Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΡΙΠΗ Α
  • [03] ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ - ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Την προσήλωση και δέσμευσή του για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη ``Γιορτή του Κρασιού``, που διοργάνωσε η εφημερίδα ``Παροικιακή`` στο Λονδίνο.

    ``Ο δρόμος για αυτό, όπως ξέρετε, είναι γεμάτος με εμπόδια`` και ``ελπίζουμε``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, ``πως οι συνομιλητές μας αλλά και η Τουρκία, θα επιδείξουν κατανόηση και την αναγκαία καλή θέληση, έτσι ώστε να φτάσουμε σε λύση``.

    ``Η τουρκική ηγεσία``, συνέχισε, ``πρέπει να κατανοήσει ότι για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι απαραίτητο η χώρα αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της Κύπρου, διαφορετικά η Τουρκία θα μας βρίσκει στο δρόμο της στην προσπάθεια ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    ``Με την υπομονή και επιμονή που επιδείξαμε, με την αφοσίωση σε αρχές``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``καταφέραμε να υλοποιήσουμε το στόχο της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη``.

    ``Η συμφωνία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος``, είπε, ``είναι μια θετική εξέλιξη, που αναζωογονεί την αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού και τη δικαίωση του λαού μας``.

    ``Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων δεν αποτελεί βεβαίως τη λύση του Κυπριακού``, είπε ο Πρόεδρος. ``Ενισχύει όμως``, πρόσθεσε, ``την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες και συμβάλλει στη δημιουργία καλού κλίματος στο φόντο των διαπραγματεύσεων``.

    ``Και βεβαίως``, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ``απεγκλωβίζει τους κατοίκους της περιοχής του Πύργου, δίνει προοπτική και δημιουργεί προϋποθέσεις για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή``.

    Στο χαιρετισμό του που διαβάστηκε στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του, γιατί, όπως ανέφερε, ``λόγω έκτακτων υποχρεώσεων, υπηρεσιακών και προσωπικών``, δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του και να παραστεί ξανά στη ``Γιορτή του Κρασιού``.

    Ευχόμενος στους διοργανωτές ``κάθε επιτυχία``, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις ``διατηρούν και προάγουν την παράδοση και τα έθιμά μας, δίνουν την ευκαιρία στα μέλη της πολυάριθμης μας παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο να βρεθούν μαζί, αλλά παράλληλα δίνουν την ευκαιρία ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της παροικίας και της μητρόπολης και πρέπει να υποστηρίζονται, να αγκαλιάζονται και να προωθούνται``.

    ``Η Γιορτή του Κρασιού``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``είναι σημαντική για ακόμα ένα λόγο. Γιατί μεταφέρει την κουλτούρα της πατρίδας μας και συγκεκριμένα την οινική κουλτούρα της μικρής μας Κύπρου και δίδει την δυνατότητα προβολής της ποικιλίας και της ποιότητας των κρασιών και άλλων οινικών μας προϊόντων σε μια αγορά των εκατομμυρίων, όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου``.

    ``Γνωρίζουμε, όμως, πως για να φτάσουμε στα εξαίσια τελικά προϊόντα που απόψε έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``χρειάζεται ένας μεγάλος αγώνας``.

    ``Στον αγώνα αυτόν``, πρόσθεσε, ``οι παραγωγοί και οι οινοποιοί έχουν και θα έχουν δίπλα τους, αρωγό και συνεργάτη, την Κυβέρνηση``.

    ``Με την καθοδήγηση των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών, τον προγραμματισμό, τις επίπονες προσπάθειες και την συνεχή ενημέρωση για αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που υπάρχουν στον τομέα αυτόν, έχουμε δει τα τελευταία χρόνια την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγή κρασιού, την αξιοποίηση και απορρόφηση ευρωπαϊκών κοινοτικών κονδυλιών, την δημιουργία των δρόμων του κρασιού στην Κύπρο και την συνδεδεμένη προώθηση του αγροτουρισμού``, είπε ο Πρόεδρος.

    ``Σημαντική``, συνέχισε, ``είναι και η συμβολή των παραγωγών και των οινοποιών μας στην ανακοπή της πληθυσμιακής αποψίλωσης της κυπριακής υπαίθρου και παράλληλα στην επανεγκατάσταση και αναζωογόνηση αριθμού κοινοτήτων``.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή ``θα οδηγήσει στην επούλωση της πληγής αυτής που για 35 ολόκληρα χρόνια παραμένει ανοικτή, καθώς μεγάλο τμήμα του εδάφους της Κύπρου τελεί υπό κατοχή, κατά παράβαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών και ευρωπαϊκών Συμβάσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων``.

