Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΡΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΛΙΒΥΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [03] ΥΠΟΙΚ - ΚΑ ΓΙΟΥΡΟΣΥΠΡΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΡΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συρία και Κύπρος ξεκινούν διάλογο σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών μετά την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ της Λαττάκειας και της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Την ανακοίνωση αυτή έκαναν οι Πρόεδροι των δύο χωρών Δημήτρης Χριστόφιας και Μπασάρ Αλ Ασαντ ύστερα από τις επίσημες συνομιλίες που είχαν στη Δαμασκό σήμερα Δευτέρα, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια στη συριακή πρωτεύουσα.

    Στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον Σύρο ομόλογό του για την παρούσα φάση των συνομιλιών, με τον Κύπριο Πρόεδρο να τονίζει ότι ελπίζει στη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των φιλικών χωρών προκειμένου η Τουρκία να πάψει να καταθέτει συνομοσπονδιακές θέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Στο επίκεντρο βρέθηκαν τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών, το Μεσανατολικό και ζητήματα ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Συρίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η επίλυση του προβλήματος είναι μέσω των ψηφισμάτων του ΟΗΕ της διεθνούς νομιμότητας

    Και οι δύο Πρόεδροι εξήραν το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Συρίας και Κύπρου και τόνισαν την επιθυμία τους για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων αυτών σε όλους τους τομείς.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του ακτοπλοϊκού δρομολογίου Λαττάκειας - κατεχόμενης Αμμοχώστου και αν λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως το θέμα έχει συζητηθεί ``στα πλαίσια της φιλικότατης ανταλλαγής απόψεων που είχαμε και της αλληλοκατανόησης``.

    ``Εχουμε εξουσιοδοτήσει υπεύθυνους επίσημους και των δύο πλευρών να χειριστούν περαιτέρω το όλο θέμα για το καλό και των δύο χωρών και των φιλικών μας σχέσεων``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Ασσαντ είπε από την πλευρά του πως ``το θέμα δεν είναι περίπλοκο, θα επιλυθεί σύντομα και θέλω να πω ότι η Κύπρος τον τελευταίο χρόνο μετά τις εκλογές έχει προβεί σε κάποια θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της Συρίας τα οποία σημειώνονται``.

    ``Είναι κάποια θέματα τεχνικά τα οποία μπορούν να επιλυθούν και νομίζω είναι εύκολο να επιλυθούν. Εχουμε αποφασίσει να γίνει διάλογος μεταξύ των αρμοδίων από τις δύο πλευρές για να λυθεί αυτό το θέμα σε τεχνικό επίπεδο και όχι σε πολιτικό``.

    Στην εναρκτήριά του δήλωση, ο Κύπριος Πρόεδρος εξήρε τις στενές σχέσεις των δύο χωρών που φέρουν την σφραγίδα των αείμνηστων Προέδρων των δύο χωρών Χαφέζ Αλ Ασαντ και του Προέδρου Μακάριου Γ.

    ``Η Κύπρος και η Συρία καθοδηγούνται από βασικές αρχές και αξίες, όπως είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται η ειρηνική επίλυση μεταξύ των διαφορών κρατών``, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ενημέρωσε το Σύρο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για να προσθέσει πως τόνισε στον κ. Ασαντ ``ότι εργαζόμαστε για μια ενωμένη πατρίδα με μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μια ιθαγένεια, όπου θα υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλοι οι νόμιμοι πολίτες της θα ευημερούν και θα προοδεύουν``.

    Αναφέρθηκε στις απευθείας διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συνεπεία των δικών του πρωτοβουλιών έπειτα από την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με στόχο ``να πετύχουμε ένα συμβιβασμό κοινά αποδεκτό, ο οποίος θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων``.

    ``Μέχρι τώρα σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά όχι η αναμενόμενη, γιατί σε αρκετά σημεία προσκρούουμε στην επιμονή της τουρκικής πλευράς να παρουσιάζει θέσεις που αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και την πρακτική της ομοσπονδίας``, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως ``θέλουμε να ελπίζουμε ότι με την υπόδειξη της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των φίλων χωρών η Τουρκία θα πάψει να επιμένει και να λειτουργεί στη λογική της συνομοσπονδιακής λύσης``.

    ``Ελπίζουμε,`` συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``ότι με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση φιλικών χωρών, η Τουρκία θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και θα βοηθήσει για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Τα οφέλη από τη δίκαιη επίλυση θα είναι σημαντικά, όχι μόνο για τους Ε/κ και τους Τ/κ, αλλά και για την ίδια την Τουρκία. Παράλληλα, η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή``.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία ότι ``πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου, εάν επιθυμεί να προχωρήσει ομαλά η ενταξιακή της πορεία``.

