Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΑΠΟΠ/ ΚΙΝΥΡΑΣ

  • [01] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει ότι μπορεί, μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για να επανενώσει την Κύπρο, έδωσε το Σάββατο από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    «Αφού ο λαός μας περιέβαλε, μαζί με τον κ. Ταλάτ, με την εμπιστοσύνη του, πρέπει να κάμουμε ό,τι μπορούμε για να επανενώσουμε τη χώρα μας -- διαφορετικά δεν ξέρω ποιος θα την επανενώσει», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας σε ομάδα Τουρκοκυπρίων της Βρετανίας.

    ``Είμαστε δυο ηγέτες που είχαν και, ελπίζω ότι έχουν το ίδιο όραμα, το προοδευτικό όραμα, για μια ενωμένη Κύπρο με τους Κυπρίους να ζουν μαζί σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας. Αυτό είναι το όραμα μου. Αυτό είναι που αναμένουν οι απλοί άνθρωποι και από τις δυο κοινότητες. Αν δεν επιτύχουμε αισθητή πρόοδο ο κόσμος θα απογοητευθεί», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε πρώτα το ακροατήριο για τη χειρουργική επέμβαση στο πόδι του λέγοντας ότι αυτή ήταν πολύ επιτυχής και ότι αισθάνεται πολύ καλά, χαριτολογώντας είπε ότι πρόκειται για το δεξί πόδι και ότι το αριστερό είναι εντάξει. Στη συνέχεια, έδωσε μια περιεκτική εικόνα των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα, συμπεραίνοντας ότι παρουσιάζονται συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα αλλά και σημαντικές αποκλίσεις σε άλλα.

    Αναφέρθηκε στο θέμα του Λιμνίτη για να πει - έστω και αν ενοχληθεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως σημείωσε - ότι προβλήθηκε σειρά προσχηματικών δικαιολογιών για να αποφευχθεί το άνοιγμα του οδοφράγματος με τελική απαράδεκτη θέση εκείνη της παροχής καυσίμων. Τα καύσιμα είναι είδος πυρομαχικών, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι τώρα είναι πρόταση για παροχή ηλεκτρισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά την επόμενη συνάντηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα δώσει θετική απάντηση έστω και αν αυτό θα προκαλέσει επιθέσεις εναντίον του ιδίου, του κ. Χριστόφια.

    Δεν επιδεικνύεται κατανόηση, είπε, ούτε για τη δεύτερη φάση του ανοίγματος της οδού Λήδρας που προνοεί για την επιδιόρθωση των γύρω κτιριακών εγκαταστάσεων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σαν αποτέλεσμα των μέχρι τώρα συνομιλιών τέθηκαν οι βάσεις αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε αυτές οι βάσεις να είναι σταθερές για να ανεγερθεί το οικοδόμημα της ενωμένης Κύπρου.

    Για το περιουσιακό, είπε ότι και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες της περιόδου 63-74 είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

    «Πρέπει να αποφασίσουμε το πρόβλημα με τους χρήστες. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν σε δικαστήρια. Ταυτόχρονα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό κατά πολιτικό τρόπο. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες για το πώς θα το χειρισθούμε τελικά. Γι αυτό το αφήσαμε για επανεξέταση. Θα πρέπει πάντως να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Για το θέμα της διακυβέρνησης, είπε ότι ένας είναι ο κυπριακός λαός με δυο κοινότητες, οι οποίες πρέπει να μερισθούν την εξουσία σε όλα τα όργανα της ενωμένης ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας. «Επειδή υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το τι σημαίνει διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που προέρχονται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και άλλους κύκλους της Αγκυρας, επέμενα και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχθηκε ότι το κράτος θα είναι ένα, ενωμένο, ομόσπονδο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Θα υπάρχει ένα είδος ισότητας μεταξύ των δυο μονάδων της ομοσπονδίας».

    Ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει να έχουν το δικό τους σύνταγμα που θα πηγάζει και στις δυο περιπτώσεις από το κεντρικό σύνταγμα. Διαφορετικά το κράτος δεν θα είναι ενωμένο. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται ότι επηρεάζεται από τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Εχουμε διαφορές για τις εξουσίες τω δυο ομόσπονδων μονάδων. Θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερες εξουσίες για τις μονάδες. Εμείς είπαμε ότι αυτό μυρίζει συνομοσπονδία παρά ομοσπονδία».

    Και στις εξωτερικές υποθέσεις υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις. Τώρα στο τραπέζι είναι τα θέματα οικονομίας για τα οποία παρουσιάζονται οι ίδιες δυσκολίες.

    Το εδαφικό και τα θέματα ασφαλείας ακόμη δεν έχουν αγγιχτεί, είπε ο Πρόεδρος. "Η Τουρκία είναι δογματική για το θέμα των εγγυήσεων και μιλά για κόκκινες γραμμές. Για κόκκινες γραμμές μιλούν και στη δική μας πλευρά" πρόσθεσε.

    Για το θέμα των εποίκων, ο Πρόεδρος είπε ότι ελπίζει πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν αναμένει περαιτέρω υποχωρήσεις. «Δεν είναι μόνο θέση των Ελληνοκυπρίων. Είμαι βέβαιος ότι είναι και θέληση της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων ότι αυτοί πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μονάδας. Αυτό αισθάνομαι», σημείωσε.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι του ζητήθηκαν δημογραφικά στοιχεία τα οποία έδωσε και δείχνουν ότι από το 1963 η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε την κυπριακή ιθαγένεια σε 24,000 άτομα από τα οποία η πλειοψηφία δεν είναι Ελληνες. «Εγώ δεν πήρα ακόμη στοιχεία από την άλλη πλευρά», είπε. Δεν καταλογίζω ευθύνες στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γι αυτό αλλά όταν ασχοληθούμε με το θέμα πρέπει να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς», υπέδειξε.

