Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄
  • [02] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΓΡΙΠΗΣ
  • [03] ΤΕΠΑΚ - ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο φόντο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μπορεί και πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στην τουρκική ηγεσία, για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης και των κρατών μελών της, αλλά και για να συνεργαστεί για λύση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, στη Μονή Κύκκου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως ``αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης σεβασμός των αποφάσεων της Ενωσης, αυτό επιβάλλει η στοιχειώδης επίδειξη αλληλεγγύης από μέρους της ΕΕ, έναντι σε ένα κράτος μέλος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι "η διχοτόμηση, που εμπερικλείει θανάσιμους κινδύνους για το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας, μπορεί να παγιωθεί είτε μέσα από μια κακή λύση είτε με την άγονη παρέλευση του χρόνου και τη μονιμοποίηση των τετελεσμένων του διαχωρισμού επί του εδάφους".

    ``Εχοντας πλήρη επίγνωση όλων των αντικειμενικών δεδομένων και αξιολογώντας τις μακροχρόνιες προσπάθειες για επίτευξη λύσης, προσπάθειες που δυστυχώς δεν είχαν το ποθούμενο αποτέλεσμα λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας, διαμορφώσαμε και εφαρμόζουμε πολιτική για επίτευξη δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, το συντομότερο δυνατόν``, πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι ``από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, εργαστήκαμε στοχοπροσηλωμένα για να τερματίσουμε τη στασιμότητα και τα αδιέξοδα, τα οποία τροφοδοτούν και βολεύουν την πολιτική όλων εκείνων που επιθυμούν τη διχοτόμηση``.

    Αυτές οι προσπάθειες, συνέχισε, συνοδεύτηκαν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου πλαισίου, έτσι ώστε η διαδικασία του διαλόγου να μην επιτρέπει την εκτροπή προς μια πιθανή κακή λύση.

    Είπε ότι αυτή η πολιτική αποδίδει καρπούς αφού "πρώτα από όλα τερματίστηκε η στασιμότητα και μπήκαμε σε διαδικασία απευθείας διαπραγματεύσεων με την τ/κ κοινότητα".

    Η διαπραγμάτευση, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διεξάγεται πάνω σε συγκεκριμένη και συμφωνημένη βάση λύσης με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ``Αυτή είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Η διαπραγμάτευση, δηλαδή, έχει ως βάση την πολιτική κληρονομιά που μας άφησε ο Εθνάρχης Μακάριος, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Είναι πάνω σε αυτή τη βάση που καταθέτουμε τις προτάσεις μας στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας και από την τ/κ πλευρά να κάνει το ίδιο``, διευκρίνισε.

    Στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε, "καθοδηγούμαστε από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου".

    "Αρα, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε κακή λύση. Ούτε το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά ούτε και η δική μας αποφασιστική στάση επιτρέπουν μιαν τέτοια εξέλιξη", είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως "για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προθέσεις είτε της Τουρκίας είτε ξένων κύκλων, για επιβολή λύσης που δεν θα είναι προς όφελος των Κυπρίων, διεκδικήσαμε και πετύχαμε η πρωτοβουλία να βρίσκεται στα χέρια των δύο κοινοτήτων και των ηγετών τους".

    Ανέφερε πως δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μετά από το 1974, οι δύο κοινότητες να προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο λύσης αμιγώς κυπριακό, χωρίς την κατάθεση των όποιων προτάσεων ή σχεδίου λύσης από έξω. ``Εμείς το διεκδικήσαμε, το πετύχαμε και θα υπερασπιστούμε αυτό το δεδομένο``, σημείωσε.

    "Επίσης", συνέχισε, "η διαδικασία, στην οποία έχουμε συμφωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, δεν προβλέπει αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και η λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή και συμφωνημένη".

    "Μόνο έτσι η πρόταση λύσης θα κατατεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων προς έγκριση σε ταυτόχρονα και ξεχωριστά δημοψηφίσματα", είπε.

    Είπε πως όλα αυτά ``αποτελούν ανάχωμα για αντιμετώπιση πιθανών προθέσεων κάποιων κύκλων να επιβάλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λύση ξένη προς τα συμφέροντα του λαού μας``.

    Εχοντας αυτά υπόψη, πρόσθεσε, "θεωρούμε ατεκμηρίωτες και ανεδαφικές τις απόψεις που ακούονται ότι δήθεν έχουμε εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία που τελικά θα οδηγήσει σε απαράδεκτες λύσεις".

