Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ - ΔΕΙΠΝΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΒΟΥΛΗΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΟΕΛΜΕΚ - ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ - ΔΕΙΠΝΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι «από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχω καταβάλει το άπαν των δυνάμεών μου για να ξεπεράσω τα παλιά αδιέξοδα και να ανοίξω το δρόμο για μια συμφωνία που να οδηγεί σε επανένωση και στην απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και των παράνομων εποίκων» από το νησί.

    Σε ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «ξεκαθαρίσαμε ότι αυτή η συμφωνία θα βασίζεται σε διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία, με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

    Σημείωσε ότι «η υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών της είναι απαραίτητη για να παροτρύνουμε την Τουρκία να αποδεχθεί αυτή τη βάση και να μην επιμένει στη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού ίσων ιδρυτικών κρατών και σε συνομοσπονδία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ΕΕ είναι σημαντική επειδή «αντιπροσωπεύει αξίες, ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα στα οποία πιστεύουμε και τα οποία θα θέλαμε να δούμε να εφαρμόζονται για ολόκληρο το λαό μας, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους Λατίνους».

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα οφέλη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα από μια επανενωμένη Κύπρο, η οποία θα λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους και τα πρότυπα της ΕΕ, θα είναι τεράστια».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις, μόνο περιορισμένες προσωρινές μεταβατικές διευθετήσεις ενώ η γρήγορη προσαρμογή στο κεκτημένο και η πλήρης ενσωμάτωση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παρά η αναζήτηση περιορισμών και εξαιρέσεων, είναι η σοφότερη επιλογή για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ιδιαίτερη εκτίμηση «για το προσωπικό σας ενδιαφέρον και ηγετικό ρόλο στο πρόβλημα της Κύπρου μέσω της Καθοδηγητικής Ομάδας της Κομισιόν για την Κύπρο, αρμόδιας για την παρακολούθηση της προόδου στις διαπραγματεύσεις και για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας που δυνατό να χρειαστεί και να ζητηθεί από τις διαπραγματευόμενες πλευρές».

    Πρόσθεσε ότι «η εμπλοκή του Προέδρου Μπαρόζο και της ΕΕ είναι σημαντική επειδή η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και χρειάζεται να μπορεί στο μέλλον ως ενωμένη Ομόσπονδη Δημοκρατία να εξακολουθήσει να συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις και δράσεις της Ενωσης».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «τα πέντε πρώτα χρόνια ένταξής μας στην ΕΕ ήμασταν τυχεροί που τύχαμε της στήριξης και της καθοδήγησης του Προέδρου της Κομισιόν, κάνοντας τα πρώτα μας βήματα ως μια μικρή χώρα στον πολύπλοκο κόσμο των ευρωπαϊκών θεσμών».

    Σημείωσε ότι «η Κύπρος, εντός της ΕΕ, παρότι είναι ένα από τα μικρά μέλη, φιλοδοξεί να είναι παρούσα και ενεργός σε όλους τους θεσμούς και να συμβάλει στον εσωτερικό διάλογο, καθώς και στις από κοινού ενέργειες της Ένωσης, που αντιμετωπίζει πολλές σημαντικές προκλήσεις σε διάφορους τομείς».

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθύνθηκε στον υψηλό του καλεσμένο λέγοντας ότι «στις προσπάθειές μας από την αρχή νιώθαμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας και ως δείγμα της εκτίμησής μας, αγαπητέ Ζοζέ Μανουέλ, παρακαλώ δεχθείτε αυτό το συμβολικό δώρο».

    Πρόκειται για ένα αντίγραφο αμφορέα του 14ου αιώνα π.χ. όταν οι Μυκηναίοι τεχνίτες και έμποροι έκαναν εμπόριο με τη Συρία και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Ευρώπης και Ασίας.

    «Ευχαριστώ ξανά και σου εύχομαι συνεχή επιτυχία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και προσωπική υγεία και ευτυχία», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Την ετοιμότητα της Κομισιόν να συμβάλει οικονομικά στην αναβάθμιση του δρόμου κοντά στο οδόφραγμα του Λιμνίτη εξέφρασε προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενθαρρύνοντας, όπως ο ίδιος ανέφερε, τους δυο ηγέτες να βρουν λύση στο θέμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    «Ελπίζω να βρεθεί μια λύση σύντομα», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη.

