Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] EUROSTAT - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και την πολιτική που ακολουθούμε, τερματίσαμε την επικίνδυνη στασιμότητα στο Κυπριακό και δώσαμε μια καινούργια ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση του αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι η λύση είναι εφικτή, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά έπαψε να δακτυλοδείχνεται ως η αδιάλλακτη πλευρά.

    Σε ομιλία του στις εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Μνημείο Πεσόντων Αντιστασιακών, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ``στις συνομιλίες αντιμετωπίζουμε εμπόδια και δυσκολίες, διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις σε σημαντικά ζητήματα, γίνονται, όμως, και βήματα προόδου``.

    Οπως είπε ``τα αποτελέσματα θα μπορούσαν, σίγουρα, να είναι καλύτερα και δεν απογοητευόμαστε, συνεχίζουμε γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να επιμένουμε στο δρόμο των συνομιλιών``.

    ``Επιλέγουμε τη δράση και όχι την αδράνεια, γιατί η αδράνεια θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εδραίωση της διχοτόμησης. Υπερασπίζουμε με συνέπεια τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. Παραμένουμε δεσμευμένοι σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού. Λύση που θα προνοεί για μια ενωμένη Κύπρο, με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια``, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ``ακούγεται τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά, ότι θα πρέπει να εξευρεθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου και θέτουν, μάλιστα, υπόψη μας τα προσεχή φυσικά ορόσημα που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή αξιολόγηση της Τουρκίας και τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα``.

    Είπε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί λύση ακόμα και πριν το τέλος αυτού του χρόνου, ωστόσο επεσήμανε ``το γεγονός αυτό συναρτάται άμεσα με το περιεχόμενο των συνομιλιών και τις θέσεις που καταθέτει η κάθε πλευρά``.

    «Εάν αυτές οι θέσεις είναι λογικές, είναι συμβιβαστικές και βρίσκονται εντός του πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τότε και μόνο τότε, οδηγούμαστε σε συγκλίσεις,`` υπέδειξε.

    ``Θέσεις, όμως, που εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και κινούνται στη λογική της αριθμητικής ισότητας και όχι της πολιτικής ισότητας, όπως ορίζει ο διεθνής οργανισμός, δεν οδηγούν πουθενά. Και είμαι πεπεισμένος ότι η πλευρά μας δικαιούται να ισχυριστεί ότι οι θέσεις που καταθέτουμε στις συνομιλίες εξυπηρετούν το στόχο της λύσης και διευκολύνουν την ευόδωση των συνομιλιών``, είπε.

    Είναι απορίας άξιον, συνέχισε, «η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιθυμούν από τη μια λύση μέχρι το Δεκέμβριο και να το διακηρύττουν από κοινού, και από την άλλη να διατυπώνονται αδιάλλακτες και σκληρές θέσεις σε σχέση με τα κεφαλαιώδη θέματα της ασφάλειας και της επιδιωκόμενης λύσης``.

    ``Προφανώς, εκείνοι που μιλούν για χρονοδιαγράμματα``, είπε, ``θέλουν να αγνοούν αυτές τις ακραίες θέσεις της Τουρκίας. Αγνοούν ακόμα ότι ολόκληρος ο κυπριακός λαός, στο σύνολό του, βιώνει καθημερινά την απειλή από την παρουσία του τουρκικού στρατού και τις συνέπειες της ντε φάκτο διχοτόμησης. Οτι είμαστε εμείς που επειγόμαστε για λύση και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται. Μας ενδιαφέρει, όμως, το περιεχόμενο της λύσης και για αυτό το περιεχόμενο παλεύουμε. Γιατί θέλουμε λύση που θα λειτουργεί και να είναι βιώσιμη, να αντέχει στο χρόνο``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε: ``Εάν έγνοια αυτών των κύκλων είναι η σύντομη λύση και τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της, τότε θα πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους στην Αγκυρα για να συμβάλει έμπρακτα στην επίλυση του Κυπριακού. Ας βοηθήσει η ίδια η Τουρκία τον εαυτό της, αποδεχόμενη λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επιτρέπει την πολιτική και στρατιωτική απεξάρτηση των κατεχομένων``.