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι "εμείς δεν επιδεχόμαστε καμιά πίεση ούτε και αποδεχόμαστε εκβιασμούς και καθημερινά πείθουμε στην πράξη, όχι μόνο για την καλή μας θέληση στις διαπραγματεύσεις, αλλά και για τη θέλησή μας να εξευρεθεί λύση σύντομα".

    ``Θέλω ξανά να υπογραμμίσω ότι εμείς επειγόμαστε για λύση. Δεν είναι η ε/κ πλευρά που αποτελεί εμπόδιο στη λύση ούτε είναι αυτή που κρατά το κλειδί της λύσης στα χέρια της, αλλά η Τουρκία``, πρόσθεσε.

    Προς αυτήν, συνέχισε, θα πρέπει να στραφεί ο διεθνής παράγοντας, ζητώντας της να συνεργαστεί για λύση που να είναι προς το συμφέρον των Κυπρίων, όπως άλλωστε οφείλει να κάνει, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτά τα ψηφίσματα, τόνισε, η Τουρκία συνεχώς και κατά συρροή παραβιάζει για 35 ολόκληρα χρόνια.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων "έχει αποδείξει αυτό που δηλώναμε από την αρχή, ότι η επίτευξη λύσης είναι δύσκολος προς εκπλήρωση στόχος, δεν είναι όμως ανέφικτος".

    Ανέφερε ότι η αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων "δεν μας απογοητεύει ούτε και μας αποστρατεύει από τον αγώνα".

    "Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να βολευτούμε με τη ντε φάκτο διχοτόμηση", είπε.

    ``Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλη επιλογή δεν μας έχουν αφήσει το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή και η κατοχή, εκτός από τον ειρηνικό διάλογο για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας``, σημείωσε.

    "Οπως αρχίσαμε τον διάλογο, με αποφασιστικότητα, ευελιξία και συνέπεια στις αρχές λύσης, έτσι θα τον συνεχίσουμε. Για να πετύχουμε τη λύση που θα τερματίσει τη διχοτόμηση και θα επανενώσει το έδαφος, τους θεσμούς, την οικονομία. Θα αποκαταστήσει και θα κατοχυρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. Θα επανενώσει τον λαό μας, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, ο οποίος, στο πλαίσιο μιας ειρηνικής πατρίδας, θα απολαμβάνει τους καρπούς της ευημερίας και της προόδου``, συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία και προσφορά του Μακάριου Γ`, στον άνθρωπο, πολιτικό, κληρικό που στενά συνέδεσε το δικό του ιστορικό πέρασμα με την ιστορική διαδρομή της Κύπρου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

    Τόσο στενά είχε συνδεθεί ο Μακάριος με την Κύπρο, που στο εξωτερικό, ακόμα και σήμερα, 32 χρόνια μετά τον αδόκητο θάνατό του, η αναφορά στην Κύπρο πολλές φορές παραπέμπει στον Μακάριο, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Παρών και επικεφαλής ο Μακάριος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ για αποτίναξη της αποικιοκρατίας. Παρών και επικεφαλής της ε/κ αντιπροσωπείας για την υπογραφή των Συμφωνιών της Ζυρίχης στο Λονδίνο το 1959. Συμφωνίες που ακύρωναν το όραμα, τον πόθο των Ε/κ για ένωση με την Ελλάδα και παραχωρούσαν στην Κύπρο μια υπό κηδεμονία ανεξαρτησία. Παρών, ιδρυτής και επικεφαλής ο Μακάριος του νεοσύστατου κράτους, σε μιαν τιτάνια προσπάθεια να το λειτουργήσει και να το καθοδηγήσει υπό το βάρος των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων της εποχής``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ότι η αποδοχή του συμβιβασμού της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ήταν μια πράξη επίδειξης ρεαλισμού, αλλά και πολιτικού θάρρους από μέρους του Μακαρίου.

    Είπε πως στην προσπάθεια για επίτευξη προόδου, ο Μακάριος είχε μεγάλη συμβολή, αφού στην περίοδο της δικής του προεδρίας τέθηκαν οι βάσεις για οικοδόμηση του μοντέλου της μικτής οικονομίας, το οποίο πρόσφερε και προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα και τον λαό.

