Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [03] ΝΕΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Λύση μέχρι το Δεκέμβριο μπορεί να υπάρξει εάν αλλάξει ρότα η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας "θλίψη" και "θυμό" αν και εφόσον θέσεις περί του χρονοδιαγράμματος του Δεκεμβρίου εκφράζονται από ηγήτορες της ΕΕ και από πρόσωπα που σχετίζονται με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο του επίσημου μνημόσυνου για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 1974, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι ο Δεκέμβριος δεν θα πρέπει να υπενθυμίζεται στην ε/κ πλευρά, αλλά στην Τουρκία και επανάλαβε πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων.

    Απαντώντας σε παρατήρηση ότι ο Δεκέμβριος προβάλλεται ως ένα διεθνές ορόσημο για κατάληξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος τόνισε ότι κανένα διεθνές ορόσημο δεν υπάρχει.

    ``Αν υπάρχει (κάτι) το οποίο μπορεί να θεωρηθεί διεθνές είναι η συμφωνία μας με τον ΓΓ των ΗΕ ότι δεν θα υπάρξουν άλλη φορά χρονοδιαγράμματα και μάλιστα ασφυκτικά και ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία``, παρατήρησε.

    Τονίζοντας πως ο ίδιος μένει σε αυτή τη συμφωνία με πολλή συνέπεια και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε πως ``βεβαίως εάν και εφόσον τέτοιες τοποθετήσεις είναι τοποθετήσεις από ηγήτορες της ΕΕ ή ακόμα και από ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέση με τα ΗΕ αυτό μου προκαλεί θλίψη, πρέπει να πω μου προκαλεί και θυμό και δεν πρόκειται εμείς σε καμιά απολύτως περίπτωση να κολλήσουμε στα οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα``.

    ``Θέλουμε λύση σύντομα``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και συνέχισε: ``εάν έχει ανάγκη η Τουρκία από λύση, να βοηθήσει πρώτα τον εαυτό της. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει ρότα η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία, να γίνουν σεβαστές βασικές αρχές και του διεθνούς δικαίου, αλλά και της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, της ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ελπίζω να προκύψει ως μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων``.

    ``Εάν επιδείξει η Τουρκία αυτό το σεβασμό και αν αλλάξει γραμμή, υπάρχει πιθανότητα ως το Δεκέμβριο, βεβαίως, να εξευρεθεί λύση``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας, ``αλλά ας μην μας υπενθυμίζει κανείς το Δεκέμβριο. Εκείνο που πρέπει να υπενθυμίζουν είναι όχι σε εμάς, στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, την Κύπρο και τη διεθνή κοινότητα``.

    Σε ερώτηση για την επιμονή της τουρκικής πλευράς για τη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι συνθήκες εγγύησης και συμμαχίας δεν έδιναν δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στην οποιαδήποτε εγγυήτρια δύναμη.

    ``Απ` εκεί και πέρα είναι σαφές ότι οι εγγυητές, αντί να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Κύπρου εργάστηκαν ώστε να την καταλύσουν``, είπε, διευκρινίζοντας πως όταν μιλά για εγγυητές μιλά στον πληθυντικό.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα, μετά την πτώση της χούντας, τιμώρησε εκείνους οι οποίοι διέπραξαν αυτό το ειδεχθές έγκλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ``η Τουρκία συνεχίζει να εγκληματεί και εδώ βρίσκεται η ουσία του θέματος``.

    ``Κατά συνέπεια``, είπε, ``μετά από τόσα χρόνια, με τόσες αλλαγές στον κόσμο, με τόσες αλλαγές εντός της ΕΕ, με την Κύπρο εντός της ΕΕ, την Ελλάδα εντός, τη Βρετανία εντός και την Τουρκία να κτυπά την πόρτα της ΕΕ, αλλά και με τα τόσα δεινά τα οποία έχει υποστεί ο κυπριακός λαός, νομίζω ότι και ο ίδιος έχει ωριμάσει και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να μην χρειαζόμαστε τους οποιουσδήποτε εγγυητές, οι οποίοι κανένα καλό δεν μας έφεραν εν πάση περιπτώσει``.

    Σε παρατήρηση ότι η επανάληψη των θέσεων της τουρκικής πλευράς αφίστανται των επιδιωκόμενων θέσεων της ε/κ πλευράς, ώστε να είναι εφικτή η λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι ``επαναλαμβάνουμε και εμείς τους δικούς μας στόχους και τις δικές μας θέσεις με πολλή συνέπεια``.