    ``Θέλω να σας διαβεβαιώσω``, πρόσθεσε, ``πως δίνουμε τη μάχη για να επιτύχουμε την απαλλαγή της Κύπρου μας από την ξένη στρατιωτική παρουσία, για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, για επανένωση του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών και των αξιών στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση διακηρύττει ότι στηρίζεται``.

    ``Διεξάγουμε τις συνομιλίες με καλή θέληση, υπερασπιζόμενοι αρχές``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. ``Συνομιλούμε``, συνέχισε, ``για την επίτευξη λύσης διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της οποίας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι πολιτικά ισότιμοι, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ ανάγκη και αριθμητικά ισότιμοι, γιατί πρέπει να λαμβάνεται υπ` όψη και το βάρος της κάθε κοινότητας στο σύνολο του πληθυσμού``.

    ``Παρά το γεγονός πως οι συνομιλίες είναι δύσκολες``, είπε ο Πρόεδρος, ``εμείς έχουμε την υπομονή και την επιμονή και δείχνουμε ευελιξία, έτσι ώστε να επιτύχουμε ένα συμβιβασμό κοινά αποδεκτό, ο οποίος θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων``.

    ``Τονίζω ότι εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι και δεσμευμένοι για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό``, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ``ο δρόμος για αυτό, όπως ξέρετε, είναι γεμάτος με εμπόδια``.

    ``Ελπίζουμε``, είπε ο Πρόεδρος, ``πως οι συνομιλητές μας αλλά και η Τουρκία, θα επιδείξουν κατανόηση και την αναγκαία καλή θέληση, έτσι ώστε να φτάσουμε σε λύση``.

    ``Η τουρκική ηγεσία``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``πρέπει να κατανοήσει ότι, για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι απαραίτητο η χώρα αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της Κύπρου, διαφορετικά η Τουρκία θα μας βρίσκει στο δρόμο της στην προσπάθεια ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    ``Σε αυτό τον αγώνα, η συμβολή σας``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθυνόμενος στους Κυπρίους του Λονδίνου, ``είναι καθοριστική``.

    ``Στον τόπο αυτόν όπου ζείτε``, πρόσθεσε, ``πρέπει, παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που βλέπετε να υψώνονται μπροστά σας, να συνεχίσετε να δίνετε την μάχη σας, τη μάχη για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών του τόπου τούτου, για να σταματήσει η παράνομη εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, για την υιοθέτηση από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου των πολιτικών, που να βασίζονται σε θέσεις αρχής και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΡΙΠΗ Α

    Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά, έξι νέα κρούσματα του ιού της Γρίπης Α (Η1Ν1), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Κύπρο στα 20.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα νέα κρούσματα αφορούν πέντε Κύπριους και μια Αγγλίδα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 45 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής και ότι σε είκοσι από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).

    [03] ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ - ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

    Πολύ καλά ήσαν τα αποτελέσματα των Κυπρίων αθλητών και αθλητριών στο θαλάσσιο σκι, αγώνισμα που συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των 16ων Μεσογειακών Αγώνων στην Πεσκάρα της Ιταλίας, ως άθλημα επίδειξης.

    Σύμφωνα με τους απεσταλμένους της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, τους Ιάκωβο Κακουρή και Παντελή Μιχαηλά, στην Πεσκάρα πήγαν τρεις αθλητές από την Κύπρο για να συμμετάσχουν στον τελικό της Δευτέρας στο σλάλομ, αφού εξασφάλισαν πανηγυρικά την πρόκρισή τους.

    Η Χριστίνα Χριστοφόρου ήταν 2η στη σειρά της και με επίδοση 3,5 μπάλες και 16 μέτρα σχοινί (ταχύτητα 55 χιλιόμετρα ανά ώρα) προκρίθηκε στις καλύτερες οκτώ αθλήτριες της διοργάνωσης.

    Στο σλάλομ Ανδρών θα υπάρξουν δύο κυπριακές παρουσίες στον τελικό. Ο Ανδρέας Γεωργίου και ο Κυριάκος Χατζηκυριάκος με την ίδια επίδοση, με 2,5 μπάλες και 13 μέτρα σχοινί (ταχύτητα 58 χιλιόμετρα ανά ώρα) θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν ανάλογες και καλύτερες εμφανίσεις, για να φθάσουν στην εξάδα, κάτι που ήταν ο μεγάλος τους στόχος και που είχε τεθεί από την αρχή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 28 June 2009 - 9:29:12 UTC