Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΖΕΡΙΧΟΥΝ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ Α

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Mahmoud Abbas ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο κ. Abbas φθάνει 1630 και θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού καθώς και ο Γενικός Αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στην Κύπρο Khalid Najjar.

    Στις 18.00 ο κ. Abbas και η αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά από τετ-α-τετ συνάντηση των κυρίων Χριστόφια και Abbas, θα πραγματοποιηθούν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

    Στις 1900 ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής θα υπογράψει το Βιβλίο Επισκεπτών και στη συνέχεια μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προβούν σε δηλώσεις.

    Ο κ. Abbas θα παρευρεθεί στις 2000 απόψε σε δείπνο μαζί με τους επικεφαλείς των διπλωματικών αντιπροσωπειών των αραβικών κρατών στην Κύπρο.

    Αύριο, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής θα αρχίσει τις επαφές του στις 10 το πρωί με μετάβαση στην Αρχιεπισκοπή όπου θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ΙΙ.

    Στη συνέχεια, ο κ. Abbas και η συνοδεία του θα μεταβούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συνάντηση στις 11 με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    Στις 1400 ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής θα παρευρεθεί σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα εκφωνηθούν ομιλίες και θα γίνει ανταλλαγή δώρων. Ο κ. Abbas αναχωρεί από την Κύπρο αύριο στις 1630.

    [02] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΖΕΡΙΧΟΥΝ

    Στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κοινωνία των πολιτών πριν αλλά κυρίως μετά την πιθανή επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, αναφέρθηκαν σήμερα οι συμμετέχοντες στη συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών για υποστήριξη της διαδικασίας για ειρήνη και συμφιλίωση», η οποία διοργανώθηκε από το Management Centre και το NGO Supporting Center και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Fulbright στη Λευκωσία.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη Οζντίλ Ναμί, ο Διευθυντής του Κέντρου Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Μιχάλης Αβραάμ και ο Διευθυντής του Management Centre Μπουλέντ Κανόλ. Μετά στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ιλτερ Τουρκμέν και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ελλάδας Θεόδωρος Κουλουμπής.

    Ο κ. Ζεριχούν σημείωσε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει μια κυπριακή κοινωνία των πολιτών, ένεκα της συνεχιζόμενης διαίρεσης του νησιού.

    Oμως, είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, οι κοινωνίες των πολιτών και στις δύο πλευρές είναι δεσμευμένες να συνεργαστούν για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ως ακολούθως για την επίτευξη της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

    Αφού σημείωσε ότι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών υπήρξαν παλαιότερα οι μόνοι δίοδοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες, είπε ότι σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού πραγματοποιούνται οι συνομιλίες, οι δικοινοτικές επαφές δεν αποτελούν πλέον την εξαίρεση και είναι πιο εύκολο για τους Κύπριους να διακινούνται στο νησί.

    Παρά ταύτα, συνέχισε, οι προσδοκίες των Κυπρίων για επίτευξη μιας συνολικής λύσης είναι πολύ χαμηλές.

    «Είναι σε αυτόν τον τομέα που πιστεύω ότι η στήριξη της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να αποτελεί το μέσον επιτυχίας της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.

    Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σημείωσε, μπορούν να μεταδώσουν και στις δύο κοινότητες τα πιθανά οφέλη που θα προσφέρει μια λύση του Κυπριακού και μετά, όταν επιτευχθεί η συμφωνία, η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών θα είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της λύσης.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε ότι «είναι, επίσης, προφανές και, ας μου επιτραπεί να πω, κατανοητό ότι οι απευθείας συνομιλίες δεν προβλέπουν μέχρι στιγμής έναν ενεργό ρόλο για την κοινωνία των πολιτών».

    Πρόσθεσε ότι «σύντομα, όμως, πρέπει να καταβληθεί μια πιο συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης της στήριξης προς τη διαδικασία ανάμεσα στο κοινό και από τις δύο πλευρές`` και ότι ``για να αρχίσει αυτό δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάποιο σήμα από τις πλευρές».

    «Η εγγύτητά σας απέναντι στον λαό, το κεφάλαιο εμπιστοσύνης που έχετε συγκεντρώσει και τα δίκτυα που έχετε αναπτύξει γύρω από τη διαίρεση είναι ανεκτίμητα εργαλεία για κάθε πρωτοβουλία συμπλήρωσης και στήριξης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το έργο της ειρήνης είναι έργο συνεταιρισμού που πρέπει να μας απασχολεί όλους. Συχνά συζητείται - έτσι δεν είναι; - ότι η ειρήνη είναι κάτι πολύ σημαντικό για να αφήνεται στους πολιτικούς», συνέχισε ο κ. Ζεριχούν.

    Οπως είπε, ``δεν υπάρχουν παγκόσμιες συνταγές ή συνταγές που διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει αποτυχία για το έργο που προτίθεστε να κάνετε για να βοηθήσετε να επιτευχθεί ειρήνη και συμφιλίωση``.

    Υπάρχουν, όμως, συμπλήρωσε, ``εμπειρίες ανά τον κόσμο από τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε``.

    Ο κ. Ζεριχούν εξέφρασε τη στήριξη του ΟΗΕ προς κάθε προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών προς αυτήν την κατεύθυνση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ Α

    Δεκαοκτώ νέα κρούσματα του ιού της Γρίπης Α επιβεβαιώθηκαν κατά το τελευταίο εισοσιτετράωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 135.

    Ενδεκα από τα νέα κρούσματα αφορούν Κύπριους.

    Συνολικά έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά 304 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής. Σε 135 από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).

    Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοινότητα. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει το χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 July 2009 - 9:29:12 UTC