Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΛΙΟΣ - ΔΙΚΗ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΛΙΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΤΑΛΑΤ

    Το τί γίνεται στις διαπραγματεύσεις, το πώς προχωρούμε και με τι προχωρούμε, είναι θέμα που αποφασίζουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και αυτό σημαίνει να είναι κυπριακή η διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο οποίος παρέπεμψε το θέμα του Περιουσιακού σε «άλλα φόρα» και κληθείς να πει εάν υπάρχει απόφαση για τεχνοκρατικό επίπεδο συζήτησης αυτού του θέματος, ο Εκπρόσωπος είπε: Όχι, δεν υπάρχει τίποτα, και αυτό που λέω και είναι δεδομένο είναι: Το τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις, το πώς προχωρούμε και με τι προχωρούμε, είναι θέμα που αποφασίζουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Αυτό σημαίνει να είναι η διαδικασία κυπριακή.

    Κληθείς να πει πώς ερμηνεύει αυτό που είπε ο κ. Ζεριχούν ανέφερε πως δεν είναι δικό του θέμα να ερμηνεύσει τον κ. Ζεριχούν. Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Ζεριχούν. Εγώ, μπορώ να σας πω ποια είναι η θέση της δικής μας πλευράς, ανέφερε.

    Σε παρατήρηση πως ο ίδιος ο κ. Ζεριχούν είπε να ρωτηθούν οι δυο ηγέτες, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως ακριβώς το τί θα αποφασισθεί αναφορικά και με το Περιουσιακό και το τί θα γίνει πάρα κάτω, είναι ένα θέμα που θα αποφασίσουν, σύμφωνα με τη διαδικασία που υπάρχει, οι δύο ηγέτες μεταξύ τους.

    Είπε ακόμη πως και η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών αφορά στο Περιουσιακό. Από εκεί και πέρα, ανέφερε, θα αποφασίσουν και οι δύο το πώς θα προχωρήσουμε πάρα κάτω.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος μίλησε, για συμφωνηθέντα κριτήρια στο Περιουσιακό, ο Εκπρόσωπος είπε πως «έχουμε πει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει το πλαίσιο αρχών μέσα στο οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε το Περιουσιακό. Αύριο, είναι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα ανασκοπήσει και την πορεία του Κυπριακού και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει ανάλογα. Τώρα, το τί εννοεί ο κ. Ταλάτ, δεν μπορώ να το πω εγώ».

    [02] ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΛΙΟΣ - ΔΙΚΗ

    Στις 30 Απριλίου αρχίζει με την απαγγελία των κατηγοριών η δίκη για την αεροπορική τραγωδία της ``Ηλιος``.

    Η αναβολή της έναρξης της δίκης έτυχε έγκρισης από τον Επαρχιακό Δικαστή Λευκωσίας Σταύρο Σταύρου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στον Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Επιχειρήσεων της ``Ηλιος`` και ενός εκ των πέντε κατηγορουμένων, προκειμένου να είναι σε θέση να παραστεί στη δίκη, καθώς, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, νοσηλεύεται στην Αγγλία με καρκίνο του οισοφάγου.

    Η αναβολή προκάλεσε την απογοήτευση των συγγενών, οι οποίοι διά του Προέδρου τους, Νικόλα Γιασουμή, εκφράζουν την ελπίδα η διαδικασία να ολοκληρωθεί και να μην παραπεμφθεί στις ``ελληνικές καλένδες``.

    Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, παρουσιάστηκαν ο Ανδρέας Δράκος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της ``Ηλιος``, η εταιρεία ως νομικό πρόσωπο, ο Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της ``Ηλιος`` και ο Γιάνκο Στόϊμενοβ, Αρχιπιλότος της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο κατά των προσώπων αυτών περιλαμβάνει τις σοβαρότερες κατηγορίες του ποινικού κώδικα, δηλαδή της ανθρωποκτονίας, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια και χρηματικό ποσό ή και τα δύο μαζί.

    Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, δικηγόρος υπεράσπισης του κ. Κικκίδη, ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι το Μάιο του 2008 διαγνώστηκε ότι ο Γιώργος Κικκίδης πάσχει από καρκίνο του οισοφάγου και ότι από τότε βρίσκεται στην Αγγλία για χημειοθεραπεία, προσκομίζοντας τέσσερα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά, τα οποία, όπως είπε, δόθηκαν και στην κατηγορούσα αρχή.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΛΙΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Caroline Flint, κάλεσε ξανά , χθες βράδυ, την Τουρκία , μαζί με άλλα εμπλεκόμενα στο Κυπριακό μέρη, να δώσει πρακτική και ορατή μορφή στην υποστήριξη της προς τις συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη , Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η υποστήριξη θα εκφρασθεί κατά συγκεκριμένο τρόπο τους προσεχείς μήνες.

    Η κ. Φλιντ που απαντούσε σε ερωτήσεις μετά από ομιλία της σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύνδεσμος Κυπριακών, Ελλαδικών και Τουρκικών Υποθέσεων και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, σε αίθουσα του ιδρύματος , επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει, στο βαθμό που του είναι δυνατό, στην επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. Και αυτό, στα πλαίσια τόσο των διμερών σχέσεων του με την Τουρκία όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Έχω τη βεβαιότητα , είπε η Βρετανίδα υφυπουργός, ότι η Τουρκία επιδιώκει την επίτευξη προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των περιουσιών είπε ότι όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμοί πρέπει να προβληματισθούν για το πώς θα εφαρμοσθεί μια σχετική με αυτό συμφωνία. «που θα έχει το αντίτιμο της .Είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε πόρους και άλλη μορφή υποστήριξης ώστε η συμφωνία να πάρει την πρακτική της έκφραση», είπε.

    [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το παράνομο τ/κ καθεστώς στην βόρεια πλευρά της Κύπρου και καμία χώρα, εκτός από την Τουρκία, δεν το πράττει, αναφέρεται σε έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε «σημαντικό αριθμό τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».

    Η έκθεση (για το 2008) που αποτελεί μέρος της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απορρίπτει τους τ/κ ισχυρισμούς ότι μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές έχουν παραμεληθεί και τονίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει συχνά σε επιδιορθώσεις και εργασίες διατήρησης των τεμενών.

    Αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση της Κύπρου σέβεται γενικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, ωστόσο «υπάρχουν προβλήματα σε κάποιους τομείς», συμπεριλαμβανομένης «της αστυνομικής βίας και εξευτελιστικής συμπεριφοράς των ατόμων που είναι υπό προσωρινή κράτηση και αιτητές ασύλων, βίας κατά των γυναικών, διακρίσεις εναντίον μελών εθνοτικών μειονοτήτων και εθνικών ομάδων και εμπορίας γυναικών κυρίως για σεξουαλική εκμετάλλευση».

    Οσον αφορά τις κατεχόμενες περιοχές, που στην έκθεση αναφέρονται κάτω από τον τίτλο «Περιοχή υπό τον έλεγχο των Τ/κ» σημειώνεται ότι «από το 1974, το βόρειο τμήμα της Κύπρου με πληθυσμό περίπου 256.000 άτομα διοικείται από μια τ/κ διοίκηση η οποία αυτοανακηρύχθηκε σε «τουρκική δημοκρατική της βόρειας Κύπρου» το 1983».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 February 2009 - 18:29:14 UTC