Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΑΜΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό αλλά μίλησε και για την πολυπλοκότητα του θέματος, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι όχι μόνο μια συγκυρία αλλά και υπομονή.

    Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος έγινε την Παρασκευή δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή, είπε ότι συζήτησαν με λεπτομέρεια την πορεία των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε «προσβλέπουμε στην συνέχιση της διαδικασίας».

    Σε ό,τι αφορά τα φυσικά χρονοδιαγράμματα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλη.

    Σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να συνεχίζεται η διαδικασία όσο γίνεται με πιο γοργούς ρυθμούς και εξέφρασε ξανά συγκρατημένη αισιοδοξία.

    «Χρειάζεται να διατηρηθεί και η συγκυρία και πιστεύω ότι έχουμε μια καλή συγκυρία. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τη διαδικασία. Δεν θα ήμουνα εδώ εάν δεν ήμουνα συγκρατημένα αισιόδοξος», είπε.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε επιτυχία. Εκτίμησε ωστόσο ότι υπάρχουν πολύπλοκα θέματα.

    «Πιστεύω ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση. Αλλά αυτά είναι πολύπλοκα θέματα, είπε, προσθέτοντας ότι λόγω της πολυπλοκότητας, η διαδικασία παίρνει χρόνο.

    Οι δύο ηγέτες, είπε, έχουν και άλλες υποχρεώσεις, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Πρόεδρο Χριστόφια ο οποίος έχει όπως είπε, διεθνείς υποχρεώσεις και λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ.

    «Ολα αυτά πρέπει να γίνουν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτά τα προγράμματα», είπε, προσθέτοντας ότι η πολυπλοκότητα των θεμάτων πάει δεκαετίες πίσω.

    Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, συνέχισε, χρειάζεται όχι μόνο μια συγκυρία αλλά και υπομονή.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι το συντομότερο που ολοκληρωθεί η διαδικασία, το καλύτερο, αλλά σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει σωστά και όχι απλά για χάριν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

    Είναι σημαντικό, συνέχισε, η συμφωνία, να αντέχει στο χρόνο.

    «Το σύνταγμα του 1960 στην ουσία διαλύθηκε. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα κρατήσει στο χρόνο. Δεν είναι εύκολο, αλλά οι ηγέτες είναι πολύ δεσμευμένοι σε αυτό και όταν έχεις δύο ηγέτες που είναι δεσμευμένοι στη διαδικασία, τότε μπορείς να είσαι αισιόδοξος όταν θα πετύχουν», είπε.

    Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε «θα δούμε».

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουν τη συζήτηση σε θέματα ΕΕ και ότι σήμερα το απόγευμα και τη Δευτέρα τεχνοκράτες θα συζητήσουν νομικές πτυχές του κεφαλαίου αυτού.

    Επιπρόσθετα, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα έχουν σήμερα το απόγευμα συνάντηση για να συζητήσουν θέματα διαδικασίας.

    Οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, πρόσθεσε, θα επικεντρωθούν στην συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και στο πώς θα λειτουργεί η ομόσπονδη Κύπρος.

    Κληθείς να αναφερθεί στη δήλωση που έκανε ότι «ο βορράς δεν είναι μέρος της ΕΕ» όταν αναφερόταν στο πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε «είναι και δεν είναι, η συμμετοχή του έχει ανασταλεί».

    Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσον η συμμετοχή έχει ανασταλεί ή το κοινοτικό κεκτημένο, απάντησε «σωστά», προσθέτοντας ότι η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ λήφθηκε το 2004 αλλά υπάρχει και το Πρωτόκολλο 10 το οποίο «λαμβάνει υπόψη το θέμα του βορρά και έτσι με μια συμφωνία εδώ για νέες διευθετήσεις στην Κύπρο με μια ειρηνευτική συμφωνία, τότε σίγουρα το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί ο βορράς θα γίνει πλήρες μέρος της ΕΕ υπό εκείνες τις συνθήκες».

