Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 31η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΟΙΚ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 31η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πραγματοποιείται σήμερα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πραγματοποιούν στις 10 το πρωί, την 31η συνάντησή τους, κατά την οποία αναμένεται να εγκρίνουν τα κεφάλαια γύρω από την οικονομία και στη συνέχεια να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα του Λιμνίτη, όπως δήλωσε σχετικά στο ΚΥΠΕ χθες ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως εξάλλου ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, η συνάντηση σήμερα θα επικεντρωθεί ξανά στο θέμα της οικονομίας και θα είναι η τελευταία για το θέμα αυτό στο παρόν στάδιο.

    Ο κ. Ντάουνερ συνέχισε λέγοντας ότι μετά από το κεφάλαιο της οικονομίας, οι ηγέτες θα προχωρήσουν στα επόμενα θέματα με ταχύτερο ρυθμό προκειμένου μετά να μπουν στο δεύτερο στάδιο κατά το οποίο θα επιστρέψουν στα κεφάλαια για να μελετήσουν τα σημεία των διαφωνιών. Μετά, κατέληξε, θα ακολουθήσει η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.

    [02] ΥΠΟΙΚ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

    Πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη γραπτή διάφανη δημοπρασία κατά την οποία οι τράπεζες και το συνεργατικό κίνημα θα μπορούν να κάνουν προσφορές για καταθέσεις μέρους του ποσού των κυβερνητικών χρεογράφων ύψους 1,5 δις ευρώ που εξασφάλισε η Κυβέρνηση. Οπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ένα μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα, μέχρι να αξιοποιηθούν για το αναπτυξιακό και το κοινωνικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, θα κατατεθούν στις τράπεζες και τα συνεργατικά προκειμένου να κερδίσει η Κυβέρνηση επιτόκιο και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία για να συνεχιστεί η μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

    Εξέφρασε τη θέση ότι η κατάθεση στις τράπεζες και τα συνεργατικά θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία που θα οδηγήσει περαιτέρω σε μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια. «Μέρος αυτού του ποσού σιγά - σιγά θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους το οποίο φέρει πολύ ψηλότερο επιτόκιο και άρα η διαφορά του επιτοκίου, που είναι σημαντική, είναι καθαρό κέρδος για τον Κύπριο φορολογούμενο», συνέχισε ο κ. Σταυράκης.

    Εξήγησε ότι η διαφορά του επιτοκίου θα ανέρχεται στο 1,2%, το οποίο θα είναι καθαρό κέδρος για τον Κύπριο φορολογούμενο. Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε υπολογίσει με βάση τις ανάγκες του Δημοσίου τους επόμενους οκτώ μήνες πότε θα χρειαστούμε μέρος αυτού του ποσού των 1,5 δις ευρώ και άρα θα ζητήσουμε προσφορές για καταθέσεις διάφορης διάρκειας ανάλογα με αυτές τις ανάγκες και λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τη φερεγγυότητα κάθε τράπεζας».

    Εκτός από το ύψος του επιτοκίου, σημείωσε, θα τεθούν κάποια εσωτερικά όρια αξιολόγησης των διαφόρων τραπεζών και του συνεργατισμού, «ακριβώς διότι δεν μπορούμε να παίρνουμε κινδύνους με τα λεφτά του απλού φορολογούμενου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 June 2009 - 9:29:12 UTC