    Ξεκαθάρισε ότι ``δεν μπορούμε να αποδεχθούμε επιδιαιτησίες, ανοικτές ή συγκαλυμμένες``, για να προσθέσει ότι ``η πικρή εμπειρία του 2004 θα έπρεπε να έχει κάνει σοφότερες όλες τις πλευρές, εντός και εκτός Κύπρου``. ``Εμείς δεν επιθυμούμε επανάληψη του 2004. Θέλουμε να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού, αμοιβαία αποδεκτή. Λύση που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των Κυπρίων``, είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους, διαβεβαιώνοντας τους ότι ``μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά σε μια επανενωμένη Κύπρο``.

    Είπε πως ``οι επιλογές μας σήμερα θα καθορίσουν εάν αυτός ο τόπος έχει μέλλον ή θα παραμείνει αιχμάλωτος ενός τραυματικού παρελθόντος που προοιωνίζει και την ανάλογη προοπτική``, συμπληρώνοντας πως πρέπει ``να συναισθανθούμε τις ευθύνες μας έναντι σε αυτούς που έφυγαν με τον πόνο της διαίρεσης``.

    Διαβεβαίωσε, παράλληλα, τον κυπριακό λαό ότι ``επιδιώκουμε λύση που να επιτρέπει στους πραγματικούς αφέντες αυτού του τόπου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώνουν σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας με τα ανθρώπινά τους δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες αναγνωρισμένα και διασφαλισμένα``.

    «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα μας είναι η ενότητα δράσης στο εσωτερικό μέτωπο και επειδή ακριβώς πιστεύουμε στον υπέρτατο βαθμό σε αυτή την ενότητα δράσης, αντιπαρερχόμαστε σκληρές επιθέσεις εναντίον της πολιτικής που ακολουθούμε, που ενίοτε ισοδυναμούν με αφορισμούς``, κατέληξε.

    [02] ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ διατύπωσε τη θέση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο έχουν μια ιστορική ευκαιρία να εξεύρουν από κοινού μια συμφωνία λύσης που να επουλώνει τις πληγές του νησιού το οποίο παραμένει, όπως είπε, διαιρεμένο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο κ. Ρέινφελντ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το διάστημα της ΕΕ, μιλούσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο καθώς και το όραμά του για την Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, είπε ότι στο τέλος της ημέρας η συμμετοχή στην ΕΕ σημαίνει να μοιράζεσαι ένα σύνολο από κοινές βασικές αξίες και να ακολουθείς κοινούς κανόνες. Οπως είπε «αυτό είναι κάτι που οι εκτός ΕΕ μελετούν τώρα. Από το Ρέυκιαβικ μέχρι την Αγκυρα και τα Δυτικά Βαλκάνια».

    Ανέφερε στη συνέχεια ότι «οι ηγέτες της Κύπρου έχουν μια ιστορική ευκαιρία να εξεύρουν μαζί μια συμφωνία λύσης που θα επουλώνει τις πληγές στο νησί, το οποίο παραμένει διαιρεμένο εδώ και πολύ καιρό». «Για όσους είναι εντός της ΕΕ, επιτρέποντας στην ενταξιακή διαδικασία να καταστεί μια ευκαιρία για επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων μπορεί να είναι δελεαστικό», είπε και πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να βρούμε λύσεις που να είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και να ανοίγουν ένα δρόμο μπροστά».

    [03] EUROSTAT - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Αρνητικό μέσο ετήσιο πληθωρισμό για πρώτη φορά από σύστασης της, εμφάνισε τον Ιούνιο η ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Στην Κύπρο, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,1% από 0,5% το Μάιο, ενώ στην Ελλάδα παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,7%.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η πληθωρισμός τον Ιούνιο υποχώρησε στο -0,1% στην ευρωζώνη έναντι 0,0% που ήταν το Μάιο. Στο σύνολο της Κοινότητας καταγράφηκε ποσοστό 0,6%, ενώ το Μάιο ο πληθωρισμός ήταν της τάξης του 0,8%. Επτά χώρες της ευρωζώνης και μιας εκτός (Εσθονία), εμφάνισαν ετήσιο πληθωρισμό με αρνητικό πρόσημο.

    Ενδεικτικό της σημαντικής υποχώρησης των τιμών, είναι και το γεγονός ότι στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός της χώρας με το ψηλότερο ποσοστό, της Μάλτας, έφτασε μόλις το 2,8%, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 4%. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, όπως ο Πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, εμφανίζονται απολύτως καθησυχαστικοί επισημαίνοντας ότι υπάρχει κανένας κίνδυνος εισόδου σε μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικού πληθωρισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 July 2009 - 9:29:14 UTC