    Κατά την εκδήλωση που έγινε σε αίθουσα του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου προήδρευσε ο Ilker Kilic, πρόεδρος των Φίλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βρετανία και σ αυτή παρευρέθησαν αντιπροσωπευτικοί διαφόρων οργανώσεων και σωμάτων παράγοντες της τουρκοκυπριακής παροικίας. Παρευρέθησαν, επίσης , ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Πίτερ Δρουσιώτης, ο Γραμματέας του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας, Χριστόδουλος Στυλιανού και άλλα στελέχη του κόμματος.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

    Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου, το χρυσό μετάλλιο του ιδρυτή της Αποστόλου Βαρνάβα, απένειμε την Κυριακή στον Προκαθήμενο της πολωνικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Βαρσοβίας και Πάσης Πολωνίας Σάββα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Προηγήθηκε Συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων σε πανηγυρική λειτουργία στην εκκλησία Αγίας Σοφίας στον Στρόβολο.

    Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο εγκόλπια και σταυρό, αναφέροντας ότι το επίσημο παράσημο της Πολωνικής Εκκλησίας θα του το απονείμει κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία.

    Στην προσφώνησή του, ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι η επίσκεψη του Μητροπολίτη Σάββα «σηματοδοτεί την έναρξη νέας περιόδου στενότερων σχέσεων των δύο Εκκλησιών».

    Αναφέρθηκε, ακολούθως, στην ιστορία της Εκκλησίας Κύπρου αλλά και στο πρόβλημα της εισβολής και της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καταστροφή των εκκλησιαστικών μνημείων από το κατοχικό καθεστώς.

    «Πεντακόσιοι και πλέον ναοί μας στα κατεχόμενα, εδώ και 35 χρόνια σιγούν. Αλλοι κατεδαφίστηκαν, άλλοι μετετράπησαν σε μουσουλμανικά τεμένη, σε αποθήκες, σε στάβλους ζώων, άλλοι παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου. Και όλα αυτά, με την ανοχή της `πολιτισμένης` ανθρωπότητας. Συμπάσχουμε και συνωδίνουμε κι εμείς με τον λαό μας», ανέφερε.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στο βωμό του χρόνου δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης, η οποία πρέπει να επουλώνει τις πληγές που είναι ανοικτές από το 1974 και να δημιουργεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί η λύση να λειτουργήσει και να επιβιώσει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του στην κηδεία του αγνοούμενου στρατιώτη Αριστοφάνη Ανδρέου, στην Εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα, στον Αρχάγγελο Λευκωσίας. Η εκταφή των λειψάνων του αγνοούμενου έγινε στα πλαίσια της ΔΕΑ σε τάφο στα κατεχόμενα.

    Στηριγμένοι στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 79, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, τόνισε. ``Μια λύση συμβιβαστική, που να στηρίζεται όμως σε αρχές για να δίνει τη δυνατότητα στους Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους να ζουν και να οικοδομούν το δικό τους παρόν και μέλλον, σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας.`` Γι αυτή τη λύση, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες του, επιδιώκοντας και οικοδομώντας την ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο.

    Οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, στοχεύουν στην επίτευξη λύσης που να αποκαθιστά την ενότητα του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της Κύπρου, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Λύση, είπε, που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού και θα επιτρέπει στους Κύπριους να είναι πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους, στον τόπο μας.

    Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και έχουν συζητηθεί μερικές από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, ανέφερε. Πρόοδος και συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί σε διάφορες πτυχές και ζητήματα, παρότι διαπιστώνονται πολλές διαφωνίες και αποκλίσεις επί σοβαρών πτυχών, που επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, σημείωσε.

    ``Ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες συναντούμε στο διάλογο και παρά την απογοήτευση που δημιουργείται από τις θέσεις που η τουρκοκυπριακή πλευρά μερικές φορές καταθέτει στο διάλογο, εμείς θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση και τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό``. Γνωρίζουμε, είπε, ότι η παρέλευση του χρόνου τροφοδοτεί τη διχοτόμηση γι αυτό και επειγόμαστε για λύση.

    [04] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΑΠΟΠ/ ΚΙΝΥΡΑΣ

    Ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας είναι η Κυπελλούχος Κύπρου και η πρώτη ομάδα της επαρχίας Πάφου που κατακτά ποδοσφαιρικό τίτλο στις κυπριακές διοργανώσεις.

    Με 2-0 νίκησε, το βράδυ του Σαββάτου, στο ΓΣΠ Λευκωσίας, την ΑΕΛ και, παίρνοντας το Κύπελλο, αποκτά και δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

    Η πολύτιμη νίκη της ομάδας της Πέγειας Πάφου ήλθε με τέρματα των Ευθυμίου και Μπούις και συγκεκριμένα ο ΑΠΟΠ/Κινύρας άνοιξε το σκορ όταν, στο 84ο λεπτό ο Φερέιρα σούταρε από αριστερά, ο Μπούις έκανε ένα πρώτο πλασέ που κόντραρε και ο Ευθυμίου από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίκτυα.

    Λίγο αργότερα, στο 87ο λεπτό, η ΑΕΛ, δέχθηκε και δεύτερο τέρμα όταν ο Σεμέδο σούταρε από δεξιά και ο Μπούις με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίκτυα των Λεμεσιανών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 17 May 2009 - 13:29:11 UTC