    ``Ο Μακάριος έφυγε από τη ζωή πικραμένος γιατί λίγοι φανατικοί ακροδεξιοί τον πολέμησαν και προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Εφυγε πικραμένος γιατί διαψεύσθηκε η πεποίθησή του πως δεν μπορεί να βρεθεί χέρι ελληνικό να καταστρέψει την Κύπρο. Η χούντα των Αθηνών με τις προδοτικές πράξεις της επιβεβαίωσε ξανά το αξίωμα της ιστορίας ότι δεν υπάρχουν κακοί λαοί, αλλά κακές και απάνθρωπες ιδεολογίες που εξωθούν σε εγκλήματα σε βάρος των λαών``, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Ο Μακάριος έφυγε δικαιωμένος στη συνείδηση του λαού. Ολοι εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα που αυτός άρχισε για να δικαιώσουμε την Κύπρο και μαζί τη μνήμη και τους αγώνες του. Να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τη διχοτόμηση και να την επανενώσουμε στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία. Αυτό είναι το χρέος που μας άφησε ο Μακάριος. Αυτή είναι η πολιτική του κληρονομιά``, κατέληξε.

    [02] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΓΡΙΠΗΣ

    Το εμβόλιο κατά της γρίπης Α αναμένεται να γίνει από το Φθινόπωρο σε δύο φάσεις, καλύπτοντας ποσοστό πληθυσμού 50%, νοουμένου όμως ότι θα έχουν τελειώσουν οι κλινικές δοκιμές ασφάλειας του στην Ευρώπη, δήλωσε το Σάββατο, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

    Παρουσιάζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη το Στρατηγικό Σχέδιο για το πρόγραμμα εμβολιασμού γρίπης, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) αλλά περιλαμβάνει, άλλα δύο εμβόλια εξίσου σημαντικά για να υπάρχει ολοκληρωμένος και καθολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης του φαινομένου.

    Πρόκειται, όπως εξήγησε, για το πρόγραμμα εμβολιασμού για την εποχιακή γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο.

    ``Οσον αφορά το θέμα της διασφάλισης των εμβολίων, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει η εξασφάλιση για το 25% του πληθυσμού που θα υπάρξει από την πρώτη φάση της κυκλοφορίας του εμβολίου. Αυτό αναμένεται το Φθινόπωρο και νοουμένου ότι θα τελειώσουν οι κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια στην Ευρώπη, που είναι ένα απαραίτητο στοιχείο``, είπε.

    Με την παραγωγή και με την έναρξη κυκλοφορίας του εμβολίου, συνέχισε, τότε ``θα μπορέσουμε κι εμείς να αρχίσουμε την πρώτη μας φάση, που θα καλύπτει το 25% του πληθυσμού``.

    Η δεύτερη φάση, είπε, θα καλύψει το άλλο 25% του πληθυσμού, το οποίο θα ακολουθήσει μετά το Φθινόπωρο με την έναρξη του Χειμώνα.

    Ο Υπουργός είπε πως η πορεία της γρίπης Α είναι σε εξέλιξη, για αυτό και υπάρχει συνεχής αξιολόγηση όλων των δεδομένων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων.

    [03] ΤΕΠΑΚ - ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

    Η Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) Καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού και ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου υπέγραψαν την Παρασκευή δύο συμφωνίες μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Δήμου Λεμεσού, που αφορούν την αξιοποίηση δύο σημαντικών έργων υποδομής προς όφελος τόσο του Πανεπιστημίου και του Δήμου όσο και των κατοίκων της Λεμεσού ευρύτερα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η πρώτη συμφωνία προνοεί την παραχώρηση της υποδιαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ στο Πανεπιστήμιο και στις οποίες θα πραγματοποιούνται οι αθλητικές δραστηριότητες των φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος αθλητισμού του Πανεπιστημίου.

    Παράλληλα, όλα τα γήπεδα θα είναι προσβάσιμα και στο ευρύ κοινό, ενώ στους χώρους θα διοργανώνονται και δραστηριότητες του προγράμματος του ΚΟΑ «Αθλητισμός για Ολους».

    Το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει και στη διενέργεια ορισμένων βελτιωτικών έργων στους χώρους και επιπρόσθετα θα εξοπλίσει το ΓΣΟ με κέντρο πρώτων βοηθειών και άλλο απαραίτητο υλικό.

    Οσον αφορά το ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο Δήμος Λεμεσού παραχωρεί για χρήση στο Πανεπιστήμιο τους χώρους για περίοδο 15 ετών.

    Το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου, στη φωταγώγηση των εξωτερικών του χώρων, στην ανέγερση ημιυπόγειου χώρου στη βόρεια πλευρά του κτιρίου και στην εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού.

    Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει την πλήρη μηχανογράφηση των εκδόσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και την εκπαίδευση του προσωπικού της Βιβλιοθήκης, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 August 2009 - 9:29:13 UTC