    ΦΩΤΟ 2 (http://www.cna.org.cy/photofile/photo/CNA20090715114351328.jpg)

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ - ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

    Η Κύπρος τίμησε την Τετάρτη, ανήμερα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, τη μνήμη της αποφράδας εκείνης ημέρας και απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς του πραξικοπήματος που, πέντε ημέρες αργότερα, επέφερε την ανείπωτη καταστροφή της τουρκικής εισβολής.

    Οι ήρωες που έπεσαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αλλά και τα αθώα θύματα του πραξικοπήματος, μνημονεύθηκαν την Τετάρτη, κατά το ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ε, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β`, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριου Καρογιάν, καθώς και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου.

    Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

    ``Είναι μέρα που προκαλεί τις ψυχές, προκαλεί θλίψη, αγανάκτηση, είναι και μέρα έκφρασης τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία για να αναχαιτίσουν το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β`. Των ξενοκίνητων, δηλαδή, οι οποίοι βάλθηκαν να εφαρμόσουν ξένα, Νατοϊκά σχέδια της εποχής``, ανέφερε σε δήλωσή του, μετά το πέρας του μνημόσυνου ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σημειώνοντας πως το πραξικόπημα όπως ξέρουμε αποτέλεσε την αφορμή για την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο, δήθεν, για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι ``πολύ σύντομα ο Μακάριος επέστρεψε πίσω στην Κύπρο, αλλά 35 τώρα χρόνια η Τουρκία εφαρμόζει παλιά σχέδια, τα οποία ήταν στα συρτάρια από τη δεκαετία του `50``.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Καταδικάζοντας για άλλη μια φορά, για άλλη μια χρονιά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Βουλή των Αντιπροσώπων διακηρύσσει παράλληλα ότι ο κυπριακός λαός ουδέποτε θα συμβιβαστεί με το αποτέλεσμα της εισβολής, ουδέποτε θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα της κατοχής, ουδέποτε θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων του, τόνισε στην ομιλία του κατά την Ειδική Συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος του Σώματος Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι «είμαστε εδώ σήμερα πρωτίστως για να επιβεβαιώσουμε και να επαναβεβαιώσουμε ότι ουδέποτε θα ξεχάσουμε τη μεγαλύτερη σύγχρονη προδοσία και τη μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία του κυπριακού ελληνισμού» και πρόσθεσε ότι «τιμώντας σήμερα τους ήρωες και τους μάρτυρες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και όλους τους μάρτυρες και παθόντες της εθνικής μας τραγωδίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων συνειδητοποιεί το χρέος της να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες που εκείνοι υπηρέτησαν».

    Σήμερα, 35 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του Ιούλη του 1974, η Κύπρος και ο λαός της συνεχίζουν να αγωνίζονται για την άρση των συνεπειών του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε, «γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο αγώνας μας δεν είναι εύκολος και πως δεν αρκούν η δική μας βούληση και η δική μας καλή θέληση για να φτάσουμε σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν αρκεί η δική μας απόφαση για αποδοχή ενός οδυνηρού συμβιβασμού. Δεν αρκεί η αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Γνωρίζουμε, είπε στη συνέχεια, πολύ καλά ότι ο δρόμος για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης λύσης δεν είναι εύκολος, τονίζοντας ότι «άλλος τρόπος και άλλος δρόμος για να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού, εκτός εκείνου των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει» και συμπλήρωσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως επιβεβαιώνεται από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, έχει τη βούληση και την καλή θέληση να εργαστεί για την εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό».

    [03] ΝΕΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ

    Εδωσαν την Τετάρτη το πρωί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων τη νενομισμένη διαβεβαίωση οι τρεις νέοι βουλευτές, οι οποίοι κατέλαβαν τις κενωθείσες θέσεις των βουλευτών που εξελέγησαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Πρόκειται για τους βουλευτές Πανίκο Χάμπα (ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις) Αντρέα Κυπριανού (ΔΗΣΥ) και Στέλιο Ιερωνυμίδη (ΔΗΚΟ).

    Μετά τη διαβεβαίωση, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν συνεχάρη τους τρεις νέους βουλευτές, εκφράζοντας την ευχή η παρουσία τους στο Σώμα να είναι δημιουργική και ουσιαστική.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 15 July 2009 - 21:35:52 UTC