    Αναφερόμενος στα ανοικτά ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως η Κύπρος υποστηρίζει τη συνολική διευθέτηση των προβλημάτων αυτών και θεωρεί την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία ως ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνευση στην περιοχή. ``Για να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στην Μέση Ανατολή, πρέπει να υπάρξει σεβασμός και αποδοχή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από όλες τις πλευρές και σίγουρα δεν νοείται επίλυση του Μεσανατολικού χωρίς την επιστροφή των κατεχομένων Συριακών Γκολάν``, τόνισε.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το πώς οι καλές σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες συνεπεία της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και η υποδοχή Σύρων εργατών στην Κύπρο και η απόδοση των δικαιωμάτων τους, αποτελούν ένα μέσο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

    Σε ερώτηση πως αποτιμά το ρόλο της Συρίας στην επίλυση των διενέξεων στην περιοχή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε το ``σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει η Συρία στις προσπάθειες ειρήνευσης της περιοχής``, προσθέτοντας πως η Κύπρος εκτιμά το ρόλο της Συρίας ο οποίος στηρίζεται, και στη δική μας περίπτωση την επίλυση του Κυπριακού, στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ``.

    Στην εναρκτήριά του δήλωση, ο κ. Ασαντ και μιλώντας μέσω μεταφραστή, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας πως διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι ``η αρχή του διαλόγου είναι ο μοναδικός τρόπος για επίτευξη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και δεν υπάρχει άλλη οδός από αυτήν``.

    ``Θεωρούμε ότι η στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό νομίζω ότι ικανοποιούν και τις δύο πλευρές``, είπε.

    Εξέφρασε την ικανοποίηση τόσο του ιδίου όσο και της χώρας του για την στάση του Προέδρου Χριστόφια και της κυπριακής Κυβέρνησης αναφορικά με τις αραβικές υποθέσεις και ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα των υψωμάτων Γκολάν, συριακού εδάφους που κατέχεται από το Ισραήλ από το 1967.

    Αναφορικά με το Μεσανατολικό, ο κ. Ασαντ είπε πως η χώρα του επιμένει στην ειρηνευτική διαδικασία και στην αρχή της επιστροφής των κατεχομένων αραβικών εδαφών στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο στη Συρία έναντι της ειρήνης, μια αρχή, που όπως, είπε είναι αρχή των Ηνωμένων Εθνών.

    Η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να επικρατήσει παρά μόνο με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε.

    Επέκρινε την μη ύπαρξη συνομιλητή από πλευράς Ισραήλ που να μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο των συνομιλιών, κάτι που, όπως συμπλήρωσε, οδηγεί σε περαιτέρω πολέμους, συγκρούσεις και δημιουργεί μια κατάσταση αστάθειας στην περιοχή.

    Χαρακτήρισε επίσης ``απάνθρωπη`` την κατάσταση που επικρατεί στα Παλαιστινιακά εδάφη λόγω του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι Ισραηλινοί.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει πως η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα που διατηρεί στην Κύπρο από την εισβολή του 1974, όπως έκανε η Συρία το 2005 αποσύροντας τα στρατεύματα που διατηρούσε στο Λίβανο για τριάντα χρόνια, ο κ. Ασσαντ είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε ερώτηση ``που αφορά τις σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας``.

    Αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η επίλυση του προβλήματος είναι μέσω των ψηφισμάτων του ΟΗΕ της διεθνούς νομιμότητας. Διευκρίνισε τέλος πως ο Συριακός στρατός είχε εισέλθει στο Λίβανο με πρόσκληση της Κυβέρνησης του Λιβάνου.

    [02] ΥΠΕΞ ΛΙΒΥΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στους εορτασμούς της 40ης επετείου της λιβυκής επανάστασης, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη της Λιβύης.

    Οπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού θα μεταβεί την Δευτέρα το βράδυ στη Λιβύη από τη Συρία, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

    Ακολούθως, ο Υπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Χριστόφια στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    [03] ΥΠΟΙΚ - ΚΑ ΓΙΟΥΡΟΣΥΠΡΙΑ

    Είναι λυπηρό δυο κρατικές εταιρείες, οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Γιουροσύπρια, να ξεκινούν μια δημόσια αντιπαράθεση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας πως «εμείς θέλουμε και οι δυο να είναι υγιείς» και να ευδοκιμήσουν.

    Ο κ. Σταυράκης ανέφερε πως έχει καλέσει συνάντηση την Παρασκευή με τα Διοικητικά Συμβούλια και των δυο εταιρειών στο Υπουργείο Οικονομικών, για να γίνει μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών και έναν κοινό πρόγραμμα δράσης με σκοπό την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δυο αερογραμμών.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η αναστολή της λειτουργίας της Γιουροσύπρια δεν βρίσκεται ανάμεσα στις λύσεις προς τις οποίες προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, ο κ. Σταυράκης είπε πως «στη θεωρητική περίπτωση που έκλεινε η Γιουροσύπρια, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες στον τουρισμό της Κύπρο».

    Οπως ανέφερε, η Γιουροσύπρια μεταφέρει στην Κύπρο περίπου κάθε χρόνο 300 περίπου χιλιάδες τουρίστες, που αντιστοιχεί στο 15% περίπου του συνόλου των τουριστών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 31 August 2009 - 15:29:15 UTC