Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΑΡΡΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΠΡΕΣΒΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ολες τις εναλλακτικές πολιτικές, ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) τον προσεχή Δεκέμβριο, θα συζητήσουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Χριστόφια στη διήμερη συνεδρία, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ενώπιον του 16ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ, στο ξενοδοχείο ``Χίλτον`` στη Λευκωσία.

    ``Θα βάλουμε όλα τα δεδομένα κάτω, θα μελετήσουμε σενάρια, θα μελετήσουμε και εναλλακτικές πολιτικές, για να είμαστε έτοιμοι και αρκούντως ευέλικτοι, για να μπορέσουμε να χειριστούμε τα πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να εξυπηρετήσουμε την υπόθεσή μας``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνέδρων, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε αυτή την αξιολόγηση της Τουρκίας, όπως είχε το 2005 και το 2006.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και η Ελλάδα``, τόνισε ο Εκπρόσωπος, ``στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την ενταξιακή της πορεία με αυτό το σκεπτικό, ότι, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η Τουρκία μπορεί να βρει κίνητρα και να βρούμε και μοχλούς άσκησης πίεσης και επιρροής πάνω της, για να αλλάξει στάση``.

    ``Αλλά``, συνέχισε, ``αυτή η υποστήριξη -και αυτό το ξέρει και η Τουρκία και όλοι και το διακηρύσσουμε και το λέω και τώρα- δεν είναι λευκή επιταγή και πως, ό,τι και να κάνει η Τουρκία και όπως και αν συμπεριφέρεται, θα προχωρήσει και θα πάει, αλλά να ξέρει ότι θα βρει την Κύπρο μπροστά της και θα έχει προβλήματα παραπάνω από εκείνα που δημιουργεί στον εαυτό της``.

    ``Αυτά όλα όμως``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``θέλουν αναλύσεις και ψύχραιμους και υπομονετικούς χειρισμούς και στο τέλος του δρόμου σε τούτη τη φάση είναι ο Δεκέμβρης και όχι να αρχίσουμε από τώρα, από το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, να αυτοδεσμευόμαστε και με δημόσιες δηλώσεις``.

    ``Αρα``, πρόσθεσε, ``υπομονή, ψυχραιμία, συλλογικά θα χειρισθούμε τα πράγματα, όλη η πολιτική ηγεσία του τόπου, μαζί, με πλήρη συντονισμό και με την Ελλάδα και θα είστε και εσείς ενήμεροι``, δήλωσε στους Αποδήμους, ``για να ξέρετε, στις διάφορες περιόδους που θα περάσουμε τώρα, τι θα γίνει και παρακάτω``.

    ``Δεν έχουμε δικαίωμα βέτο, όπως νομίζετε``, είπε ο κ. Στεφάνου απευθυνόμενος στους Αποδήμους, ``ότι έχει ο καθένας στο χέρι του. Βέτο``, πρόσθεσε, ``είχαμε το 2005, άντε και το 2006, όταν θα λαμβανόταν απόφαση για την Τουρκία, ή όταν αξιολογήθηκε το 2006, το Δεκέμβρη``.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ``έχουμε άλλους μοχλούς άσκησης πίεσης και επιρροής`` και ``δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία``.

    ``Αυτό, όμως, που θέλω να έχετε υπ` όψη σας``, δήλωσε στους Αποδήμους ο κ. Στεφάνου, ``είναι το εξής: Εχουμε μία διαδικασία μέχρι το Δεκέμβρη και αυτή η διαδικασία, με τα πραγματικά δεδομένα, δηλαδή ποιες αποφάσεις υπάρχουν, ποιες υποχρεώσεις έχει η Τουρκία και ποιους μηχανισμούς προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όλα αυτά τα βάζουμε στο καλάθι, για να εξυπηρετήσουμε το στόχο μας``.

    ``Και ο στόχος μας``, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``δεν είναι να προκαλούμε προβλήματα στην Τουρκία. Ο στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε το στόχο της λύσης, που περνά, φυσικά, μέσα από την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, την προσαρμογή της συμπεριφοράς της, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ομαλοποίηση των σχέσεών της με ένα κράτος -μέλος της ΕΕ``.

