Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΗΠΑ - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ - ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΜΠΑΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η μόνη επιλογή ενώπιόν μας είναι η συνέχιση του αγώνα για δίκαιη και βιώσιμη λύση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) στη Λευκωσία.

    «Κατανοούμε απόλυτα ότι η διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μέρα με τη μέρα τα δεδομένα που δημιουργεί η κατοχή ριζώνουν ολοένα και περισσότερο στην κατεχόμενη γη μας. Δεν αποδεχόμαστε αυτά τα τετελεσμένα. Γι αυτό και η μόνη επιλογή είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Γνωρίζουμε, συνέχισε, «ότι χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να εργαστούμε δημιουργικά, ώστε να καταφέρουμε να σπάσουμε τα αδιέξοδα και να δώσουμε ζωή στο όραμά μας για επανένωση της πατρίδας μας».

    «Ενώπιον του κόσμου με τα ροζιασμένα χέρια και τα ηλιοκαμένα πρόσωπα, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε λύσεις που δεν αποκαθιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων», υπογράμμισε.

    Η ε/κ πλευρά, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συμμετέχει στις συνομιλίες με την ειλικρίνεια και την πολιτική βούληση που απαιτείται για έναν έντιμο συμβιβασμό.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι «την ίδια στιγμή παραμένουμε προσηλωμένοι στη βάση και στις αρχές λύσης του Κυπριακού. Αυτή η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

    Ανέφερε ότι με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα ανήκει στους Κυπρίους.

    «Θα διαφυλάξουμε μέχρι το τέλος αυτή την αρχή. Θα πρέπει να εργαστούμε εποικοδομητικά ώστε χωρίς επιδιαιτησία και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να καταφέρουμε συγκλίσεις και συμφωνία σε όλα τα ζητήματα. Οι προτάσεις που καταθέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών καθοδηγούνται από αυτό το στόχο και έχουν πάντοτε ως γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού», υπογράμμισε.

    Είπε ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τους Κυπρίους και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και μόνο και πρόσθεσε ότι «την ίδια όμως στιγμή η πολιτική μας στο Κυπριακό στοχεύει στην ενεργοποίηση και τη συνέργεια όλων των παραγόντων στο εσωτερικό και διεθνώς που διαδραματίζουν ή μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προσπάθεια για συνολική επίλυση του προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι επιδίωξη είναι η αξιοποίηση του παράθυρου ελπίδας, «που οι δικές μας πρωτοβουλίες άνοιξαν, ώστε να καταφέρουμε, μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, να διαγράψουμε το μέλλον της πατρίδας μας προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού».

    Αναμένουμε, συνέχισε, από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία διότι, όπως είπε, «η λύση σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη θέληση που θα επιδείξει η Τουρκία».

    Επανέλαβε ότι στόχος είναι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τη χώρα, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος ομοσπονδιακό με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.

    [02] ΗΠΑ - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ - ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΜΠΑΜΑ

    Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στις προκλητικές μεθοδεύσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, στρατηγό Τζόουνς.

    Εντεκα μέλη της Ενιαίας Προσπάθειας με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τονίζουν ότι «συγκεκριμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι στα όρια της επέκτασης ακόμη περισσότερο του δόγματος Μπους, με τη δημιουργία μίας πολιτικής στο κυπριακό η οποία αντιτίθεται στις ξεκάθαρα διατυπωμένες απόψεις και των δύο».

    Καλώντας και τους δύο «να παρέμβουν πριν προκληθούν στην Αμερική προβλήματα τα οποία θα χρειαστούν χρόνια για να επανορθωθούν», χαρακτηρίζουν τις ενέργειες των μελών της κυβέρνησης «άκριτες» και τους καλούν να τις ανατρέψουν.

    Η αυστηρή αυτή προειδοποίηση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς τον Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς λαμβάνει χώρα λίγες μόλις μέρες πριν τη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία της Ομογένειας με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Λευκό Οίκο, στις 25 Μαρτίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας και θα παραλάβει από τον πρόεδρο Ομπάμα την ειδική διακήρυξη, πρόκειται τη Δευτέρα το μεσημέρι να συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

    Πέραν των θεμάτων που άπτονται της προάσπισης των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που παραβιάζονται από το τουρκικό καθεστώς, ο κ. Δημήτριος αναμένεται να εκφράσει και τα αισθήματα της Ομογένειας για την προωθούμενη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Την επιστολή της Συντονιστικής Προσπάθειας υπογράφουν οι Αντριου Αθενς, Φίλιπ Κρίστοφερ, Αντι Μάνατος, Πανίκος Παπανικολάου, Νίκος Μούγιαρης, Γιώργος Τσούνης, Τάσος Ζαμπάς, Αντι Ζεμενίδης, Ζήνων Χριστοδούλου, Γιώργος Ντόβελος και Μιχάλης Γαλανάκης.

    Οι Ελληνοαμερικανοί τονίζουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ότι ενώ ακόμη η αμερικανική κυβέρνηση «δεν πραγματοποίησε υψηλού επιπέδου επαφές ούτε με τον Πρόεδρο, ούτε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, με σοκ πληροφορηθήκαμε από δήλωση του Τουρκοκύπριου «εκπροσώπου» ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στα όρια της εγκαθίδρυσης ντε φάκτο αναγνώρισης της παράνομης οντότητας στην Κύπρο, ενώ αγνοείται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση. Κι όπως αντιλαμβανόμαστε, σχεδιάζουν να το πραγματοποιήσουν μέσω υψηλού επιπέδου συναντήσεων αξιωματούχων της κυβέρνησης με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, πριν να υπάρξουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο ή τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου».

    Παράλληλα υπενθυμίζουν στους κ.κ. Ομπάμα και Μπάιντεν τις δηλώσεις τους για το κυπριακό που μιλούν για λύση βασισμένη στις αρχές του κράτους δικαίου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και τα σταθμά της Ε.Ε., ενώ τονίζουν:

    «Η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου με την οποία σας ευθυγραμμίζουν οι συνεργάτες σας, αποτελεί ανάθεμα για τις αρχές αυτές, επιβλήθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη νήσο και είναι περισσότερα απ όσα οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν. Μία τέτοια ντε φάκτο αναγνώριση θα μονιμοποιήσει περισσότερο την τουρκική εμμονή σε παράλογους όρους για τη λύση του κυπριακού, στους οποίους όλοι οι Δημοκρατικοί της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας (Σ.Σ. της οποίας πρόεδρος ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα) αντιτίθεντο και τους οποίους ακόμη κι η ρεπουμπλικανική μειοψηφία χαρακτήριζε απαράδεκτους για δυτικές δημοκρατίες».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 21 March 2009 - 10:29:23 UTC