Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ - ΔΙΕΛΕΥΣΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΑΛΥΜMΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Ο δεύτερος κύκλος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα είναι μια προσπάθεια να επιτευχθούν περισσότερες συγκλίσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν 40 συναντήσεις, υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ο ίδιος ανέμενε περισσότερη πρόοδο κατά τον πρώτο κύκλο, ``όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε πρόοδος``.

    ``Εχει συμπληρωθεί ένας κύκλος διαπραγματεύσεων και με συγκλίσεις και με αποκλίσεις``, προσθέτοντας πως ``ο δεύτερος κύκλος που αρχίζει θα είναι μια προσπάθεια να πετύχουμε περισσότερες συγκλίσεις``.

    ``Ξεκινούμε με τη διακυβέρνηση και ειδικότερα με το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα στη διακυβέρνηση που θα συζητήσουμε στη διάρκεια του δεύτερου γύρου. Θα περάσουμε στο θέμα των περιουσιών και θα πιάνουμε ένα-ένα τα ζητήματα, να προχωρούμε και θα ξεχωρίζουμε και κάποια ζητήματα, όταν θα είμαστε κοντά, τα οποία θα αναλαμβάνουν ο κ. Ιακώβου και ο κ. Ναμί``, ανέφερε.

    Κληθείς να προβεί σε έναν απολογισμό του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων, ο κ Χριστόφιας είπε πως προσωπικά περίμενε περισσότερη πρόοδο.

    ``Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε πρόοδος. Υπάρχουν ζητήματα αρχής τα οποία έχουμε διεξέλθει και έχουμε συμφωνήσει. Υπάρχουν, όμως, και ζητήματα που ανέμενα πραγματικά ότι θα προχωρούσαμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και θα υπήρχε περισσότερη αλληλοκατανόηση. Κατά συνέπεια, ο δεύτερος γύρος είναι η προσπάθεια να υπάρξει περισσότερη αλληλοκατανόηση και ελπίζω να το πετύχουμε``, ανέφερε.

    Υπογράμμισε πως ``εμείς έχουμε αναλάβει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες γιατί θέλουμε πράγματι λύση στο Κυπριακό``, και επανέλαβε πως η λύση πρέπει να στηρίζεται σε αρχές, να είναι βιώσιμη, να είναι λειτουργική, σημειώνοντας πως «αυτός είναι ο στόχος και ελπίζω να τον πετύχουμε».

    Ερωτηθείς εάν στον δεύτερο γύρο τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν διαφορετικό ρόλο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως ο ρόλος αυτός θα είναι ο ίδιος.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει αισιοδοξία όσον αφορά στο δεύτερο γύρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Εάν είμαστε απαισιόδοξοι, νομίζω το είπα πολλές φορές, να πάμε σπίτι μας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θέλω να πιστεύω ότι στην πορεία θα γίνουμε ακόμα περισσότερο αισιόδοξοι για να καταλήξουμε να πετύχουμε το στόχο που από κοινού με τον κ. Ταλάτ επιδιώκουμε. Τονίζουμε ότι θέλουμε και οι δύο κοινότητες λύση στο Κυπριακό και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θέλουν λύση στο Κυπριακό και αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα το κάνουμε πραγματικότητα».

    Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό δοκιμαστικό δρομολόγιο από το Λιμνίτη προς το Γενικό Νοσοκομείο και από τα κατεχόμενα προς τα Κόκκινα με ασθενοφόρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Τα δρομολόγια θα γίνουν, θα γίνονται. Ο κ. Ναμί και ο κ. Ιακώβου έχουν συμφωνήσει ότι τη Δευτέρα θα πάνε επί τόπου να κάμουν το δρομολόγιο και ελπίζω το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε πολύ πρακτικά στο θέμα της διάνοιξης αυτού του οδοφράγματος».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του καταμερισμού των εξουσιών και, συγκεκριμένα, το ζήτημα της εκτελεστικής εξουσίας, θα ξεκινήσουν το δεύτερο γύρο των συνομιλιών στις 3 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά το πέρας της 40ης συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ του ζήτησαν να πει ότι ``είναι ευχαριστημένοι που ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση. Ηταν (σήμερα) η τελευταία συνάντηση της πρώτης ανάγνωσης``.

    Τα ΗΕ, είπε, χαρακτηρίζουν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών καλή πρόοδο. ``Δείχνει ότι υπήρχε σημαντική πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις``. Ο δεύτερος γύρος ή δεύτερη ανάγνωση, πρόσθεσε, θα ξεκινήσει στις 3 Σεπτεμβρίου μετά την ανάπαυλα των ηγετών των δύο κοινοτήτων και η πρώτη συνάντηση θα επικεντρωθεί στη Διακυβέρνηση και την Εκτελεστική εξουσία, που θα είναι ``το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν``. Μετά, είπε, θα προχωρήσουν στο περιουσιακό και ύστερα σε άλλα θέματα.

