Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
  • [03] ΓΡΙΠΗ Α ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
  • [04] DAVIS CUP ΚΑΛΛΙΑΣ ΠΑΓΔΑΤΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το όραμά του για μίαν Κύπρο ενωμένη, στην οποία ο λαός της να έχει διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στο 22ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία.

    ``Εμείς, πλήρως συνειδητοποιούμε ότι η συνέχιση της παρούσας κατάστασης εμπερικλείει τεράστιους κινδύνους``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, προειδοποιώντας ότι ``η διχοτόμηση απειλεί κάθε επίτευγμα και επιτυχία του λαού μας`` και ότι ``δυναμιτίζει το ίδιο το μέλλον του λαού μας``.

    ``Για αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση``, πρόσθεσε, τονίζοντας πως ``το μέλλον της Κύπρου είναι συνυφασμένο με την προοπτική της επανένωσης``.

    Τα φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``τρέφονται από τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό εσάς των νέων`` και ``εμπνέονται από ευγενικά οράματα για το παρόν και το μέλλον, το οποίο θέλουν και αγωνίζονται να είναι καλύτερο από αυτό που εμείς και οι προηγούμενες γενιές έχουμε ζήσει``.

    ``Αυτό το όραμα αποτυπώνεται στο κεντρικό σύνθημα του φετινού φεστιβάλ, `Για την Κύπρο της επανένωσης, στον κόσμο της ειρήνης` `` και ``απολύτως συμμεριζόμαστε αυτό το όραμα`` και ``για την υλοποίηση του καθημερινά αγωνιζόμαστε``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    ``Ουσιαστικά, η υποψηφιότητά μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα της ισχυρής θέλησης μας να δούμε την Κύπρο μας ελεύθερη και επανενωμένη, να δούμε το λαό μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, ξανά να ζει αρμονικά σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Χωρίς πρόσφυγες και εγκλωβισμένους``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οπως είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό εργαζόμαστε εντατικά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό`` και ``με τις πρωτοβουλίες μας τερματίσαμε τη στασιμότητα, η οποία λειτουργεί προς όφελος της παγίωσης της διχοτόμησης και στο έδαφος, αλλά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων``.

    ``Στις πρωτοβουλίες μας ανταποκρίθηκε ο κ. Ταλάτ και άρχισε ένας εντατικός διακοινοτικός διάλογος`` και ``με τον κ. Ταλάτ ξεκαθαρίσαμε τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ο διάλογος υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ``, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    ``Αμετάθετος στόχος μας``, πρόσθεσε, είναι ``η επανένωση στο πλαίσιο μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους, που θα έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``.

    ``Ο διάλογος``, συνέχισε, ``αποδεικνύεται δύσκολος. Το γνωρίζαμε αυτό από την αρχή. Δεν διστάσαμε όμως να τον αρχίσουμε και δεν διστάζουμε να τον συνεχίσουμε. Αλλος τρόπος για να φτάσουμε σε λύση έξω και πέρα από το διακοινοτικό διάλογο δεν υπάρχει. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, αυτό το διάλογο με αποφασιστικότητα και ευελιξία και πάντοτε συνεπείς στις αρχές λύσης του Κυπριακού``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ``ότι σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια`` θα έχει την ΕΔΟΝ και τα μέλη της ``συνοδοιπόρους και συναγωνιστές``.

    ``Εργαζόμαστε``, είπε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες, ``για να αναβαθμίσουμε τη θέση, το ρόλο και τη φωνή σας στην κοινωνία`` και ``υλοποιούμε το πρόγραμμά μας για να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη, για πιο ποιοτική παιδεία με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, για καλύτερες συνθήκες και όρους εργασίας, για πιο δημιουργική θητεία, για πιο ποιοτική ζωή, επενδύοντας στον πολιτισμό`` και ``αντιμετωπίζοντας τη μάστιγα των εξαρτησιογόνων ουσιών``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

    Μήνυμα προς τις τράπεζες ότι ``οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια`` λάβουν από την Κυβέρνηση ``θα πρέπει πλέον απαραίτητα να συνοδεύεται με ισόποση μείωση των δανειστικών επιτοκίων``, έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, αναφέροντας παράλληλα ότι οι τράπεζες καταθέτουν συνεχώς στην Κυβέρνηση νέα αιτήματα και ``το πράγμα έχει παραγίνει``.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``τα δανειστικά επιτόκια δεν έχουν μειωθεί και αντίθετα, οι τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία``.