    Ο κ. Μπαρόζο είπε πως συζήτησε με τους δυο ηγέτες για τη σημασία του να υπάρξουν περαιτέρω ΜΟΕ και εκτενώς το θέμα της διάνοιξης του Λιμνίτη και τους είπε πως εάν φθάσουν σε συμφωνία στο θέμα της διάνοιξης του Λιμνίτη αυτό θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι, σημειώνοντας πως ο ίδιος θεωρεί πως οι Κύπριοι μπορεί να διερωτώνται πώς μπορούν να φθάσουν σε μια συνολική λύση εάν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα.

    «Ετσι ενθάρρυνα τους δυο ηγέτες να φθάσουν σε λύση για το οδόφραγμα του Λιμνίτη», ανέφερε, προσθέτοντας πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει τις επιδιορθώσεις του δρόμου σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στο θέμα αυτό.

    Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ακόμη πως όταν οι ηγέτες συμφωνήσουν επί μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, η ΕΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενσωματώσει τους όρους της λύσης σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων έχει ιδρυθεί η ΕΕ.

    Ανέφερε πως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία αυτό το χρόνο για διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί και πως αυτή η γενιά έχει το ιστορικό καθήκον να επιτύχει μια συμφωνία και να εργαστεί για την επανένωση, την ειρήνη και την κοινή ευημερία.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις και το κοινό γεύμα του με τους δυο ηγέτες, ο κ. Μπαρόζο είπε πως είναι εντυπωσιασμένος για τη δέσμευσή τους να υπάρξει λύση για επανένωση της Κύπρου.

    Σε ό,τι αφορά στη συνάντησή του με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο κ. Μπαρόζο είπε πως εκτιμά την αφοσιωμένη εργασία του και τις προσπάθειες των ΗΕ να βοηθήσουν τα μέρη να πετύχουν μια συμφωνία.

    Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό υπέρ δυο κρατών στο νησί, ο κ. Μπαρόζο αφού σημείωσε πως η διαδικασία για επίλυση του προβλήματος είναι κυπριακή και πως για την ΕΕ μια συμφωνία θα είναι καλή εάν σέβεται τις βασικές αρχές της ΕΕ, την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, επεσήμανε πως στις επαφές του τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκουλ όσο και με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζει την ανάγκη όπως η Τουρκία τηρήσει μια εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό. Όπως ανέφερε και οι δυο του είπαν πως τηρούν αυτή τη θέση και υποστηρίζουν ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία κάτι που όπως είπε η ΕΕ σημειώνει.

    Ερωτηθείς σε σχέση με την ομάδα εργασίας της ΕΕ για το Κυπριακό της οποίας προεδρεύει ο ίδιος, ο κ. Μπαρόζο είπε πως η ιδέα πίσω από αυτή είναι να βοηθήσουν στη διαδικασία.

    Είπε πως ο ρόλος αυτού που διευκολύνει τη διαδικασία ανήκει στα ΗΕ και πως αυτό που μπορεί να κάνει η ΕΕ είναι να υποβοηθήσει αυτή τη διαδικασία, παρέχοντας την εμπειρογνωμοσύνη επί τεχνικών θεμάτων ,αφού όπως σημείωσε σε περίπτωση λύσης θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    «Ετσι δίνουμε συμβολές σε πολλά από αυτά τα θέματα. Πολλά από αυτά είναι τεχνικά, νομικά θέματα», ανέφερε προσθέτοντας πως ήδη έχει σταλεί ειδικός από την ομάδα του στην ομάδα των ΗΕ υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Επαναλαμβάνοντας τη σημασία του να είναι η συμφωνία για λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ακόμη πως η Κομισιόν υποστηρίζει τη διαδικασία πολιτικά, αναφέροντας πως θέλουν να δώσουν το μήνυμα στους Κύπριους πως γνοιάζονται και πως είναι σημαντικό για το μέλλον της Κύπρου να επιτευχθεί μια λύση.

    «Και πιστεύω πως τώρα υπάρχει η ευκαιρία και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αδραχθεί γιατί δεν θα βρίσκεται για πάντα εκεί, ειλικρινά. Ετσι είναι σημαντικό για το μέλλον της Κύπρου να επιτευχθεί επανένωση σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές που είναι τόσο σημαντικές για μας», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν αναμένουν από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για τα κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη μέχρι το Δεκέμβριο, ο κ. Μπαρόζο είπε πως αυτό που λένε συνεχώς στους Τούρκους εταίρους τους είναι πως πρέπει να σεβαστούν και να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο της Αγκυρας, προσθέτοντας πως αυτό εναπόκειται στους Τούρκους.

