Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΛΙΟΣ
  • [03] ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ECDC ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜOΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού μπορούν να επιτύχουν, εξέφρασε, εκ νέου, την Τρίτη ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα εισέλθουν, από τις 3 Σεπτεμβρίου, στη δεύτερή τους φάση.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών (δεύτερη ανάγνωση) θα ξεκινήσει στις 3 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνεται ένα έτος από της ενάρξεως των συνομιλιών των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ακόμη ότι η δεύτερη φάση των συνομιλιών δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία λήξης.

    [02] ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΛΙΟΣ

    Εντός Σεπτεμβρίου και πριν την έναρξη της δίκης για τη συντριβή του Μπόινγκ της αεροπορικής εταιρείας ΗΛΙΟΣ από το Κακουργιοδικείο, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε ώστε να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης των νομικών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να παραπέμψει σε δίκη τέσσερις κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι τρεις προσήχθησαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι θα συναντηθούμε κάποια μέρα του Σεπτέμβρη για αλληλογνωριμία και για να συζητήσουμε πώς προχωρούμε με την υπόθεση μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να παραπέμψει τέσσερις κατηγορούμενους σε δίκη και στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι τρεις προσάγονται σε δίκη και με βάση το κατηγορητήριο στην Κύπρο».

    Ερωτηθείς εάν η έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος προκαλεί προβλήματα στη δικαστική διαδικασία, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως «είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε με τον ομόλογο μου στην Αθήνα». Πρόσθεσε ότι «έχουμε πει ότι θα γίνει συνάντηση το Σεπτέμβρη πριν την 17η Σεπτεμβρίου, που είναι ορισμένη η έναρξη της δίκης από το Κακουργιοδικείο», στην Κύπρο.

    Σε ό,τι αφορά πληροφορίες που τον έφεραν να διαβίβασε επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα τέσσερα μέλη της Αστυνομίας που παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση Κίτα, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι έχει διαβιβάσει την επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αναφερθεί στο περιεχόμενο της επιστολής.

    [03] ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ECDC ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Την πεποίθηση ότι η Κύπρος έχει ένα πολύ καλό σχέδιο για αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης και πως ο τρόπος με τον οποίο το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται φαίνεται να είναι καλά μελετημένος, εξέφρασε ο Επικεφαλής του Επιστημονικού Τμήματος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) Γιόχαν Γκίσεκε, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Υγείας Χρίστο Πατσαλίδη, ο Σουηδός επιστήμονας δήλωσε ότι είναι σίγουρο πλέον πως πρόκειται για μια πανδημία που εξαπλώνεται ανά το παγκόσμιο και η οποία αφορά, ωστόσο, μια ήπια ασθένεια.

    Πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο ιός δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνος από τον ιό της εποχικής γρίπης, υποδεικνύοντας πως γι αυτό το λόγο δεν θα πρέπει ο κόσμος να ανησυχεί και να πανικοβάλλεται, ωστόσο, θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι. Ο κ. Γκίσεκε υπέδειξε ακόμη πως τα περισσότερα από τα κρούσματα στην Ευρώπη είναι ήπιας μορφής, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τα κρούσματα θα είναι πιο σοβαρής μορφής». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γκίσεκε ανέφερε πως με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από τις φαρμακευτικές εταιρείες το εμβόλιο κατά του ιού θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Γκίσεκε στην Κύπρο αντηλλάγησαν απόψεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της νέας γρίπης εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή του ECDC, καθώς -όπως ανέφερε- από την πρώτη μέρα εμφάνισης της νέας γρίπης, ο συντονισμός και οι κατευθυντήριες γραμμές του Κέντρου συνέβαλαν σημαντικά στη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της γρίπης. Ο κ. Πατσαλίδης υπενθύμισε πως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας της νέας γρίπης, το Υπουργείο Υγείας δεν λειτουργεί από μόνο του, αλλά σε συνεννόηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και ειδικότερα με το ECDC, το οποίο έχει, όπως είπε, την αρμοδιότητα και την εμπειρογνωμοσύνη για να δώσει εκείνες τις κατευθυντήριες γραμμές για την πιο σωστή διαχείριση της πανδημίας.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜOΣ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης διέψευσε την ύπαρξη έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία αναφέρει την Κύπρο ως έναν από τους πιο ακριβούς προορισμούς στην Ευρώπη για φέτος το καλοκαίρι. Ερωτηθείς για μείωση του τουρισμού, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι οποιαδήποτε μείωση δεν ευχαριστεί κανένα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Συμπλήρωσε ότι ο τουρισμός είναι ένας ευάλωτος τομέας της οικονομίας και ότι αναπόφευκτα θα υπήρχε κάποια μείωση.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το Υπουργείο συνεχίζει τις προσπάθειες του, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Ρωσία και σε άλλες χώρες για προσέλκυση τουριστών αφού, όπως είπε, η συνέχιση της προσπάθειας και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου στις καλύτερες δυνατές τιμές είναι μονόδρομος. Είπε επίσης ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αναμένονται καλύτερες αφίξεις από όλες τις χώρες. Μιλώντας μετά από συνάντησή του με τον νέο Γενικό Διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας Emirates εξέφρασε την ικανοποίησή του που η εταιρεία χρησιμοποιεί την Κύπρο ως προορισμό της και σχεδιάζει να την χρησιμοποιήσει ακόμα περισσότερο.

    Οπως είπε, η αεροπορική εταιρεία Emirates συνδέει την Κύπρο με πάρα πολλές χώρες, γιατί το Ντουμπάι είναι ένας αεροπορικός κόμβος τον οποίο πολύς κόσμος που θέλει να έρθει στην Κύπρο μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσω της εταιρείας. Από την πλευρά του ο κ. Al Zarouni εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυπριακή Κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρείχε στην εταιρεία, στα 40 χρόνια στα οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο. Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς της Emirates στην Ευρώπη, με δύο καθημερινές πτήσεις προς Ντουμπάι και Μάλτα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 August 2009 - 17:29:12 UTC