Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • [02] ΔΣ ΚΥΠΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [03] CERN ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Σχέδιο δράσης για την επίλυση των διαδικαστικών προβλημάτων που αποτελούν εμπόδιο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο ετοιμάζουν το Υπουργείο Οικονομικών και ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων (CIPA), δήλωσε την Τρίτη ο αρμόδιος Υπουργός, Χαρίλαος Σταυράκης.

    Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού, Χρίστο Μαυρέλλη, μεταξύ των ζητημάτων που εμποδίζουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οικοδομής, την εργοδότηση προσωπικού από το εξωτερικό. Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων, λέγοντας ότι με δανειστικά επιτόκια της τάξης του 6 με 6,5% δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις.

    Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το ΥΠΟΙΚ θα είναι σε στενή συνεργασία με τον CIPA και τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, καθώς ``οι ξένες επενδύσεις είναι οξυγόνο για την κυπριακή οικονομία και αυτή η συνεχής συνεργασία με τον ΣΙΠΑ και με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα φέρνει συνεχώς τα ποθητά αποτελέσματα``.

    ``Εχουμε δει σε βάθος κάποια προβλήματα διαδικαστικά τα οποία δυσκολεύουν την εισροή και προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο τα οποία σε συνεργασία με άλλα αρμόδια Υπουργεία θα προσπαθήσουμε να λύσουμε με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σχέδιο δράσης``, είπε και εξήρε τη συμβολή του Οργανισμού στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και στη συνομολόγηση της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας με την Ρωσία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

    [02] ΔΣ ΚΥΠΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του ΚΥΠΕ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτορείου, κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων για τα τρία έτη της θητείας του.

    Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στη Δημοσιογραφική Εστία, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Κωστάκης Κωνσταντίνου ανέφερε ότι ως μέρος της υλοποίησης του οργανογράμματος, το ωράριο εργασίας του Πρακτορείου θα επεκταθεί τόσο κατά τις πρωινές ώρες όσο και κατά τις βραδινές. Οπως είπε, αυτή είναι μια πρώτη προσπάθεια επέκτασης των ωρών λειτουργίας του ΚΥΠΕ για να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κατ επέκταση οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο γίνονται σκέψεις για αναβάθμιση της εκπομπής του ΚΥΠΕ τις Κυριακές, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι μέσα στο πλαίσιο της επέκτασης του ωραρίου, πέρα από τις καθημερινές Δευτέρα-Παρασκευή γίνονται σκέψεις για επέκταση του ωραρίου και το Σάββατο και την Κυριακή, με στόχο να εξυπηρετούνται όσο το δυνατό καλύτερα τα ΜΜΕ. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν και οι σχετικές τελικές αποφάσεις.

    Ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι κατά 99% έχει συμφωνηθεί με το προσωπικό η επέκταση του ωραρίου και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά το ωράριο Δευτέρα με Παρασκευή, αλλά και την Κυριακή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει μια μικρή εκκρεμότητα για το Σάββατο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα ξεπεραστεί και αυτή η μικρή διαφορά και ότι ομόφωνα, διεύθυνση και προσωπικό μαζί με το ΔΣ θα προχωρήσουν στην επέκταση του ωραρίου από 1η Σεπτεμβρίου.

    Σημείωσε επίσης ότι η επέκταση αυτή είναι ένα πρώτο βήμα, αφού με την ολοκλήρωση του οργανογράμματος και την πρόσληψη ακόμα 6-7 συντακτών προς το τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου, το νέο ΔΣ θα έχει πρακτικά τη δυνατότητα να εξετάσει θέμα περαιτέρω διεύρυνσης του ωραρίου. Πρόσθεσε ότι ένα πρακτορείο ειδήσεων πρέπει να λειτουργεί αν είναι δυνατό σε 24ωρη βάση και αυτός είναι ο στόχος.

    [03] CERN ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΥ

    Πολλά θα είναι τα οφέλη, όπως εκτιμά η επιστημονική κοινότητα, από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στο μεγαλύτερο κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), που βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Η Κύπρος υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό ως πλήρες μέλος.

    Τα οφέλη από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στο CERN πιστεύεται ότι θα είναι τεράστια δεδομένου ότι η τεχνογνωσία του επιστημονικού αυτού κέντρου θα διαχυθεί και στην Κύπρο σε πάρα πολλούς τομείς εφαρμογών. Η αίτηση της Κύπρου θα εξεταστεί το Δεκέμβριο.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πάνος Ραζής μίλησε για τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στο CERN, όπως και για το μεγάλο πείραμα που ξεκίνησε πριν ένα, σχεδόν, χρόνο στο CERN, αλλά διεκόπη και αναμένεται να ξαναρχίσει το Νοέμβριο.

    Οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι μέσω των πειραμάτων στο CERN θα συλλέξουν στοιχεία για την κατανόηση των νόμων που βρίσκονταν σε ισχύ αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) που δημιούργησε το Σύμπαν πριν από 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια. Στο πείραμα αυτό συμμετέχουν χιλιάδες επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους, και μια κυπριακή ομάδα υπό τον καθηγητή κ. Ραζή


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 July 2009 - 11:29:29 UTC