Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΟΦ - ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΜΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [04] ΥΠΟΙΚ - ΝΕΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Δεν υπάρχει θέμα ούτε ο Ταλάτ να φύγει από τις διαπραγματεύσεις, ούτε ο Χριστόφιας να φύγει από τις διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα και στην προσπάθεια πάντοτε να εξυπηρετήσουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως όσο πιο σύντομα μπορεί να υπάρξει λύση τόσο το καλύτερο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

    Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό, ύστερα από τη 19η συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, και ερωτηθείς εάν κατά τη σημερινή συνάντηση υπήρξε κάποια εξέλιξη που να διαφοροποιεί τα πράγματα και τη θέση που εξέφρασε ο ίδιος πριν τη σημερινή συνάντηση πως δηλαδή τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα από τη συζήτηση για το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Είπα ότι έχουμε διαφορές. Σήμερα κουβεντιάσαμε σε φιλικό κλίμα και θα συνεχίσουμε την κουβέντα μας και την άλλη εβδομάδα».

    Ερωτηθείς εάν η συνάντηση έδωσε το μήνυμα ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους για να εξαντληθεί το θέμα των περιουσιών ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: Θα ακούσετε το αποτέλεσμα σύντομα, κατά πόσον θα πάμε μέχρι τέλους ή όχι».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, πως οι συνομιλίες διεξάγονται σε τρία στάδια και ότι μέχρι τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, θα γίνει το πάρε-δώσει μέχρι τον Ιούλιο και ίσως το φθινόπωρο να υπάρξει μια περιεκτική συμφωνία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: Και θέλετε εγώ τώρα να ερμηνεύσω τι λέει ο κάθε κ. Ερτσακιτζά; Σε καμία περίπτωση. Οσον παν οι συνομιλίες, εφόσον καταλήγουμε θα καταλήξουμε. Εάν δεν καταλήξουμε θα χρειαστεί να συνεχίσουμε. Πώς θα γίνει; Δηλαδή ο καθένας μπορεί να λέει τα δικά του. Εγώ δεν μπορώ να λειτουργώ πάνω σε μια τέτοια βάση», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «όσο πιο σύντομα μπορεί να υπάρξει λύση τόσο το καλύτερο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, αλλά δεν μπορεί να τραβάμε από τα μαλλιά, ο καθένας με βάση το τι έχει στο κεφάλι του ή πίσω από το κεφάλι του, την κατάσταση. Ας αφήσουμε τα πράγματα να λειτουργήσουν. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει θέμα ούτε ο Ταλάτ να φύγει από τις διαπραγματεύσεις, ούτε ο Χριστόφιας να φύγει από τις διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα και στην προσπάθεια πάντοτε να εξυπηρετήσουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΟΦ - ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Η ρωσική διπλωματία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη σταθερή και διαχρονική υποστήριξή της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη ρωσική στάση, ειδικά στη σημερινή κρίσιμη φάση της διαδικασίας.

    Ο Σεργκέι Λαβρόφ αποδέχθηκε την πρόταση του ομολόγου του να επισκεφθεί την Κύπρο και θα στηρίξει την κυπριακή πρωτοβουλία για δημιουργία τριών νέων Γενικών Προξενείων στη Ρωσία.

    «Μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω τον ομόλογό μου για την πορεία των συνομιλιών, που γίνονται σήμερα στην Κύπρο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με βασικό στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που να βασίζεται στις σχετικές συμφωνίες κορυφής, τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας», δήλωσε ο Μ. Κυπριανού στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τις διμερείς διαβουλεύσεις.

    Οπως πρόσθεσε: «Ευχαριστούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη σταθερή και διαχρονική υποστήριξή της. Είναι πολύτιμη η συμπαράσταση της Ρωσίας σ όλα τα επίπεδα, αλλά βεβαίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη διαβεβαίωση, που είχα άλλη μια φορά, για τη διαχρονική στήριξη αρχών στο Κυπριακό από τη Μόσχα. Είναι πάρα πολύ βασικό αυτό, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη φάση της διαδικασίας».

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΜΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Μόλις διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένο μέλος σε ομάδα εργασίας έχει προσφύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαψε το συγκεκριμένο μέλος από την ομάδα εργασίας, δήλωσε το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    ``Σήμερα έχουμε δει σε συγκεκριμένη εφημερίδα, στην εφημερίδα `Η Μάχη`, έπειτα από σχετικό ρεπορτάζ που είχε προβάλει χθες ο τηλεοπτικός σταθμός `ΑΝΤ`, ότι συγκεκριμένο μέλος σε ομάδα εργασίας έχει προσφύγει στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Μόλις το πληροφορηθήκαμε, το ψάξαμε και όντως υπάρχει αυτό το θέμα, το οποίο έχει δοθεί στο ρεπορτάζ. Μόλις διαπιστώθηκε ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε το συγκεκριμένο μέλος από την ομάδα εργασίας``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Αναφερόμενος στο δημοσίευμα περί αδρανοποίησης της ομάδας εργασίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διευκρίνισε ότι οι ομάδες εργασίας συστάθηκαν στη βάση της συμφωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 21 Μαρτίου.

    Οι ομάδες εργασίας μαζί με τις τεχνικές επιτροπές, σημείωσε, επιτέλεσαν ένα συγκεκριμένο έργο, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, είπε.

    ``Ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους οι ομάδες εργασίας και γι αυτό σταμάτησαν να εργάζονται χωρίς να έχουν διαλυθεί, διότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος είπε, κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστούμε την βοήθεια τους. Γι αυτό ακριβώς το λόγο σταμάτησαν τις εργασίες, όχι γιατί διαπιστώθηκε από τότε ότι συγκεκριμένο μέλος είχε προσφύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Αν ήταν έτσι θα τον έπαυε ο Πρόεδρος από τότε``, εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [04] ΥΠΟΙΚ - ΝΕΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

    Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε το νέο κυβερνητικό στεγαστικό σχέδιο για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο αποτελεί μέρος του πακέτου μέτρων ύψους 300 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Τρίτη.

    Διαχειριστής του σχεδίου θα είναι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και δικαιούχοι θα είναι ζευγάρια που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία, με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ ή μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα 22.000 ευρώ.

    Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης τόνισε ότι σκοπός του σχεδίου είναι ``η ενδυνάμωση της οικοδομικής βιομηχανίας, η οποία περνά από μια δύσκολη περίοδο, η αναζωογόνηση της απασχόλησης και η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα``.

    Το σχέδιο προνοεί δάνειο μέχρι 200.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια για κατοικίες μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα. Θα διαθέτει μηδενικό επιτόκιο τα πρώτα δύο χρόνια και ακολούθως το εκάστοτε επιτόκιο του Οργανισμού. Οπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Χαράλαμπος Σιαμπαρτάς, αυτή τη στιγμή το επιτόκιο βρίσκεται στο 5,25% και αναμένεται να μειωθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 February 2009 - 18:29:32 UTC