    Στη συνάντηση της Πέμπτης, ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, οι δυο ηγέτες είχαν κατ` ιδίαν συνάντηση μιάμισης ώρας και στη συνέχεια για άλλη μισή ώρα συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες τους και ολοκλήρωσαν τη συζήτηση του κεφαλαίου για θέματα υπηκοότητας, ασύλου, μετανάστευσης και αλλοδαπών. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο Σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί, και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ μπρουκ Ζεριχούν θα επισκεφτούν την περιοχή του Λιμνίτη και του Κάτω Πύργου την ερχόμενη Δευτέρα.

    [03] ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ - ΔΙΕΛΕΥΣΗ

    Για πρώτη φορά, μετά από 45 ολόκληρα χρόνια, άνοιξε δοκιμαστικά το οδόφραγμα του Λιμνίτη. Ασθενοφόρο του ιατρικού κέντρου Κάτω Πύργου Τηλλύριας, επανδρωμένο με οδηγό και με μια νοσηλεύτρια, διάνυσε σήμερα για πρώτη φορά από το 1964 τη διαδρομή Κάτω Πύργος-Λευκωσία μέσω Λιμνίτη, Ξερού Ποταμού και Μόρφου. Πριν από την έλευση του ασθενοφόρου του συγκεκριμένου ιατρικού κέντρου, ασθενοφόρο της Ερυθράς Ημισελήνου από τα κατεχόμενα πέρασε στις ελεύθερες περιοχές και κατευθύνθηκε προς τα Κόκκινα.

    Στις 10.29 το πρωί της Πέμπτης, το ασθενοφόρο του ιατρικού Κέντρου Κάτω Πύργου, με τη συνοδεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Η.Ε., ξεκίνησε από τον Κάτω Πύργο και μέσω των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου μετρηθεί η απόσταση αλλά και να εξετασθεί κατά πόσο ο δρόμος που έχει κατασκευασθεί πριν από την ανεξαρτησία από τους Βρετανούς μπορεί να χρησιμοποιείται προσωρινά από ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, σε έκτακτες περιπτώσεις, μέχρι τη διαπλάτυνση του δρόμου, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη.

    Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς, Σπύρος Γεωργίου, ανέφερε ότι η υγεία δεν γνωρίζει σύνορα. Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, Κώστας Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, Ανδρέας Καρός χαρακτήρισαν ιστορική τη σημερινή μέρα και δήλωσαν ότι θα ζητήσουν να επιτρέπεται και η διέλευση κατοίκων της περιοχής από τον ίδιο δρόμο, πριν από τη συμπλήρωση των βελτιωτικών έργων. Οπως επεσήμαναν, από τη στιγμή που μπορεί να περάσει ασθενοφόρο από τον υφιστάμενο δρόμο, μπορούν να πράξουν το ίδιο και ιδιωτικά οχήματα.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΑΛΥΜMΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

    Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα αποφάσισαν να προωθήσουν άμεσα το θέμα της θέσπισης νομικού πλαισίου για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων που υπολογίζεται ότι θα φθάνουν τα τρία περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Σε ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), των εμπορικών τραπεζών των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, εξετάστηκε το πρώτο προσχέδιο που ετοίμασε η ΚΤ για το θέμα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη δίωρη συνάντηση, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών και η ΚΤ εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας ``μη αποκλειόμενης και της έκδοσης ειδικών χρεογράφων``. ``Εχει αποφασιστεί άμεσα να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες για έκδοση καλυμμένων ομολόγων, τα λεγόμενα cover bonds, τα οποία μπορούν να φέρουν στην οικονομία σημαντική επιπρόσθετη φτηνή ρευστότητα``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σταυράκης πλαισιωμένος από τον Ανώτερο Διευθυντή της ΚΤ Κυριάκο Ζίγκα.

    Αναφορικά με το ύψος των καλυμμένων ομολόγων, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα του χαρτοφυλακίου κάθε τράπεζας και ποια δάνεια θεωρούνται ότι μπορούν να ομαδοποιηθούν και να προσφερθούν στους επενδυτές ή στην ΚΤ, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τις πρώτες προκαταρτικές εκτιμήσεις θα φθάσουν τα δύο ή τρία δισ. ευρώ. Σε σχέση με τη διάρκεια των καλυμμένων ομολόγων τόσο ο κ. Σταυράκης όσο και ο κ. Ζίγκας είπαν ότι αυτά έχουν συνήθη διάρκεια 10 έτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 August 2009 - 15:30:31 UTC