Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΜΑΡΦΙΝ
  • [04] ΕΔΑΔ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

    Η Κύπρος δεν χρειάζεται εγγυήσεις σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και σημείωσε ότι αυτή είναι θέση την οποία τεκμηρίωσε και δημόσια και στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Μιλώντας μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο για θέματα εγγυήσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει δώσει «εναλλακτικές προτάσεις για να παραμείνουν εγγυήσεις».

    Θέση μας είναι ότι δεν χρειάζεται εγγυήσεις η Κύπρος, είπε.

    Ο κυπριακός λαός, είπε, «είναι ώριμος, έχει υποστεί πολλά δεινά ένεκα των εγγυητριών δυνάμεων, χωρίς να λέω ότι δεν ευθυνόμαστε και εμείς οι Κύπριοι ή κάποιοι Κύπριοι, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση, ως λαός που υπόφερε τόσα πολλά, δεν θα θέλαμε να συνεχιστεί η επίβλεψη από πλευράς των οποιονδήποτε χωρών μέσα από τις εγγυήσεις. Αυτή είναι η θέση μας, και την τεκμηριώσαμε και δημόσια και στο τραπέζι των συνομιλιών και συνεχίζονται οι συνομιλίες».

    «Και επειδή κάποιος κύριος, βλέποντας την συνέντευξη στον κ. (Κώστα) Γενάρη είπε ότι ουσιαστικά χρεώνω την Τουρκία σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές, εγώ είπα ότι εγώ δεν συζητώ κόκκινες γραμμές. Ούτε για μας, ούτε και για την Τουρκία. Για να τονίσω ότι δεν δεχόμαστε τέτοιες γραμμές και από την Τουρκία. Διότι η Τουρκία πρόβαλε ως κόκκινη γραμμή το θέμα των εγγυήσεων. Αυτό ήθελα να τονίσω, αλλά οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να αξιοποιούν και τη διπλωματία επιτέλους και όχι γλώσσα που να αξιοποιείται από τους αντιπάλους», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΥΠΕΞ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΑΦΕΣ

    Την υποστήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αvigdor Lieberman κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποίησε τη Δευτέρα μονοήμερη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ.

    Ο κ. Κυπριανού επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από το Ισραήλ και, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είχε γεύμα εργασίας με το νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αvigdor Lieberman.

    Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και εξετάσθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους. Ο κ. Lieberman ενημέρωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τον κ. Κυπριανού για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε αντίστοιχα για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Lieberman εξέφρασε την υποστήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ισραήλ και άλλα διεθνή ζητήματα.

    Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ Uzi Landau και την Πρόεδρο του κόμματος Kadima, αρχηγό της αντιπολίτευσης Tzipi Livni.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΜΑΡΦΙΝ

    Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι συντονιστικές προσπάθειες εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για ένα ουσιαστικό διάλογο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός Χαρίλαος Σταυράκης, με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας, με τις εμπορικές τράπεζες, με βουλευτές και άλλους εμπλεκομένους φορείς, προκειμένου να εξετασθούν τα διάφορα τεχνικά και άλλα θέματα που θέτει η Μαρφίν και να εξευρεθούν λύσεις, έτσι ώστε να αρθεί η απόφαση της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας για μεταφορά της έδρας της στην Αθήνα.

    Στη συνέχιση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, των καταγγελιών του Αντιπροέδρου της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλου, ``με την ευκαιρία της εξαγγελίας για μεταφορά της έδρας της στην Αθήνα λόγω έλλειψης και ανεπάρκειας θεσμών και διαφάνειας στη διαχείριση δημόσιων ζητημάτων, από την πλευρά του κράτους, που αφορούν την Τράπεζα``, θέματος που ενέγραψε προς συζήτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, εκφράσθηκε η τελική τοποθέτηση του κ. Σταυράκη, ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, έδωσε απαντήσεις σε σωρεία θεμάτων που είχαν εγερθεί τόσο από τον κ. Βγενόπουλο όσο και από βουλευτές και κατέθεσε πολυσέλιδο γραπτό κείμενο στην Επιτροπή.

    Η συζήτηση της Δευτέρας κράτησε τρεις περίπου ώρες και στη διάρκειά της προκλήθηκε αρκετές φορές ένταση, εξαιτίας κυρίως των αντιπαραθέσεων μεταξύ των κυρίων Βγενόπουλου και Ορφανίδη, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος όταν ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε δικτατορική τη συμπεριφορά του κ. Ορφανίδη και αρνήθηκε εκκλήσεις βουλευτών για να ανακαλέσει το χαρακτηρισμό αυτόν.

    Εκφράζοντας παράπονο για το ότι δεν εδόθησαν απαντήσεις στα όσα ο ίδιος την προηγούμενη φορά είχε αναφέρει, ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για το πρόβλημα στον τομέα της εποπτείας, δηλώνοντας πως ``δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή χώρα, όπου να υπάρχει ένας άνθρωπος, δίκην δικτάτορος, να αποφασίζει, χωρίς να έχει καμία αναφορά να δώσει πουθενά, χωρίς -εάν αδικείσαι ως εποπτευόμενος- να έχεις τη δυνατότητα να προσφύγεις σε κάποια Επιτροπή``.

    [04] ΕΔΑΔ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

    Πολύ σημαντική εξέλιξη θεωρείται από νομικούς κύκλους η απόρριψη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του αιτήματος της Τουρκίας όπως παραπεμφθούν στην Ολομέλεια του Σώματος 12 προσφυγές Ελληνοκυπρίων, για τις οποίες το ΕΔΑΔ έλαβε καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Τουρκίας τον χειμώνα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική διότι επιβεβαιώνεται η υφιστάμενη γραμμή του ΕΔΑΔ, ότι δηλαδή η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/κ που έχουν περιουσία ή την κατοικία τους στα κατεχόμενα.

    Πρόσθεσε ότι διαδικαστικά, το ΕΔΑΔ θα προχωρήσει στην επιδίκαση των αποζημιώσεων για τη διαπιστωθείσα παραβίαση και αυτό θα γίνει είτε με τα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον του Δικαστηρίου, ή με επιπρόσθετα στοιχεία που μπορεί να ζητήσει το Δικαστήριο.

    Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η απόφαση για τις αποζημιώσεις θα ληφθεί μετά το καλοκαίρι.

    «Το σημαντικό είναι ότι διαπιστώθηκε η παραβίαση και διαπιστωμένης της παραβίασης η Τουρκία έχει ευθύνη να την σταματήσει. Αυτό σημαίνει ότι κανονικά η Τουρκία πρέπει να αφήσει τα άτομα αυτά να επιστρέψουν στις περιουσίες τους», εξήγησε.

    Σημειώνεται ότι εάν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημα της Τουρκίας για παραπομπή των 12 υποθέσεων στην Ολομέλεια του ΕΔΑΔ, αυτό θα σήμαινε επανεκδίκαση των υποθέσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 14 July 2009 - 18:24:57 UTC