Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
  • [04] ΠΑΡΕΛΑΣΗ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Το κύριο δίδαγμα που βγαίνει από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι η αγωνιστικότητα και η ενότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Λευκωσία και ερωτηθείς αναφορικά με τα διδάγματα που προκύπτουν από την Ελληνική Επανάσταση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πολλά διδάγματα μπορούν να δοθούν από την Επανάσταση του 21» καθώς όπως είπε ήταν μια Επανάσταση «απελευθερωτική που είχε και κοινωνικό χαρακτήρα».

    Πρόσθεσε δε πως όσο ο ελληνικός λαός και οι δυνάμεις που αγωνίζονταν ήταν ενωμένοι πετύχαιναν πολλά σημειώνοντας ωστόσο πως στο τέλος «όταν η ενότητα διαταράχτηκε και άρχισε να μπαίνει η διχόνοια στη μέση ακόμα και οι ηγέτες της Επανάστασης προπηλακίστηκαν και τιμωρήθηκαν».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε παράλληλα πως αυτό που είναι και σήμερα το ζητούμενο είναι η «ενότητα στη δράση» για να αντιμετωπίσουμε, όπως είπε, «και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και τους οποιουσδήποτε άλλους σκοπέλους βρίσκουμε στο δρόμο μας στον αγώνα μας για να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας μέσα στα πλαίσια μιας λειτουργικής, βιώσιμης ομοσπονδίας».

    Ερωτηθείς για το κατά πόσο αυτή η ενότητα υπάρχει και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο της ενότητας που υπάρχει, πράγμα το οποίο έχω ξαναπεί».

    Επίσκεψη Ταλάτ ΗΠΑ ----------- Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ματαιώθηκε η συνάντηση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρκέστηκε στο να απαντήσει «εγώ δεν αγχωνόμουν ότι θα γίνει».

    Σάββας Μάτσας ------------ Κληθείς να αξιολογήσει τις καταγγελίες που διατύπωσε ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σάββας Μάτσας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως δεν είναι δική του δουλειά «οι καταγγελίες και ότι γίνεται μεταξύ των ανθρώπων των νομικών και των οποιονδήποτε άλλων».

    «Εχω ξαναδηλώσει προχτές ενώπιον σας ότι ασφαλώς έχουν προκληθεί τα αισθήματα περί δικαίου του λαού, όλων μας, όμως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβομαι τα μάλα όλες τις ανεξάρτητες εξουσίες και τον διαχωρισμό των εξουσιών», κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στην Αγία Εδρα, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, καθώς και με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού (Γραμματέα Επικρατείας) Καρδινάλιο Tarcisio Bertone, θα πραγματοποιήσει από τις 25 μέχρι τις 28 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κατά την επίσκεψη θα αποδοθεί επίσης η ανώτερη τιμητική διάκριση της Πόλης της Ρώμης ``Λύκαινα της Ρώμης`` (Lupa) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το Δήμαρχο της Ρώμης Gianni Alemanno. Η τελετή διοργανώνεται από την ηγεσία της κοινότητας Αγίου Αιγιδίου, στο πλαίσιο των σχέσεων της Πόλης της Ρώμης και του τίτλου που φέρει ο Πάπας ως Επίσκοπος Ρώμης.

    [03] ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

    Τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο να μην χαλαρώσει τη δημοσιονομική της πολιτική, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την οικονομία, Χοακίν Αλμούνια σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

    Πέραν των μέτρων που έχουν εγκριθεί φέτος στην Κύπρο και ξεκινώντας από την τωρινή κατάσταση, η Κομισιόν, όπως είπε, προτείνει να αναστρέψει η κυβέρνηση της Κύπρου την κατάσταση του ελλείμματος, δεδομένων των πληθυσμιακών στοιχείων και της γήρανσης του πληθυσμού.

    Η δημοσιονομική ώθηση στην Κύπρο δεν πρέπει να συνεχιστεί του χρόνου, ανέφερε περεταίρω ο κ. Αλμούνια, λέγοντας ότι έχουν τα στοιχεία για την οικονομία της Κύπρου από το 2009 έως το 2012 και πιστεύουν ότι αυτά ίσως επιδεινωθούν, λόγω της εξέλιξης του οικονομικού περιβάλλοντος λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Γνωρίζουμε επίσης, είπε, ότι ``τα δημοσιονομικά στην Κύπρο έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας στην Κύπρο και το έχουμε συζητήσει στο παρελθόν``.

    [04] ΠΑΡΕΛΑΣΗ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, στο δρόμο μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία.

    Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Λευκωσία Βασίλης Παπαϊωάννου, πλαισιωμένοι από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β, τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνο Μπισμπίκα, τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων και πλήθος κόσμου.

    Στην παρέλαση, κατά τη διάρκεια της οποίας παιάνιζε εθνικά εμβατήρια η φιλαρμονική ορχήστρα της Εθνικής Φρουράς, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Παγκύπριος Σύνδεσμος πολεμιστών του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, προσφυγικοί Δήμοι και σωματεία, το Σώμα Προσκόπων και το Σώμα Κυπρίων Οδηγών.

    Την παρέλαση ακολούθησε εορταστική δεξίωση στην οικία του Ελληνα πρεσβευτή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 March 2009 - 21:37:28 UTC