Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΣΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
  • [03] ΑΘΗΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΚΗΔΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΣΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι «στόχος της διακυβέρνησης μας αλλά και σταθερή δέσμευση μας απέναντι στο λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αποτελεί η προσπάθεια υλοποίησης δύο βασικών πυλώνων της πολιτικής μας, που είναι η επίλυση του Κυπριακού αλλά και η δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, στόχοι και οι δύο οι οποίοι συνιστούν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

    «Συνειδητοποιούμε και συναισθανόμαστε αυτές τις δυσκολίες όπως επίσης και τα μεγέθη της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Σύνοδο του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «χώρος επίλυσης του Κυπριακού είναι τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν δημιουργήσει τη βάση αρχών πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η λύση του Κυπριακού και έχουν εξουσιοδοτήσει τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού να έχει υπό την αιγίδα του το δικοινοτικό διάλογο για διευθέτηση του προβλήματος».

    Σημείωσε, επίσης πως «υποστηρίζουμε ότι η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να τυγχάνει στήριξης από την Ενωση και οι αρχές και οι αξίες της να τυγχάνουν αναγνώρισης και να ενσωματώνονται στη λύση του Κυπριακού».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Τουρκία, «που είναι χώρα υποψήφιο μέλος της ΕΕ , στην ενταξιακή της πορεία, θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ενωσης και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να συνεργαστεί για λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων».

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες που διεξάγει με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες συναντούμε στις διαπραγματεύσεις, και συναντούμε τέτοιες δυσκολίες, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τις συνεχίσουμε και να τις πάρουμε μέχρι το τέλος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ως ε/κ πλευρά συμμετέχουμε στις απευθείας συνομιλίες «στηριγμένοι πάντοτε στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά δείχνοντας και την απαραίτητη ευελιξία για να φτάσουμε σε λύση η οποία να οδηγεί στην αποχώρηση των στρατευμάτων και στον τερματισμό του εποικισμού, να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Διαβεβαίωσε ότι «με την ίδια ζέση και προσήλωση θα συνεχίσουμε τη διεθνή κινητοποίηση έτσι ώστε ο διεθνής παράγοντας, και ιδιαίτερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη βάση των ψηφισμάτων του οποίου επιδιώκουμε τη λύση, να έχουν ψηλά στην ατζέντα τους το Κυπριακό».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αμέσως μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον ίδιο με τη στήριξη και άλλων κομμάτων, «αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να υλοποιήσουμε το στόχο για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό».

    Λύση που, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τη χώρα, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες «για ένα κράτος ομοσπονδιακό με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων».

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η πολιτική μας στο Κυπριακό στοχεύει στην ενεργοποίηση όλων των παραγόντων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο διεθνή χώρο, που διαδραματίζουν ή μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη συνολική επίλυση του προβλήματος» και μέσα σε αυτά τα πλαίσια «αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, η οποία ρητά δηλώνει πως υποστηρίζει τη διαδικασία και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

    Πρόσθεσε ότι «γίνεται, επίσης, αποδεκτό, ότι η ιδιοκτησία της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι κυπριακή, δεν προϋποθέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησία».

    Αναφερόμενος στην εσωτερική κοινωνικοοικονομική πολιτική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνησή του «επιδιώκει να κτίσει μια πιο δίκαιη κοινωνία, κάτι που για εμάς σημαίνει η κοινωνία που στο κέντρο της προσοχής και των προτεραιοτήτων της έχει τον άνθρωπο».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «ο παραγόμενος με τον ιδρώτα και το μόχθο χιλιάδων εργαζομένων πλούτος δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο μικρών ομάδων κοινωνικά ευνοούμενων ανθρώπων και γι αυτόν ακριβώς το λόγο η υλοποίηση κάθε κυβερνητικής πολιτικής χαρακτηρίζεται από ανθρωπιά και κοινωνική ευαισθησία».