    Ο κ. Σταυράκης κλήθηκε, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ``Ο Φιλελεύθερος``, σύμφωνα με το οποίο ο Σύνδεσμος Τραπεζών ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει το θέμα της ανανέωσης των κυβερνητικών ομολόγων, αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι κατατεθειμένα στα πιστωτικά ιδρύματα για ενίσχυση της ρευστότητας τους και λήγουν τέλος του 2009.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``αυτή η Κυβέρνηση, παρόλο που δεν έχει άμεσα εποπτικό ρόλο επί των τραπεζών, ο οποίος ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα που είναι θεσμικά ανεξάρτητη, έχει κάνει μεγάλη σειρά από κινήσεις για να βοηθήσουμε το πρόβλημα που επικαλούνταν οι τράπεζες, ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά``.

    [03] ΓΡΙΠΗ Α ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

    Τριάντα δύο νέα κρούσματα του ιού της Γρίπης Α (Η1Ν1) επιβεβαιώθηκαν κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο και μέχρι τις 08:00 σήμερα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Κύπρο στα 250.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 23 από τα νέα κρούσματα αφορούν Κύπριους.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας διερευνήθηκαν εργαστηριακά 48 άτομα.

    Μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 500 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.

    Σε 250 από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).

    Σημειώνεται πως 159 από τα περιστατικά έχουν ιαθεί.

    [04] DAVIS CUP ΚΑΛΛΙΑΣ ΠΑΓΔΑΤΗΣ

    Δύσκολη αποδείχτηκε για τον Κύπριο πρωταθλητή Φώτο Καλλία, η πρώτη μέρα των αγώνων για το Davis Cup. Ο Κύπριος αντισφαιριστής αναγκάστηκε να αποχωρήσει στο τρίτο σετ, του δεύτερου αγώνα της ημέρας, απέναντι στο νούμερο 1 της ομάδας της Ιρλανδίας Κόνορ Νίλαντ, όταν το σκορ ήταν 7-5, 3-6, 0-5, αισθανόμενος αδιαθεσία, σκορ με το οποίο φέρνει την Κύπρο και την Ιρλανδία στο 1-1 στις νίκες.

    Στο μεταξύ, ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής, μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, συνέχισε την παράδοση που τον θέλει να κερδίζει σε αγώνες Ντέιβις Καπ, και παίζοντας με τεράστια ψυχικά αποθέματα, νίκησε στον πρώτο αγώνα της ημέρας με 3-2 σετ (6-7, 6-4, 3-6, 7-5, 6-4).

    Ο Μάρκος Παγδατής στις δικές του δηλώσεις είπε: ``δεν έπαιξα το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας μου, αλλά δεν μπορούσα γιατί με προβλημάτιζε λίγο το γόνατο μου, δεν μπορούσα να παίξω γρήγορα, το παιχνίδι μου, επιθετικά ήμουν αργός στο γήπεδο και οι συνθήκες δεν βοήθησαν, αρχίσαμε η ώρα 4, ήτανε πάρα πολύ ζέστη, αλλά πάλεψα, προσπάθησα και στο τέλος τα κατάφερα. Εδωσα μία νίκη στην Εθνική μας ομάδα για να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα``. Ο Μάρκος Παγδατής είπε ότι για τον διπλό αγώνα: ``Πιστεύω θα είμαι έτοιμος. Δεν νομίζω να με ενοχλήσει πολύ αυτό. Θα έχω λίγη κούραση πάνω μου. Πιστεύω θα την νοιώσω παρά πάνω την Κυριακή, όχι αύριο (σήμερα), αλλά θα το παλέψω, θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε αύριο, είναι ο πιο σημαντικός αγώνας και ελπίζουμε να έρθει ο κόσμος ξανά να μας βοηθήσει εμένα και τον Φώτο να πάρουμε τη νίκη``, συμπλήρωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 11 July 2009 - 11:29:14 UTC