Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [02] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
  • [03] ΖΙΡΟΝΤ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΟΜΠΑΜΑ

  • [01] ΔΕΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Στην ταυτοποίηση 135 λειψάνων, 104 Ελληνοκυπρίων και 31 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, προχώρησε μέχρι στιγμής η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), στα πλαίσια της διαδικασίας εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων που ξεκίνησε πριν δύο περίπου χρόνια, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ.

    Ειδικότερα, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η ΔΕΑ έχει προχωρήσει στην εκταφή 486 λειψάνων από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τα135, 104 Ε/κ και 31 Τ/κ.

    Ο κ. Ζιρόντ δηλώνει ικανοποιημένος από το μέχρι τώρα έργο της ΔΕΑ, το οποίο, όπως εκτιμά, από επιστημονικής σκοπιάς μπορεί να θεωρηθεί καλό, ωστόσο επισημαίνει ότι για τους συγγενείς των αγνοουμένων αυτό που έχει σημασία είναι η επίσπευση της διαδικασίας για διακρίβωση της τύχης των οικείων τους ώστε να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που ζουν εδώ και χρόνια και να μπορέσουν να προχωρήσουν στη ζωή τους.

    Η δραστηριοποίηση της ΔΕΑ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, έχει αυξήσει ``δραματικά`` τις προσδοκίες των συγγενών, κάτι που καθιστά αναγκαία τη ``διαχείριση των προσδοκιών``.

    Ο κ. Ζιρόντ επισημαίνει ακόμη ότι μετά από την εκπαίδευση Κύπριων επιστημόνων από ομάδα Αργεντινών ανθρωπολόγων, το έργο της εκταφής και ταυτοποίησης έχει περιέλθει σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια των Ε/κ και Τ/κ επιστημόνων, κάτι που, όπως σημειώνει, είναι σωστό γιατί η διαδικασία αυτή ``αφορά την ιστορία και το μέλλον`` των Κυπρίων.

    Τονίζει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν ``κρατήσει το λόγο τους και δεν πολιτικοποίησαν`` το θέμα και ότι παραμένουν δεσμευμένοι στη διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

    Ωστόσο, ο Ελβετός αξιωματούχος της ΔΕΑ εκφράζει ανησυχία για το κατά πόσον θα ολοκληρωθούν οι μαρτυρίες για εντοπισμό όλων των χώρων ταφής, ενώ εκτιμά ότι ενδεχομένως να μην καταστεί δυνατό να εκταφούν και να ταυτοποιηθούν τα λείψανα όλων των αγνοουμένων, παρόλο που ο ίδιος ελπίζει και εύχεται αυτό να είναι το αποτέλεσμα του έργου που επιτελεί η ΔΕΑ.

    Ο κ. Ζιρόντ υπενθυμίζει εκ νέου ότι οι μάρτυρες που προσέρχονται στην Επιτροπή δεν υπόκεινται σε δίωξη ή άλλες νομικές διαδικασίες και θεωρεί ως κίνητρο το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές δεν προχώρησαν σε οποιεσδήποτε νομικές διαδικασίες κατά των μαρτύρων.

    Εκφράζει παράλληλα ικανοποίηση για το διάλογο που διεξάγεται μεταξύ Ε/κ και Τ/κ για το ενδεχόμενο σύστασης μιας επιτροπής αληθείας ή επιτροπής συμφιλίωσης μετά τη λύση του Κυπριακού. Για το ενδεχόμενο να ανατεθεί στη ΔΕΑ αυτό το καθήκον, μια και διαθέτει το μαρτυρικό υλικό που έχει ήδη συλλέξει, ο κ. Ζιρόντ λέει ``γιατί όχι``, νοουμένου ότι αυτό αποφασιστεί από τους ίδιους τους Κυπρίους και τύχει αποδοχής από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τον κ. Ζιρόντ, όπως ο ίδιος δήλωσε, είναι τα οικονομικά της ΔΕΑ, αφού για να συνεχίσει την εργασία της χρειάζεται μια συνεχής ροή ρευστού. Επί του θέματος, εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη γενναιόδωρη συνεισφορά της κυπριακής Κυβέρνησης, που μαζί με άλλες συνεισφορές, βοηθά τα μέγιστα στη διεκπεραίωση της εργασίας της ΔΕΑ. Η Επιτροπή, συνέχισε ο κ. Ζιρόντ, βρίσκεται εν αναμονή της δωρεάς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ.

