Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΟΗΕ ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΥΔΑΤΙΚΟ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ - ΑΝΟΔΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι οι απευθείας συνομιλίες θα συνεχιστούν γιατί τόσο ο ίδιος όσο και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στοχεύουν να λύσουν το Κυπριακό.

    Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου πραγματοποιήθηκε η 27η συνάντηση των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στη δίωρη συνάντηση που είχαν, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν και των συμβούλων των δύο ηγετών, συζητήθηκε η πορεία των συνομιλιών μέχρι σήμερα και το «τι δέον γενέσθαι περαιτέρω».

    Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε όπως οι συνομιλίες συνεχιστούν και ενταθούν ακόμη περισσότερο με περισσότερες συναντήσεις των συμβούλων τους.

    «Βεβαίως θα συνεχίσουμε και τη συζήτηση στο περιουσιακό από εκεί που μείναμε, εμείς θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας που είναι θέσεις που επιβεβαιώνονται και από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», είπε.

    Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην απόφαση Οραμς, είπε ότι συζητήθηκε και ότι ο ίδιος επανέλαβε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις θέσεις που δημόσια εξέφρασε για το θέμα.

    «Ασφαλώς και κουβεντιάσαμε και το θέμα της απόφασης του Δικαστηρίου και ασφαλώς, όπως ελπίζω να κατανοείτε, έχω επαναλάβει τα όσα σε δημόσιες δηλώσεις μου έχω πει μέχρι σήμερα, ότι εμείς χαιρετίσαμε την απόφαση του Δικαστηρίου ως θα έλεγα αντικειμενική και φυσιολογική απόφαση ενός Δικαστηρίου της ΕΕ, υπερασπιζόμενο αρχές και αξίες της ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι και επιβεβαίωση της ορθότητας των δικών μας θέσεων που υποστηρίζουμε στις συνομιλίες», σημείωσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα ξανανοίξει το περιουσιακό πριν το πάρε - δώσε ή θα είναι στη δεύτερη διαδικασία που συμφωνήθηκε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «όλα θα ξανανοίξουν».

    Σχολιάζοντας τη φράση «πάρε δώσε», είπε ότι «σε σημαντικότατα ζητήματα και πτυχές δεν υπάρχουν συμφωνίες ακόμα και θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα και πτυχές. Τη διαδικασία πάρε-δώσε δεν θέλω να την χρησιμοποιώ».

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο κ. Ταλάτ έθεσε το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τις συνομιλίες εάν η βρετανική δικαιοσύνη εφαρμόσει την απόφαση του ΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα.

    Σε ερώτηση εάν οι δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και νικητή των πρόσφατων λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα Ντερβίς Ερογλου για διακοπή των συνομιλιών τέθηκαν στο τραπέζι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Ο Ερογλου είναι Ερογλου και ο Ταλάτ είναι Ταλάτ. Εγώ δεν συνομιλώ με τον κ. Ερογλου, αλλά με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας που είναι ο κ. Ταλάτ και βεβαίως ούτε απειλές διανοήθηκε ο κ. Ταλάτ να εκτοξεύσει ούτε οτιδήποτε άλλο που να ζημιώνει τη διαδικασία των συνομιλιών».

    «Τόσο ο ίδιος (ο κ. Ταλάτ) όσο και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία των συνομιλιών διότι στοχεύουμε να λύσουμε το πρόβλημα», κατέληξε.

    Διευκρίνισε, επίσης, ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 14 Μαΐου.

    [02] ΟΗΕ ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο αποφάσισαν την Τρίτη να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε μετά την 27η συνάντηση των ηγετών ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ``οι ηγέτες συναντήθηκαν για λίγο περισσότερο από δύο ώρες στην παρουσία των εκπροσώπων τους``.

    ``Αξιολόγησαν την εργασία που έχει επιτελεστεί μέχρι τώρα και αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους. Προς τον σκοπό αυτό, έχουν ζητήσει από τους εκπροσώπους τους να συναντώνται πιο συχνά``, είπε ο κ. Ζεριχούν. Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Μαΐου, και σε αυτή θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για οικονομικά ζητήματα.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΥΔΑΤΙΚΟ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ύδρευση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εκτός από τις περικοπές του 15%, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί και που είναι «ένα στοιχείο απαραίτητο για να στείλουμε και το μήνυμα ότι θα πρέπει να προσέξουμε την κατανάλωση του νερού».

    Ο κ. Πολυνείκης απηύθυνε χαιρετισμό την Τρίτη σε ημερίδα με θέμα Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί, Τρόφιμα και Γεωργία και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι τελευταίες βροχές θα συμβάλουν στο υδατικό ισοζύγιο, είπε ότι «οι βροχοπτώσεις μας έδωσαν τη δυνατότητα να αυξήσουμε σε τέτοιο βαθμό τα αποθέματά μας στα φράγματα, ώστε να χειριστούμε τα χρονοδιαγράμματά μας με ένα καλύτερο τρόπο».

    Ερωτηθείς κατά πόσον αυτό το καλοκαίρι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην ύδρευση, ο κ. Πολυνείκης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι εκτός από τις περικοπές του 15% που έχουν εξαγγελθεί, θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι θα πρέπει να προσέξουμε την κατανάλωση του νερού.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ - ΑΝΟΔΟΣ

    Πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του τένις ανέβηκε ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής.

    Από την 92η θέση που βρισκόταν στις 27 Απριλίου 2009, ο Κύπριος πρωταθλητής βρίσκεται από την Δευτέρα στην 87η θέση με 860 βαθμούς, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη του Association of Tennis Professionals (ATP).

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Φώτος Καλλίας βρίσκεται, με τη νέα κατάταξη του ATP, στην 547η θέση με 86 βαθμούς. Στις 27 Απριλίου βρισκόταν στην 546η θέση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 May 2009 - 13:29:14 UTC