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιολόγηση της Τουρκίας, είναι ισορροπημένο και θετικό.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανου Στεφάνου, προσθέτοντας ότι στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «πρώτη φορά τίθεται ο Δεκέμβριος του 2009 ως ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και ορόσημο για την Τουρκία, η οποία εάν μέχρι τότε δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το πρόσθετο πρωτόκολλο θα επηρεάσει σοβαρά την πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων».

    Πρόσθεσε ότι για «πρώτη φορά τίθενται ως προϋπόθεση λύσης του κυπριακού οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κάνει αποδεχτή την ύπαρξη μόνιμων παρεκκλίσεων από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κεκτημένο».

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι στο ψήφισμα «ζητείται ξεκάθαρα από την Τουρκία όπως διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό με την απόσυρση των κατοχικών της δυνάμεων, και για πρώτη φορά καλείται με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα να αφήσει τους δύο ηγέτες να διαπραγματευθούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους».

    Πολύ σημαντικό, πρόσθεσε «είναι το ότι καλείται η Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και του ΕΔΑΔ σε σχέση με την τέταρτη διακρατική προσφυγή όσον αφορά πάντοτε τις έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων. Για πρώτη φορά παροτρύνονται όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να καλέσουν την Τουρκία όπως προβεί στις δέουσες ενέργειες σχετικά με αυτό το ζήτημα που είναι ανθρωπιστικής κυρίως φύσης».

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΑΜΙ

    Την ευχή και πεποίθηση ότι τα κεφάλαια που θα συζητηθούν στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών τους επόμενους λίγους μήνες θα δώσουν την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου ενημερώνοντας Ρώσους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Κύπρο στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ρωσικού Τύπου.

    Πολλοί συνομιλητές του, είπε, τον ρωτούν αν είναι αισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος και η συνήθης απάντησή του είναι ότι όσον τον βλέπουν σε αυτό το ρόλο, ``σημαίνει πως πρέπει ακόμα να έχω αισιοδοξία``. Αυτό, εξήγησε, δεν σημαίνει ότι υποτιμά τις δυσκολίες που έχει ο διάλογος, τόνισε όμως ότι η διαφορετικότητα στην προσπάθεια που διεξάγεται σήμερα είναι ότι στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται ο Δημήτρης Χριστόφιας και ταυτόχρονα στην ηγεσία της τ/κ πλευράς ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δύο άνδρες που γνωρίζονται για πάνω από 25 χρόνια ``και έχουν διεξάγει από κοινού κοινωνικούς και άλλους αγώνες``.

    Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε σοβαρό παράγοντα ``που δυστυχώς επηρεάζει αρνητικά τις συνομιλίες`` την Τουρκία, η οποία - πρόσθεσε - διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα εσωτερικά της τ/κ πλευράς και την πολιτική ζωή. Εφερε δε ως παράδειγμα τον στρατό κατοχής, λέγοντας ότι φθάνει τις 40 με 42.000 στρατιώτες βαριά οπλισμένους. ``42.000 είναι πολύ μεγάλος στρατός για να είναι σε μια κοινότητα 85.000 πολιτών`` που είναι, όπως είπε, και ο πραγματικός αριθμός των Τ/κ που ζουν σήμερα στα κατεχόμενα. Ο αριθμός αυτός, συνέχισε, έπρεπε να φθάνει τις 150.000, αλλά πολλοί Τ/κ έχουν μεταναστεύσει στη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Εξάλλου, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του την Παρασκευή με το Σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη Οζντίλ Ναμί θα συζητηθούν τρία θέματα.

    Οπως είπε το πρώτο θέμα είναι ότι μαζί με ειδικούς νομικούς για θέματα

    της ΕΕ θα εξετάσουν τα θέματα που συζητούνται τώρα στις συνομιλίες στην παρουσία όλης της ομάδας του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς αν θα παραστούν κοινοτικοί από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ιακώβου είπε «όχι, θα είναι μόνο δικοί μας νομικοί, δεν χρειάζονται από τις Βρυξέλλες».

    Δεύτερο θέμα είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη και άλλων μέτρων, και τρίτο θα συνεχιστεί η επεξεργασία των κειμένων για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 13 March 2009 - 13:55:34 UTC