Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΜΜΕ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
  • [03] ΕΕ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αν οι θέσεις που καταθέτουν οι δύο κοινότητες στο διαπραγματευτικό τραπέζι συνάδουν με τη λογική και στηρίζονται στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε μπορούμε με σκληρή δουλειά να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2009, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται τέτοιες εκτιμήσεις και θέσεις να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου.

    «Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ε/κ πλευρά. Αυτό εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και υπάρχει και η πρόνοια ότι η λύση θα πάει σε δημοψηφίσματα ταυτόχρονα και χωριστά για να εγκριθεί αυτή η λύση. Ετσι προβλέπει η συμφωνία που έχουν μεταξύ τους οι δύο κοινότητες, αλλά και με τον ΓΓ του ΟΗΕ και αυτό υπάρχει και σε ψήφισμα του ΟΗΕ, ότι δηλαδή η λύση θα πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή και συμφωνημένη και θα πάει σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες», είπε.

    Αυτή, συνέχισε, «είναι η διαδικασία, για να μπορέσουμε λοιπόν να έχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή και συμφωνημένη λύση, αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας, οι θέσεις που καταθέτουν οι δύο κοινότητες στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Αν οι θέσεις αυτές συνάδουν με τη λογική και στηρίζονται με τη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε μπορούμε με σκληρή δουλειά να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατό».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «κανένας δεν μπορεί να πει, ειδικά τώρα, πού βρισκόμαστε στη διαδικασία και μάλιστα στην πρώτη ανάγνωση για το πότε μπορούμε να φθάσουμε και ποιές είναι οι προοπτικές, για να φθάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση, και από την άλλη είναι καθαρό ότι αν οι θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με τη βάση, τότε θα δυσκολευτούμε να φθάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση».

    Αρα, το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι το καθοριστικό είναι το τί κατατίθεται στο τραπέζι και το τί συζητείται στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα κανένα χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει μπροστά μας, παρότι έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι θέλουμε λύση το συντομότερο δυνατό, γιατί ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της προοπτικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και της επανένωσης της Κύπρου, στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η παρέλευση του χρόνου εργάζεται υπέρ της διχοτόμησης», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Είναι, πρόσθεσε, γιαυτό που εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να φθάσουμε σε λύση, είπε, σημειώνοντας ότι η λύση έχει πλαίσιο, έχει βάση, έχει προδιαγραφές, και για χάρη του χρόνου το έχουμε δει ξανά, δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι υπάρχει ασυμφωνία όσον αφορά το πώς θα εκλέγεται η ηγεσία των Τ/κ στο κεφάλαιο που αφορά τη Διακυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν μπορώ να ξέρω τι εννοεί ο κ. Ταλάτ, νομίζω ότι εννοεί οι θέσεις των δύο κοινοτήτων που έχουν κατατεθεί στο κεφάλαιο διακυβέρνηση και του ζητήματος εκτελεστικής εξουσίας είναι γνωστές, ότι η ε/κ πλευρά κατάθεσε πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, μέσα στα πλαίσιο ενός προεδρικού συστήματος, με συγκεκριμένες προδιαγραφές``. Πρόσθεσε πως η θέση της ε/κ πλευράς δεν είναι μόνο αυτή, διέπεται και από μια σειρά από άλλα ζητήματα και προδιαγραφές και ότι η τ/κ πλευρά έχει καταθέσει θέση για να υπάρξει η λογική του προεδρικού συμβουλίου.

    Και αυτό το ζήτημα, συνέχισε, με ότι έχει συζητηθεί, έχουν καταγραφεί οι όποιες συγκλίσεις και οι όποιες αποκλίσεις υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα.

    [02] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΜΜΕ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

    Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή τελετή υπογραφής της σύμβασης χρηματοδότησης κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με το συνολικό ποσό των 228 εκατομμυρίων ευρώ, με ανταγωνιστικό επιτόκιο και μέχρι 25 χρόνια αποπληρωμή των δανείων, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και των τριών κυπριακών εμπορικών τραπεζών, Κύπρου, Μαρφίν Λαϊκή και Ελληνική.

    Τις συμβάσεις υπέγραψαν, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη και σημαντικού αριθμού επιχειρηματιών, εκ μέρους της ΕΤΕπ, που θα προσφέρει το ποσό μέσω των τριών κυπριακών τραπεζών, ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πλούταρχος Σακελλάρης και εκ μέρους των τραπεζών, ο Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος Ανάπτυξης Τραπεζικών Εργασιών Κύπρου της Τράπεζας Κύπρου Βάσος Σιαρλής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός.

    Σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπεγράφησαν, από τα συνολικά 228 εκ. ευρώ που χορηγεί η ΕΤΕπ για στήριξη των κυπριακών ΜΜΕ, σε μακροχρόνια βάση, τα 120 εκ. ευρώ χορηγούνται στην Τράπεζα Κύπρου, τα 50 εκ. ευρώ στην Μαρφίν Λαϊκή και τα 58 εκ. ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα. Από την πλευρά τους, οι τρεις τράπεζες θα συνεισφέρουν επιπλέον το ισόποσο των κεφαλαίων που θα λάβουν, από ιδίους πόρους.

    Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού στην Κύπρο.

    [03] ΕΕ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Στις εξαιρετικές αντιστάσεις της κυπριακής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την εξέλιξη του τουρισμού και τις επιπτώσεις στην εποχική απασχόληση, αναφέρεται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πρόκειται για τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης με τίτλο: ``Η κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρώπη και η κοινωνική προοπτική``, η οποία περιλαμβάνει κατά καιρούς και κεφάλαια για κράτη μέλη. Στην παρούσα έκθεση για τον Ιούλιο υπάρχουν ειδικά κεφάλαια για την Κύπρο, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Στο ειδικό κεφάλαιο για την Κύπρο επισημαίνει κατ΄αρχήν ότι η Κύπρος «είναι μέχρι σήμερα η μόνη χώρα της ζώνης του ευρώ που έχει γλιτώσει την ύφεση (σύμφωνα με το ΔΝΤ)», ενώ «η ανεργία αυξάνεται από το Σεπτέμβριο του 2008 για να φθάσει το 5,3% το Μαίο του 2009, σημειώνοντας άνοδο 1,8 ποσοστιαίων μονάδων στο δωδεκάμηνο». Ωστόσο, αναφέρει η έκθεση, το ποσοστό αυτό παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, ενώ ο δείκτης απασχόλησης στο 69,5% παραμένει σχετικά υψηλός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 July 2009 - 13:29:15 UTC