    «Είναι για τούτο», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «που μια σειρά μέτρων που λαμβάνονται, εμπεριέχουν, πέραν από το στοιχείο της οικονομικής βοήθειας, και το στοιχείο της στοχευμένης εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που έχουν περισσότερη ανάγκη».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η δικαίωση της προσπάθειας μας στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι δικαίωση όχι μόνο των αγώνων του κυπριακού εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και δικαίωση των αγώνων όλων των εργαζομένων».

    Για την ΠΣΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μεγάλο το χρέος που κουβαλά αφού είναι εκείνη η οργάνωση που στο πρόσωπο της βρήκαν υποστήριξη εκατομμύρια εργάτες παγκόσμια σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς».

    Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να θέσει την ΠΣΟ στο περιθώριο και τούτο γιατί η ΠΣΟ είναι προσηλωμένη και υποστηρίζει με συνέπεια και διαχρονικά τις αρχές για την υπεράσπιση και επέκταση των εργατικών δικαίων και δικαιωμάτων».

    Συνεπώς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι ιδιαίτερα δύσκολο το έργο που έχει να επιτελέσει το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ μέσα σε αυτό το μη φιλικό περιβάλλον».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θέλησε να ευχαριστήσει την Ομοσπονδία «για τη διαχρονική αλληλεγγύη, συμπαράσταση και υποστήριξη της προς τον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος και ο λαός της για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του τόπου μας».

    «Αλληλεγγύη και υποστήριξη που εκφράζεται όχι μόνο μέσα από τα ψηφίσματα των συνεδρίων αλλά και μέσα από μια σειρά άλλων κινητοποιήσεων και ενεργειών μετά τα τραγικά γεγονότα της εισβολής του 1974 που έζησε η Κύπρος», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ότι αφορά το συνδικαλισμό στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση» και αυτό γιατί «με τους πολύχρονους αγώνες και την προσφορά του κόμματος των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού μας κινήματος έχουμε ένα ισχυρό, συνειδητοποιημένο εργατικό κίνημα, που χαίρει της εμπιστοσύνης του λαού μας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στην Κύπρο υπάρχει γενικά ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα και η ενότητα δράσης στις γραμμές του βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα με το ΑΚΕΛ, την ΠΕΟ και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα να διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στα κυπριακά πράγματα αποτελώντας με το κύρος και τη δύναμη τους την πλέον αξιόπιστη και έγκυρη δύναμη διεκδίκησης αλλά και αντίστασης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό».

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «καλή επιτυχία στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και καλωσόρισε για ακόμη μια φορά με τα πιο θερμά αισθήματα στον τόπο μας όλους τους συνέδρους, ευχόμενος η εδώ σημερινή παρουσία τους «να είναι η τελευταία σε μια μοιρασμένη Κύπρο».

    [02] ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

    ΗΠΑ και Τουρκία δεσμεύτηκαν «να υποστηρίξουν έντονα μία συνολική και αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο αυτό να τερματιστεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων». Η κοινή θέση των δύο χωρών περιλαμβάνεται σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην Αγκυρα ύστερα από συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Χίλαρι Κλίντον και Αλί Μπαμπατζάν. ΗΠΑ και Τουρκία επαναβεβαίωσαν τους στενούς μεταξύ τους δεσμούς «συμμαχίας, αλληλεγγύης και στρατηγικού συνεταιρισμού».

    Οι δύο Υπουργοί επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεών τους να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία και διαβούλευση επί όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ενώ αναφέρονται και στη θέλησή τους να συμβάλουν στην ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, στην ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας και στη διευθέτηση μιας σειράς διεθνών προβλημάτων, όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το ΡΚΚ και τη συνεργασία στα Βαλκάνια.

    Κλίντον και Μπαμπατζάν συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ``ένας στόχος που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έντονα, όπως και τη συνεχή έμφαση της τουρκικής Κυβέρνησης στη μεταρρυθμιστική διαδικασία``. Η κ. Κλίντον ανακοίνωσε την επίσκεψη σε ένα περίπου μήνα στην Αγκυρα, του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις για τα 60χρονα του ΝΑΤΟ.

