Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ - ΑΣΚΗΣΗ ``ΔΗΜΗΤΡΑ 2009``

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Σε κάθε βήμα της, η Τουρκία μας βρίσκει μπροστά της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας και αρμόδιου των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, ότι αισθάνεται έντονα τη σκιά της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Μιλώντας στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ``αυτό είναι απάντηση σε αυτούς που λένε ότι εμείς αφήνουμε ανεξέλεγκτη την Τουρκία να περάσει``.

    ``Δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ασφαλώς και σε κάθε βήμα της η Τουρκία μας βρίσκει μπροστά της. Κι εμάς ειδικά, ακόμα πιο έντονα και πιο πειστικά αν θέλετε, διότι η δική μας η πολιτική πείθει ότι εμείς θέλουμε κι ότι η Τουρκία θα πρέπει να θελήσει να τερματίσει την κατοχή. Διαφορετικά θα μας βρίσκει μπροστά της στην πορεία της και το Δεκέμβριο. Ασφαλώς και το Δεκέμβριο``, συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν μετά τις ευρωεκλογές θα καλέσει σε συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο ή θα έχει συνάντηση με αρχηγούς κομμάτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ότι ``δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμεύσω τον εαυτό μου ή να δεσμευτώ ενώπιον του κυπριακού λαού τι θα γίνει``.

    ``Είναι καιρός να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο έτσι κι αλλιώς. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου να καλέσω το Εθνικό Συμβούλιο για να γίνει και μια σφαιρική ανάλυση των εξελίξεων στο Κυπριακό και πιθανώς μια κατ αρχήν μια ανταλλαγή απόψεων. Απ εκεί και πέρα θα δω και τους αρχηγούς των κομμάτων``, σημείωσε.

    Είναι λογικό και αυτονόητο θα έλεγα, συνέχισε, ότι θα διαβουλευτώ με τους ηγέτες των κομμάτων και κατ ιδίαν αλλά και σε σύναξη επίσημη για τα ζητήματα που αφορούν τη δική μας την πορεία αλλά και την πορεία της Τουρκίας και τις πιθανές αντιδράσεις.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον από την Ινδία για επένδυση μονάδας στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``υπάρχει από διάφορες κατευθύνσεις ενδιαφέρον και βεβαίως εμείς όπου υπάρχει και απόκριση και υπάρχει ενδιαφέρον, είμαστε πανέτοιμοι να συζητήσουμε μαζί τους ασφαλώς``.

    Πρόσθεσε ότι ενδιαφέρον για δημιουργία ενεργειακού κέντρου, ``υπάρχει από ιδιώτες υπάρχει και από χώρες``.

    Οσον αφορά τη συνάντηση του σήμερα με την Υπατο Αρμοστή της Ινδίας Lavanya Prasad, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η διπλωμάτης αναχωρεί από την Κύπρο και σε αυτό το γεγονός οφείλεται η συνάντηση τους.

    ``Είναι παραδοσιακή συνάντηση για να ευχαριστήσει και να την ευχαριστήσω κι εγώ για την παρουσία της εδώ πέρα και για να την κατευοδώσουμε``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ζιμπάμπουε καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και θα συνεχίσει σταθερά να υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάπε προς τον νέο Υπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ζιμπάμπουε, με έδρα την Πρετόρια, Αργυρό Αντωνίου, ο οποίος επέδωσε πρόσφατα τα διαπιστευτήριά του.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε κατ΄ ιδίαν ακρόαση που είχαν, ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ανέφερε ότι θα πρέπει να αφεθούν οι δυο κοινότητες του νησιού να λύσουν το Κυπριακό χωρίς ξένες επεμβάσεις και ευχήθηκε όπως οι διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις καταλήξουν σύντομα σε μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική και δημοκρατική λύση του Κυπριακού.

    [03] ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ - ΑΣΚΗΣΗ ``ΔΗΜΗΤΡΑ 2009``

    Τη διεξαγωγή της Τακτικής Ασκησης μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΑ 2009» από την Πέμπτη 11 μέχρι την Κυριακή 14 Ιουνίου 2009, ανακοίνωσε το Υπουργείο Αμυνας.

    Η Ασκηση, αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία θα διευθύνεται από το ΓΕΕΦ και αφορά στην υλοποίηση του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ) της Εθνικής Φρουράς θα διεξαχθεί, σε δυο φάσεις με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων Μονάδων στο σύστημα ΔΜ.

    Κατά τη διάρκεια της Άσκησης, με σκοπό την εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση στις Μονάδες των Εφέδρων και Εθνοφυλάκων που εμπλέκονται με θέματα ΔΜ, καθώς και επίταξη οχημάτων


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 June 2009 - 17:29:12 UTC