    Για το θέμα του Ολγκάτς, σημειώνει πως η ΔΕΑ παρακολούθησε το θέμα, αλλά τόσο ο Τούρκος ηθοποιός όσο και ο δικηγόρος του δεν θέλουν να προβούν σε κανένα σχόλιο.

    Τέλος, ο κ. Ζιρόντ αποκαλύπτει πως η ΔΕΑ έχει ήδη πάρει άδεια από τον κατοχικό τουρκικό στρατό για να προχωρήσει σε εκταφές σε ``στρατιωτικές περιοχές`` στα κατεχόμενα.

    [02] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

    Με απονομή βασιλικής χάριτος, αφέθηκε ελεύθερος ο κυπριακής καταγωγής συγγραφέας Χάρης Νικολαΐδης που κρατείτο σε φυλακή της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε το Σάββατο ο δικηγόρος του, Μαρκ Ντιν, σύμφωνα με τον οποίο η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης οφείλεται στη συνδρομή της αυστραλιανής κυβέρνησης.

    ``Είμαστε ευτυχείς που η υπόθεση του Χάρη επιλύθηκε τόσο γρήγορα``, δήλωσε ο κ. Ντιν.

    Ο ομογενής συγγραφέας που κατοικεί στην Αυστραλία, συνελήφθη τον Αύγουστο στην Ταϊλάνδη και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για δυσφήμιση του πρίγκιπα διαδόχου της χώρας, μέσα από το βιβλίο του Verisimilitude (``Αληθοφάνεια``).

    Το βιβλίο εκδόθηκε το 2005 και είχε πουλήσει μόνο επτά αντίτυπα.

    [03] ΖΙΡΟΝΤ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΟΜΠΑΜΑ

    Στις 21 Ιανουαρίου, μία μέρα μόλις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε το πρώτο του προεδρικό διάταγμα, με το οποίο πραγματοποιούσε τη δέσμευσή του για το κλείσιμο της διαβόητης φυλακής του Γκουαντάναμο και ταυτόχρονα όλων τα κέντρων κράτησης που οι ΗΠΑ είχαν «στήσει» σε διάφορα μέρη του κόσμου, ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και την εισβολή στο Αφγανιστάν.

    Η βάση αυτή, όπως είναι ευρέως γνωστό, προκάλεσε σωρεία επικρίσεων ανά το παγκόσμιο κατά της τότε αμερικανικής πολιτικής. Αυτό που ίσως να μην είναι και τόσο γνωστό είναι πως η απόφαση αυτή αγγίζει έναν αξιωματούχο που εργάζεται στην Κύπρο. Ο λόγος για τον Ελβετό Κριστόφ Ζιρόντ, το Τρίτο Μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ο οποίος το 2003, υπό την ιδιότητά του ως μέλος της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ για τη λειτουργία της φυλακής αυτής.

    Το Γκουαντάναμο, μια ναυτική βάση των ΗΠΑ στην Κούβα, επιλέγηκε από την αμερικανική Κυβέρνηση ως ο χώρος κράτησης των κρατουμένων, για τους οποίους υπήρχε ο ισχυρισμός ότι εμπλέκονται ή ενέχονται σε πράξεις τρομοκρατίας, προκειμένου να μην υπάρχουν οι νομικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από το αμερικανικό κράτος δικαίου. Ανακρίσεις χωρίς κανένα περιορισμό από τη Σύμβαση της Γενεύης, κράτηση χωρίς καμία νομική αιτιολόγηση, χωρίς καμία αναφορά που να εξηγεί το πόσο θα διαρκέσει η κράτηση και το σημαντικότερο, καμία αναφορά για το μέλλον των κρατουμένων.

    «Δεν είναι θέμα αν νοιώθω δικαιωμένος», δηλώνει ο Κριστόφ Ζιρόντ στο ΚΥΠΕ και προσθέτει: «Η απόφαση του Προέδρου Ομπάμα ήταν καλή γιατί νοιώθω ότι το Γκουαντάναμο λειτουργούσε σε μια νομική μαύρη τρύπα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 21 February 2009 - 10:29:11 UTC