Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΑΖΑ - ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [03] ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμμετέχει στις συνομιλίες με την ειλικρίνεια και την πολιτική βούληση που απαιτείται για έναν έντιμο συμβιβασμό, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει προσηλωμένη στη βάση και στις αρχές λύσης του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, στο Καλό Χωριό Λάρνακας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αγωνίζεται για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει την Κύπρο, στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    ``Μια λύση``, είπε, ``που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του κράτους, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Αυτή η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ``με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συμφωνήσαμε ότι αυτή η διαδικασία ανήκει στους Κυπρίους``. ``Η διαδικασία αυτή υιοθετήθηκε από πρόσφατα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα διαφυλάξουμε μέχρι το τέλος αυτή την αρχή. Θα πρέπει να εργαστούμε εποικοδομητικά ώστε, χωρίς επιδιαιτησία και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, να καταφέρουμε συγκλίσεις και συμφωνία σε όλα τα ζητήματα``, πρόσθεσε.

    Είπε πως ``οι προτάσεις που καταθέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών καθοδηγούνται από αυτό το στόχο και έχουν πάντοτε ως γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού``.

    Επιπρόσθετα, είπε ότι ``η ε/κ πλευρά επιδιώκει να αξιοποιήσει το παράθυρο της ελπίδας, που οι δικές μας πρωτοβουλίες άνοιξαν, ώστε να καταφέρουμε, μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, να διαγράψουμε το μέλλον της πατρίδας μας προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού``.

    ``Γνωρίζουμε ότι η λύση σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη θέληση που θα επιδείξει η Τουρκία. Είναι γι` αυτό που αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της προς την Αγκυρα, ώστε η προσπάθεια αυτή να έχει αίσιο τέλος``, είπε.

    Αναφερόμενος στον Γρηγόρη Αυξεντίου είπε: ``Αποδίδουμε σήμερα την πρέπουσα τιμή προς ένα άξιο βλαστάρι της κυπριακής γης. Προς μια από τις πιο μεγάλες μορφές όχι μόνο της σύγχρονης αλλά και ολόκληρης της κυπριακής ιστορίας. Υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας του. Με θαυμασμό κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στον ηρωισμό και την αυταπάρνηση ενός νέου είκοσι εννιά χρονών που με την ίδια του τη ζωή πότισε το δέντρο της ελευθερίας της πατρίδας μας. Υπήρξε φάρος φωτεινός για τους συντρόφους του αλλά και πηγή έμπνευσης για όλους τους Κυπρίους στον αγώνα για ελευθερία από τον αποικιακό ζυγό``.

    Πρόσθεσε πως ``υπάρχουν στην ιστορία στιγμές που χαράσσονται ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη, προσδιορίζουν την πορεία και το μέλλον ενός λαού και καθοδηγούν τα βήματα των γενιών που θα έρθουν``.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι ``η εκδήλωση προς τιμήν του Γρηγόρη Αυξεντίου υπενθυμίζει σε όλους το καθήκον και την ιστορική ευθύνη να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα που δημιούργησε στον τόπο μας η εισβολή και η κατοχή``. ``Αυτές οι στιγμές``, είπε, ``είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες και υποχρεώσεις, να αντλήσουμε διδάγματα και να αφυπνιστούμε, καταθέτοντας και την ψυχή μας στον αγώνα που διεξάγουμε``.

    Καταλήγοντας είπε ότι ``σε αυτό τον αγώνα για επιβίωση και δικαίωση δεν χωρούν τα μίση και οι διαφωνίες του παρελθόντος, είναι η ώρα για κοινή δράση και ενότητα, ώστε να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας``.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΑΖΑ - ΒΟΗΘΕΙΑ

    Ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα παράσχει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

    Την εξαγγελία της πιο πάνω οικονομικής βοήθειας έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από την Αίγυπτο, όπου εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Διεθνή Διάσκεψη για στήριξη της παλαιστινιακής οικονομίας για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

    Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Sharm el-Sheikh, υπό την προεδρία της Αιγύπτου και της Νορβηγίας, και σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    [03] ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία για το μέλλον την Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ. Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στην ετήσια διακήρυξη της σουηδικής Κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική της, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη σουηδική Βουλή, ο κ. Μπιλντ έκανε αναφορά και στο Κυπριακό λέγοντας ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία για ολόκληρο τον πληθυσμό του νησιού καθώς και την περιοχή γενικά.

    Ο κ. Μπιλντ, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, σημείωσε ότι η επανένωση της Κύπρου θα έχει επίσης αποφασιστική επίδραση και στην προσέγγιση της Τουρκίας στην ΕΕ. ``Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία για το μέλλον την Κύπρου. Μια επανενωμένη Κύπρος θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία για ολόκληρο τον πληθυσμό του νησιού καθώς και την περιοχή γενικά. Η επανένωση θα έχει επίσης αποφασιστική επίδραση τόσο στην προσέγγιση της Τουρκίας στην ΕΕ όσο και στις δυνατότητες καλύτερου συντονισμού ενεργειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους τομείς της ειρήνης και της σταθερότητας``, σημείωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ.

    Αναφορές στο Κυπριακό έγιναν και από βουλευτές μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την εξωτερική πολιτική. Ο Χριστιανοδημοκράτης Βουλευτής Lennart Sacredeus επισήμανε ιδιαίτερα τη συνεχιζόμενη κατοχή της Αμμοχώστου και ζήτησε από την ΕΕ να εκφράσει την καταδίκη της για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά μιας πόλης της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 March 2009 - 12:29:23 UTC