Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑ ΟΗΕ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΩΡΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
  • [04] ΑΜΚΕ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΣΑ ΟΗΕ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Το ΣΑ αναμένεται προχωρήσει σήμερα στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης στην υιοθέτηση ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Το εμπόδιο των τελευταίων ημερών, που ήταν η αναφορά στην προτεινόμενη αναθεώρηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΓΓ ξεπεράστηκε έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις. Η σχετική αναφορά έφυγε από το διατακτικό και πέρασε στο προοίμιο και αναφέρει πως το ΣΑ καλωσορίζει την αναθεώρηση (εξέταση) και σημειώνει ότι όποιο έκτακτο σχέδιο προκύψει πρέπει να είναι σχετικό με τη λύση.

    Η διασύνδεση με τη λύση της όποιας αλλαγής στη δύναμη κρίνεται ικανοποιητική από Κύπριους διπλωμάτες και είναι κάτι που προσπάθησε για μέρες η Λευκωσία να πετύχει.

    H σχετική αναφορά αναφέρει τα εξής: Καλωσορίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διατηρήσει όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό στενή εξέταση, σημειώνοντας τη σημασία του έκτακτου σχεδιασμού σε σχέση με τη διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων εισηγήσεων, που θα κριθούν κατάλληλες για επιπρόσθετες τροποποιήσεις της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των επιπέδων της δύναμης και του νοήματος των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη εξελίξεις επί τους εδάφους και τις απόψεις των πλευρών».

    Επιπρόσθετα, το σχέδιο ψηφίσματος στο προοίμιο καλωσορίζει την έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ, σημειώνει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έδωσε την συγκατάθεση για ανανέωση, υπογραμμίζει ότι η ευθύνη της λύσης βρίσκεται στους Κύπριους και επαναβεβαιώνει τον υποβοηθητικό ρόλο του ΟΗΕ, καλεί για αύξηση του μομέντουμ στις συνομιλίες και επαναβεβαιώνει τη βάση της λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Η αναφορά αυτή για τη συμβατότητα της λύσης με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους βελτιωμένη σε σχέση με την αναφορά στην έκθεση του ΓΓ.

    Επίσης καλεί για το άνοιγμα του Λιμνίτη, καλεί για αποκατάσταση του στάτους κβο άντε στα Στροβίλια, καλωσορίζει τη μέχρι τώρα πρόοδο στις συνομιλίες και την προοπτική για περαιτέρω πρόοδο προς μια συνολική βιώσιμη λύση και καλεί το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση το Δεκέμβριο για την εφαρμογή του ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένου και του εκτάκτου σχεδίου.

    Το ψήφισμα αναμένεται ότι θα το καταψηφίσει η Τουρκία.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    «Ούτε επίκειται λύση, ούτε είναι όλα μαύρα, κάνουμε διαπραγμάτευση» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε πολιτική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Σοσιαλιστών με θέμα «Η ώρα της λύσης».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στις διαπραγματεύσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία σε τίποτα.

    «Εχουμε κάνει βήματα στα διάφορα κεφάλαια τα οποία έχουμε συζητήσει. Υπάρχουν και συγκλίσεις, σε κάποια ζητήματα υπάρχουν και συμφωνίες, υπάρχουν και μεγάλα ζητήματα στα οποία δεν έχουμε συμφωνήσει. Εχουμε διαπιστώσει τη διαφωνία μας, έχουμε διαπιστώσει τις αποκλίσεις. Εγώ το θεωρώ σημαντικό και αυτό, να ξέρουμε πού είναι οι διαφωνίες μας, να ξέρουμε ποιές θέσεις πραγματικά έχει ο καθένας για να μπορούμε να τις συζητήσουμε πολύ συγκεκριμένα», ανέφερε.

    Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση πιστεύει στη διαπραγμάτευση στην οποία πηγαίνει με πολύ ειλικρίνεια και θέληση και ότι δεν πάει απλώς για να τρώει το χρόνο.

    [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΩΡΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    Η ψηφοφορία για τις εκλογές μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Ιουνίου 2009, θα αρχίσει στις 6 το πρωί και θα λήξει στις 8 το βράδυ με διακοπή μιας ώρας το μεσημέρι (1200 -1300), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

    Αναφέρεται ακόμα ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προσκομίζοντας είτε το εκλογικό τους βιβλιάριο είτε το δελτίο ταυτότητάς τους. Προστίθεται επίσης ότι, οι εκλογείς που απώλεσαν το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς τους μπορούν να αποταθούν στους οικείους Επάρχους για να τα αντικαταστήσουν, μέχρι την Παρασκευή 5/6/2009 στη 1 μ.μ.

    Επίσης αναφέρεται, ότι οι ώρες ψηφοφορίας για τα εκλογικά κέντρα, για τους Κύπριους ψηφοφόρους, του εξωτερικού έχουν ως ακολούθως (οι ώρες που αναφέρονται αφορούν τοπική ώρα της χώρας): Ελλάδα 8 π.μ. 8 μ.μ. με διάλειμμα 1 μ.μ. 2 μ.μ., Βουλγαρία, Κατάρ και Ουγγαρία 9 π.μ. 7 μ.μ. με διάλειμμα 1 μ.μ. 2 μ.μ., Τσεχία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία 9 π.μ. 6 μ.μ. με διάλειμμα 1 μ.μ. 2 μ.μ. ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 9 π.μ. 9 μ.μ. με διάλειμμα 2 μ.μ. 3 μ.μ.

    [04] ΑΜΚΕ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Κύπρος είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τις χώρες που θα πάρουν μέρος στους 13ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που αρχίζουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου και πανέτοιμη να τις φιλοξενήσει.

    Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου των ΑΜΚΕ αναφέρει ότι πάντοτε η Κύπρος, από αρχαιοτάτων χρόνων διακρίνεται για τη φιλοξενία της και είναι βέβαιο ότι και τώρα θα διακριθεί.

    Η Κάλλη Χατζηιωσήφ, συντονίστρια στην Οργανωτική Επιτροπή, μιλώντας για τη φιλοξενία, την πληροφόρηση και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις είπε ότι «ο τομέας της φιλοξενίας και της πληροφόρησης θεωρείται από τους πλέον βασικούς τομείς της διοργάνωσης».

    Για την Επιτροπή της φιλοξενίας της πληροφόρησης και των πολιτιστικών εκδηλώσεων εκπαιδεύτηκαν και θα εργαστούν αφιλοκερδώς 150 εθελοντές», καταλήγει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 May 2009 - 9:29:12 UTC