    [03] ΑΘΗΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την ανησυχία της ελληνικής Κυβέρνησης για τη συνέχιση από μέρους της τουρκικής πλευράς απαράδεκτων θέσεων, οι οποίες πολλές φορές ξεφεύγουν από τη λογική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαληνάκης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη, το Δίκτυο Γυναικών του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής. Ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι η ελληνική Κυβέρνηση, από κοινού με την κυπριακή Κυβέρνηση εργάζονται σταθερά κι ακούραστα «αξιοποιώντας την τουρκική ενταξιακή πορεία προς την Ε.Ε. αλλά και τις διμερείς σχέσεις με στόχο να επιτύχουν την εγκατάλειψη, από μέρους της Τουρκίας, της λογικής της δύναμης και των τετελεσμένων και την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής λογικής της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου».

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Κύπρο, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα χαιρέτισε την επανέναρξή τους, με την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα εγκατέλειπαν τις μαξιμαλιστικές τους θέσεις. «Με λύπη μας παρατηρούμε σήμερα ότι η διαδικασία δεν έχει αποδώσει, καθώς ακόμη οι κάποιες συγκλίσεις που υπήρξαν ήταν περιορισμένης έκτασης κι αξίας. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η άλλη πλευρά συνεχίζει να θέτει απαράδεκτες θέσεις που πολλές φορές ξεφεύγουν από τη λογική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου και οι αποφάσεις του Σ.Α.».

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και πρέπει να αισθάνεται ασφαλής μέσα στην Ε.Ε. και με τη συνεχή συμπαράσταση της Ελλάδας.

    [04] ΚΗΔΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Τεκμήριο, δυστυχώς, της δολοφονίας αμάχων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 αποτελεί «η εν ψυχρώ δολοφονία των οκτώ αυτών μελών της ίδιας οικογένειας, της οικογένειας Λιασή, τα λείψανα των οποίων ανεβρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Παλαίκυθρο και ταυτοποιήθηκαν μόλις πρόσφατα με τη βοήθεια γενετικού υλικού», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Ο Υπουργός Εσωτερικών εκφώνησε επικήδειο λόγο στην κηδεία στον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέας στο Πλατύ Αγλαντζιάς των οκτώ πεσόντων της οικογένειας Λιασή, των Ιωάννη και Χριστίνας Μιχαήλ, του Μιχάλη Μιχαήλ, της Μαργαρίτας, Ελένης, Χριστίνας, και Ιλιάδας Λιασή καθώς και του Λουκά Κκάιλου.

    Οπως είπε ο Νεοκλής Συλικιώτης, «με την ετεροχρονισμένη κηδεία που τελούμε, θα μπορέσουν μετά από 35 χρόνια να πουν το ύστατο χαίρε στα άτομα που αγάπησαν και στερήθηκαν τόσο βάναυσα εκείνο το πρωινό στο Παλαίκυθρο, θέτοντας έτσι ένα τέλος στην αγωνία και τον καημό τους μιας και θα αναπαυτούν εν τέλει οι ψυχές των αγαπημένων τους». Των Κυπρίων που, όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «δεν έπεσαν μαχόμενοι και που δεν χάθηκαν τα ίχνη τους με το πέρασμα των χρόνων, αλλά αυτών που δολοφονήθηκαν με αγριότητα και που μαρτυρούν τα στυγερά εγκλήματα τα οποία συνοδεύουν την τουρκική εισβολή». Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι «ο κυπριακός λαός συνεχίζει να ζει με τις πληγές ακόμα ανοικτές από το έγκλημα του 1974 ενώ η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια εργάζεται σκληρά και αποφασιστικά ώστε να κλείσουν αυτές οι πληγές».

    Ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε ότι «η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας αναδεικνύει την ευθύνη που έχει η Τουρκία να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της πλήρους διερεύνησης των συνθηκών εξαφάνισης των αγνοουμένων, ανοίγοντας τα αρχεία του τουρκικού στρατού και άλλων υπηρεσιών της, για να δοθούν όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση του ερευνητικού έργου». Κάτι που, όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει κάνει, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς για την εν ψυχρώ δολοφονία Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 9 March 2009 - 19:02:13 UTC