάζονται για ένα διακανονισμό με διάρκεια, δίνοντας έμφαση και προσοχή στις απόψεις των γυναικών για το μέλλον του νησιού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 September 2009 - 17:29:11 UTC