Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΑΜ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

  • [01] ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό, όπως αυτή έχει διατυπωθεί στην πολιτική διακήρυξη μεταξύ των Προέδρων της Κύπρου και της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει, τόνισε σήμερα ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Βιάτσεσλαβ Σούμσκι.

    Ο κ. Σούμσκι, ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, για τη δήλωση του Ρώσου Πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ενδυναμώσει τις οικονομικές σχέσεις και με τα δύο μέρη στην Κύπρο και ότι η Ρωσία υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν, είπε πως διάβασε τις αναφορές στον Τύπο, αλλά πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να μην τις σχολιάσει ``επειδή υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό που λέγεται από τον πολιτικό βγαίνει εκτός πλαισίου``.

    Είπε ότι θα αποφύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο μέχρις ότου λάβει την επίσημη αναφορά με τα διαμειφθέντα στην Αγκυρα ``γιατί υποπτεύομαι κάποιες διαστρεβλώσεις``.

    Εξάλλου ο κ. Σούσμκι είπε ότι η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό είναι γνωστή και υπενθύμισε την Πολιτική Διακήρυξη που υπέγραψαν οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας Δημήτρης Χριστόφιας και Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008, η οποία, όπως είπε, δεν αλλάζει.

    Στη Διακήρυξη αναφέρεται ότι Ρωσία και Κύπρος επαναβεβαιώνουν την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Γίνεται επίσης αναφορά στη ``μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

    ``Οχι η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει. Ισχύει και εμείς ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνουμε το ό,τι είναι δυνατόν για να φέρουμε αυτή τη λύση``, είπε ο κ. Σούμσκι απαντώντας σε ερώτηση.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν τις ``εγκάρδιες και στενές, όπως χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

    Χαρακτηρίζοντας ως φυσιολογική την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, τους οποίους χαρακτήρισε ``ζωτικής σημασίας για την Ρωσία``, ο κ. Σούμσκι είπε χαρακτηριστικά ότι ``δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των σχέσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας και τις πολύ εγκάρδιες και στενές σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο και την προσέγγισή μας σε ένα διεθνές ζήτημα που είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος``.

    Πρόσθεσε ότι θέματα οικονομίας και ενέργειας και το Κυπριακό είναι ``πολύ απόμακρα ζητήματα``.

    Ερωτηθείς για την αναφορά του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή, ότι στις συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες στην Αγκυρα περιλαμβάνεται συμφωνία για επέκταση του συμβολαίου για πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία κάτω από συγκεκριμένους όρους και για επέκταση του αγωγού ``Blue Stream`` για μεταφορά αερίου «σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας», ο κ. Σούμσκι διαβεβαίωσε πως όταν ολοκληρωθούν οι οικονομικές και τεχνικές πτυχές του όλου προγράμματος για την κατασκευή του Blue Stream 2 που θα φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή ``η λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι εκεί``.

    ``Δεν μιλάμε για ένα ή δύο χρόνια είναι μια προοπτική τριών μέχρι πέντε χρόνων``, είπε και υπέδειξε ότι ο πρωτόκολλο που υπεγράφη αφορά τη διακήρυξη προθέσεων.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι όπως ο ίδιος γνωρίζει δεν έγιναν διαπραγματεύσεις για μεταφορά αερίου με τη Συρία, το Ισραήλ, το Λίβανο και την κυπριακή Κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι έγιναν συζητήσεις με τη κυπριακή Κυβέρνηση για παροχή υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο, υπό το φως των περιορισμών και προστίμων που επιβάλλει η ΕΕ στις εκπομπές ρύπων από την χρήση πετρελαίων για παραγωγή ενέργειας.

    ``Η αρχική μου αντίδραση θα ήταν πολύ θετική αν ξεκινούσαμε διαπραγματεύσεις και έλθουμε στο συμπέρασμα ότι ένας αγωγός στην Κύπρο θα βοηθούσε και θα ήταν οικονομικά βιώσιμος παρόλο που θα περνούσε από τουρκικό έδαφος``, κατέληξε.

    [02] ΥΠΑΜ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ

    Την ευχή και την ελπίδα του χρόνου τέτοια μέρα να επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα ώστε να μην χρειάζεται να έχουμε στρατό, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας προσθέτοντας πως όλων οι προσπάθειες είναι να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα με ειρηνικά μέσα και όλοι μαζί Ε/κ και Τ/κ να ζήσουμε ειρηνικά στην πατρίδα που μας γέννησε και μας ανάθρεψε».

    Ανέφερε ωστόσο πως ενόσω υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες στο νησί, ενόσω κατέχεται η μισή Κύπρος δεν θα υπάρχει εφησυχασμός και η έγνοια μας θα είναι η συνεχής ενίσχυση, ενδυνάμωση και αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, ούτως ώστε να αποτρέψουμε την όποια εχθρική επιβουλή.

    Ο Υπουργός Αμυνας μιλούσε ύστερα από την τελετή ορκωμοσίας των Νεοσύλλεκτων Οπλιτών της 2009 Β` ΕΣΣΟ, στο ΚΕΝ Λάρνακας, στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη.

    Την τελετή ορκωμοσίας παρακολούθησαν επίσης ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος και ο Επαρχος Λάρνακας, ο Δήμαρχος Λύσης, βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των νεοσυλλέκτων.

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

    Ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρείας, κατέπεσε γύρω στις 10 σήμερα το πρωί, στην τοποθεσία ΓΕΡΟΝΤΑΣ νοτιοανατολικά του χωριού Μονή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο πιλότος του ελικοπτέρου, όσο και το δεύτερο πρόσωπο το οποίο επέβαινε σε αυτό διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για νοσηλεία.

    Το ελικόπτερο είχε εκμισθωθεί από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, για πλύσιμο και καθαρισμό των μονωτήρων των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που συνδέουν τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς Μονής Βασιλικού.

    Η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων σε συνεργασία με την Αστυνομία, διερευνούν τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, καταλήγει η αστυνομική ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 August 2009 - 13:29:14 UTC