    ``Αυτά``, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, ``χρειάζονται πολλή μελέτη, προβληματισμό, προσεκτικούς και ισορροπημένους χειρισμούς, συνεχή επαφή και συντονισμό με την Ελλάδα, συνεχή επαφή με την ΕΕ, συνεχή παρακολούθηση και λήψη μέτρων με την εξέλιξη των πραγμάτων, διότι δεν είναι στατικά``.

    ``Μπορεί``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``τον Οκτώβρη να σου λέει η Τουρκία `δεν δέχομαι το τάδε να το κάνω` και το Νοέμβριο να το κάνει``.

    ``Εσύ``, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, ``εάν έχεις μιαν πολιτική μόνον, με μίαν τακτική που να λέει ότι η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και ξαφνικά κάνει κάποιες κινήσεις η Τουρκία, να βρεθούμε εμείς χωρίς εναλλακτικές πολιτικές;``

    ``Αυτά όλα``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``θα τα συζητήσουμε στη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, θα βάλουμε όλα τα δεδομένα κάτω, θα μελετήσουμε σενάρια, θα μελετήσουμε και εναλλακτικές πολιτικές, για να είμαστε έτοιμοι και αρκούντως ευέλικτοι, για να μπορέσουμε να χειριστούμε τα πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να εξυπηρετήσουμε την υπόθεσή μας``.

    [02] ΣΑΡΡΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Εάν παρεμποδιστεί με οποιονδήποτε τρόπο η πραγματική ενοποίηση της οικονομίας, θα απειληθεί η βιωσιμότητα της λύσης, δηλώνει ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για θέματα οικονομίας, τέως Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, σημειώνοντας ότι μια ενοποιημένη Κύπρος με μια ενιαία οικονομία και ένα κοινό νόμισμα θα συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη ψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, γεφυρώνοντας έτσι το οικονομικό χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο κ. Σαρρής, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, δηλώνει ότι, σε τεχνοκρατικό επίπεδο υπήρξε κλίμα καλής συνεργασίας και σύγκλισης σε αρκετά ζητήματα, σημειώνοντας όμως ότι η τ/κ πλευρά αργότερα, είχε την τάση ενίσχυσης των διαχωριστικών οικονομικών θεσμών, πράγμα που χαρακτήρισε «όχι ευχάριστη έκπληξη». Τονίζει ότι μια ενοποιημένη αγορά θα έχει σημαντικά οφέλη για όλους τους Κυπρίους, θέτει όμως γι αυτό βασικές προϋποθέσεις όπως τη διασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, την αποτελεσματική εποπτεία του χρηματο-οικονομικού συστήματος και ένα θεσμικό πλαίσιο που να εγγυάται τη συνέχιση της μακροοικονομικής σταθερότητας, συνετή δημοσιονομική πολιτική, που να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    [03] ΠΡΕΣΒΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Βασίλειος Παπαϊωάννου ευχαρίστησε εκ μέρους της ελληνικής πολιτειακής, πολιτικής ηγεσίας και λαού, την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμβολή της σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, κατά τις δύσκολες ώρες που πέρασε η Αττική, η οποία επί μέρες φλεγόταν από καταστροφικές πυρκαγιές.

    Τις ευχαριστίες του Ελληνα Πρέσβη δέχθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά, ο οποίος τόνισε ότι είναι δεδομένη η βοήθεια της κυπριακής Κυβέρνησης προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικά δε προς στην Ελλάδα, με την οποία η Κύπρος διατηρεί δεσμούς αδελφικούς.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο Ελληνας Πρέσβης τού μετέφερε τις ευχαριστίες της ελληνικής Κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού «για τη βοήθεια που προσέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία στην κατάσβεση των τελευταίων μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

    Ευρεία ανταλλαγή απόψεων πάνω στην προετοιμασία των ουσιαστικών πτυχών της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012, έγινε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνάντησης του Επικεφαλής του Επιτελείου Προεδρίας Ανδρέα Μολέσκη με αξιωματούχους των διαφόρων Υπουργείων και Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην προετοιμασία της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη σύσκεψη παρακάθισαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών υπό το Διευθυντή της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πρέσβη, Λεωνίδα Μαρκίδη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 August 2009 - 13:29:12 UTC