    Σε ερώτηση για τη θέση της τουρκικής πλευράς πως η ΕΕ δεν μπορεί να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, διότι δεν μπορεί να είναι ουδέτερη, αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, ο κ. Μπαρόζο αφού επανέλαβε πως η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να αναμειχθεί απευθείας στη διαδικασία, σημείωσε πως δεν σημαίνει πως επειδή η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ ότι δεν προσπαθούν να αντικρίζουν την κατάσταση με αντικειμενικότητα, όπως όταν πχ συναντώνται με τον κ. Ταλάτ. Πρόσθεσε πως ο ίδιος κάνει αυτή την προσπάθεια, να βλέπει την κατάσταση αντικειμενικά.

    Σε ερώτηση εάν η ΕΕ θα συμβάλει οικονομικά στην εφαρμογή λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Μπαρόζο είπε πως είναι βέβαιος πως όταν υπάρξει λύση θα μπορούν να εργαστούν μαζί με τα κράτη μέλη για να βρουν τρόπους υποστήριξης της διαδικασίας, προσθέτοντας πως αυτή είναι η πρόθεσή του, Πρόσθεσε ωστόσο πως το πιο σημαντικό θέμα τώρα δεν είναι το οικονομικό και πως αυτό που χρειάζεται είναι πρόοδος στο πολιτικό επίπεδο.

    Όπως είπε έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά για να συμφωνηθούν και πως η συμβουλή του εκ μέρους της Κομισιόν προς τους ηγέτες ήταν πως πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και ενεργητικότητα.

    Σε παρατήρηση Τ/κ δημοσιογράφου πως η ΕΕ δέχθηκε «τους Ε/κ» στους κόλπους της «υπό το όνομα Κύπρος», ο κ. Μπαρόζο είπε πως δεν πηγαίνει στο παρελθόν, προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και πως «αυτό που θέλουμε τώρα είναι να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό να επιτύχει μια λύση για την επανένωση του νησιού».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΒΟΥΛΗΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν καλωσορίζοντας στο Κοινοβούλιο τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι «σίγουρα η Τουρκία θα μας βρει αντιμέτωπους αν συνεχίσει να επιδεικνύει τη σημερινή συμπεριφορά και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων επίσημων προσκεκλημένων ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «πρέπει να γνωρίζει η Τουρκία ότι το θράσος, ο ετσιθελισμός, η αλαζονεία και η περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου έχουν μεγάλο κόστος».

    Ο κ. Καρογιάν απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «ο κυπριακός λαός προσβλέπει στην ΕΕ, αναμένει πολλά από την ΕΕ για τη δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, αναμένει από την Ενωση ενεργότερη, πιο αποφασιστική και αποτελεσματική παρέμβαση προς την Τουρκία από την οποία η Κύπρος αναμένει πλήρη σεβασμό των αρχών και των αξιών της και του Κοινοτικού Κεκτημένου».

    «Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Απλά ζητούμε δικαιοσύνη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος τόνισε ότι «δυστυχώς, η Τουρκία αποφεύγει να αναγνωρίσει τον πραγματικό χαρακτήρα και την ουσία του κυπριακού προβλήματος και αντί να αποδεχθεί ότι πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής βολεύεται να το παρουσιάζει ως ένα δικοινοτικό πρόβλημα».

    [04] ΟΕΛΜΕΚ - ΜΕΤΡΑ

    Σε έκτακτη της συνεδρία η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ), αποφάσισε την αποχώρησή της από τις διαδικασίες της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, της συζήτησης για το νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τις επιτροπές για την προϋπηρεσιακή επιμόρφωση και το Επιστημονικό Συμβούλιο.

    Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν ως αντίδραση στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου να δεχθεί σε ποσοστό 3% φοιτητές με διεθνείς εξετάσεις.

    Η ΟΕΛΜΕΚ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρός της Ελένη Σεμελίδου, αποφάσισε όπως πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις και δυναμικά μέτρα, όπως είναι η μη διεξαγωγή των εξετάσεων στους ανεξεταστέους και η αποχή των εκπαιδευτικών από τον καταρτισμό του ωρολογίου προγράμματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 June 2009 - 17:29:14 UTC